Mökkiläisille tietoa tapahtumista ja maisemavuokrauksesta

Juvan kunnan alueella on noin 2200 rekisteröityä vapaa-ajan asuntoa. Osa niiden omistajista viettää aikaa Juvalla ympäri vuoden. Mökkikunnassa on yleensä enemmän kuin yksi henkilö, joten Juvan asukasluku lisääntyy etenkin kesäaikana runsaasti. Siksi kesäjuvalaisia haluttiin tervehtiä kunnan puolesta makoisin pullakahvein Vanhassa Kilkkilässä järjestetyssä kesäasukastilaisuudessa.
Kesäasukkaita oli tullut tervehtimään myös kunnanjohtaja Mervi Simoska ja kunnanvaltuutettu Ari Rautio, sekä kehittämispäällikkö Heidi Hänninen. Vanhan Kilkkilän puolesta paikalla oli Tuhkalassa jo 11 vuotta kesätoimintaa pyörittänyt yrittäjä ja kuvataiteilija Mari Liimatainen.
Jokaisella oli jotain kerrottavaa arvokkaille kesäasukkaille, joita oli tullut paikalle noin kolmisenkymmentä.

Ari Rautio kertoi kunnan halusta kuunnella myös kesäasukkaita ja jakoi heille ilmaislippuja Sampolan uimahalliin, kunhan se aukeaa vuosihuolloltaan heinäkuun 24. päivä. Mervi Simoska kunnioitti myös kesäasukkaita läsnäolollaan ja kertoi Juvan 575-juhlavuodesta ja sen tapahtumista sekä hyvästä yhteistyöstä Juvan seurakunnan kanssa.
– Seurakunta näkyy meillä vahvasti, ja siitä on media ollut joskus vähän huolissaan, mutta minä olen sanonut, että eihän kuntaa olisi, jos ei olisi ensin ollut seurakuntaa, Simoska kertoili puheessaan.
Simoska kertoi myös presidentin vierailusta ja Valtatie viiden kunnostuksesta.

Mökkiläisten ja kesäasukkaiden keskuudesta nousi kyselyä muovinkeräyksestä, ja kunnanjohtaja kertoi asian olevan vireillä. Kunta haluaa kierrättää myös muovia.
– MPY rakentaa parhaillaan laajakaistaa. Jos nopea valokuituyhteys tulee lähelle kesäasuntoa, kannattaa ottaa asiasta selvää. Yli puolet Juvan kunnan talouksista on nopean kuituyhteyden päässä, kertoi Simoska.
Eräs isäntä kehui television näkyvyyttä nyt Iso-Mäntysen alueella. Toinen isäntä kehaisi vaimoaan.
– Vuonna -85 löysin Juvalta erittäin kauniin vaimon, sanoi Jari Pesonen Porvoosta ja nauratti muita kesäasukkaita Vanhan Kilkkilän tunnelmallisessa kahvituvassa.
Riitta Nissinen taas kertoi muuttaneensa pääkaupunkiseudulle ja asuneensa siellä jo 45 vuotta, mutta Juva on edelleen paras paikka elää.

Tapahtumassa mukana oli myös Johanna Virtanen Metsäkeskuksesta. Häneltä oli mahdollisuus kysellä maisemavuokrauksesta.
Maisemavuokrauksessa on kyse metsänomistajan ja lähikiinteistön omistajan (kuten mökkiläisen) välisestä sopimuksesta. Miten metsää käsitellään alueella niin, että molempien osapuolien tavoitteet ja tarpeet otetaan huomioon? Sopimus on vapaaehtoinen ja se laaditaan määräajaksi. Tällä sopimuksella metsänomistaja voi saada korvausta hakkuutulojen menetyksestä, mutta metsä saa lisää kasvuaikaa ja maisema säilyy. Korvauksen määrään vaikuttaa siirtyvän puunmyyntitulon arvo nykyrahassa.

Mikkelin seudun kesäasukkaille on oma sivusto www.nettilaituri.fi/laiturilla, josta löytyy tärkeää tietoa ja tapahtumia. Siellä voi myös vastata vapaa-ajan asukkaille suunnattuun kyselyyn maisemanvuokrauksesta.

Viikon kysymys

Vietätkö tipatonta tammikuuta?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...