0

Tasa-arvoisesta avioliittolaista

Kun parisuhteen rekisteröimisen mahdollistanutta lakia käsiteltiin vuonna 2001, maailmanlopun ennustajat rukoilivat polvillaan eduskuntatalon portailla, ja eduskuntakeskustelussa parisuhdettani verrattiin eläimiin sekaantumiseen.
Muistan, miten se loukkasi, mutta vihapuheeseen ja -postiin tottuu.
Olen siitä onnekas, että minulla on ollut tärkeä ihminen rinnallani jo 21 vuoden ajan.
Enkä osannut kaivata tasa-arvoista avioliittolakia, ennen kuin sitä alettiin yleisesti pitää ihmisoikeuskysymyksenä.
Olinhan tottunut olemaan vähemmistössä ja marginaalissa. Kun uusi avioliittolaki astui tämän kuun alussa voimaan, päivä oli kuitenkin yllättävän koskettava.
Samanarvoisuus on todella hieno tunne.

Kun asioista puhutaan, tieto lisääntyy ja muuttaa maailmaa.
Uudesta avioliittolaista on ollut niin paljon keskustelua, että siitä ehti pieni uutinen vihdoin Juvan lehteenkin (9.3.2017).
Uutisen sisältö oli kuitenkin ikävä: Juvallakin kirkko sulkee ovensa sateenkaaripareilta.
Ymmärrän kyllä, että Juvalla halutaan noudattaa kirkon yleistä linjaa, vaikka sitä voikin pitää kirkon omien, uuteen testamenttiin nojaavien oppien vastaisena.
Itse en kirkkoon kuulu, mutta ajattelen, että kirkon olisi otettava avosylin vastaan jokainen, joka sen suojiin hakeutuu.
Tunnenkin myötätuntoa niitä sateenkaari-ihmisiä kohtaan, joille usko ja oman seurakunnan yhteisöllisyys ovat tärkeitä asioita.
Tuntuu varmasti pahalta, ettei omasta seurakunnasta saakaan tukea.
Nyt jopa monissa seurakunnissa, missä aiemmin voitiin rukoilla sateenkaaripariskunnan puolesta, suljetaan kirkon ovet kokonaan muilta kuin heteropareilta.

Seurakuntia ohjeistavassa piispainkokouksen lausunnossa tasa-arvoisesta avioliittolaista nimenomaan korostetaan, että vähemmistöjen poissulkeminen on vastoin lähimmäisenrakkauden periaatetta, ja että kirkossa on tilaa erilaisuudelle.
Samaa sukupuolta olevien avioliitto rinnastuu piispainkokouksen mukaan muihin siviilivihkimisenä toimitettaviin avioliittoihin esimerkiksi kuulutusten ja seurakunnan juhlatilojen vuokraamisen suhteen.
Lausunnossa tuodaan myös esiin, että pappi tai muu seurakunnan työntekijä voi edelleen rukoilla avioliiton solmineiden kanssa. Käytännössä näitä ohjeita ei kuitenkaan nyt monissa paikoissa noudateta. Juvan seurakunnan linja ei Juvan Lehden pikku-uutisesta täysin selviä.

Kirkon myllerrys tässä asiassa on vasta alussa. Kaikissa muissa Pohjoismaissahan sateenkaariparit saavat halutessaan kirkkohäät – Ruotsissa se on ollut mahdollista jo vuodesta 2009.
Suomi ei voi ikuisesti laahata jäljessä. Myös arkkipiispa Mäkinen uskoo, että kirkko tulee vielä vihkimään sateenkaaripareja.
Maailma muuttuu, ja myös kirkon on muututtava ajassa.
Toivon, että kun kirkko instituutiona korjaa tässä asiassa kantaansa, Juvan seurakunta olisi ensimmäisten joukossa avaamassa ovensa niille juvalaisille sateenkaaripareille, jotka kaipaavat kirkon tukea elämäänsä ja parisuhteeseensa.

Maria Kivelä
Juva

Viikon kysymys

Mitä teet tämän vuoden juhannuksena?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...