Terveydenhoitaja Maiju Lappalainen on antanut jo useita rokotepiikkejä.

Henkilökuntaa ja raskaana olevat äidit rokotettu

29.10. 10:15

TEKSTIKOKO: AAA

– Influenssapotilaita hoitava henkilökunta rokotettiin viime viikolla ja tällä viikolla raskaana olevat naiset. Seuraavaksi vuorossa ovat 6–64-vuotiaiden riskiryhmät, johtava lääkäri Jarmo Lappalainen kertoo.

Juvan terveysasemalla on valmiudet viedä rokotusohjelma nopeasti läpi, mutta rokotetta tulee pienissä erissä kerrallaan. Niinpä rokotusvuorosta ilmoitetaan edellisen viikon Juvan Lehdessä. Rokotuspaikka on pääasiallisesti neuvolatiloissa ilman ajan varausta.

– Riskiryhmiä varten odotamme 500 rokotetta. Sen jälkeen rokotetaan 6–35 kuukaudenikäiset terveet lapset ja sitten terveet 3–24 vuotiaat. Viimeiseksi rokotetaan riskiryhmään kuuluvat 65 vuotta täyttäneet. Muun väestön rokottamisesta ei ole vielä valtakunnallisesti päätetty, Lappalainen luettelee.

Suoja muodostuu kaksi viikkoa rokotteen antamisen jälkeen, joten nyt eletään jännityksessä, ehtivätkö kaikki rokotettavat saada sen. Rokotukset vievät muutaman viikon.

– Kun rokotuksia on nyt kokeiltu terveysaseman henkilökuntaan, käsi on saattanut kipeytyä päiväksi tai pariksi. Pientä kuumettakin voi nousta, mutta särkylääkkeen avulla se menee ohi.

– Riskiryhmään kuuluvat määritellään samalla perusteella kuin vuosittaisissa influenssarokotuksissa. Verenpainetauti tai kohonneet sokeriarvot eivät kuulu riskiryhmän tunnusmerkkeihin.

Jos on epäselvyyttä rokotustarpeesta, voi kysyä terveydenhoitajalta arkisin klo 8–9 (puhelin 015 755 1672).

– H1N1-epidemia ei ole vielä saavuttanut Juvaa. Viime viikolla oli muutama epäily, mutta laboratoriossa varmistettuja tapauksia ei edelleenkään ole. Epidemian odotetaan saapuvan muutaman viikon kuluttua, Lappalainen arvelee.

Sikainfluenssarokotetta ei ole myynnissä apteekissa. Koko väestön rokottamistarve ratkeaa myöhemmin.

Lisätietoa pandemiarokotuksista Juvan kunnan nettisivulta www.juva.fi