0

Miksi purkaa kirjastojen yhteistyötä, joka peräti toimii?

Miksi purkaa yhteistyötä, joka peräti toimii? Näin kysyi asiakas Juvan kirjastossa maanantaina. Sitä ihmettelemme mekin Toenperän kirjastossa.
Toenperän kirjasto on toiminut kohta 10 vuotta menestyksekkäästi.
Se on palkittu valtakunnallisesti vuoden 2013 kirjastokehittäjänä. Kirjastoauto Jasso Toenperä on niellyt kilometrejä Juvan, Joroisten ja Rantasalmen kyläteillä jo vuodesta 2007 tehokkaasti kahdessa vuorossa. Kivijalkakirjastoissa on lainaus- ja palautusautomaateilla saatu lisää aukiolotunteja – Joroisissa asiakkaat pääsevät omatoimisesti kirjastoon sunnuntainakin. Lumme-kirjastojen yhteinen kehitystyö on laajentanut kokoelman Etelä-Savon laajuiseksi.

Kolme on enemmän kuin yksi – myös kirjaston toiminnassa ja kehittämisessä. Työnjako toimii Toenperässä hienosti. Joroisten kirjasto hallinnoi, hoitaa talouden ja tietotekniikan, Rantasalmi kirjastoautotoiminnan ja Juva koulun ja kirjaston yhteistyön. Laskutusta hoitaa kaksi ihmistä, lehtitilaukset ja e-aineistot ovat yhden vastuulla. Yhdessä tekeminen säästää aikaa joka kirjastolle ja antaa tilaa asiakastyölle.
Juvan kirjastossa meitä on viisi, Toenperä kolminkertaistaa meidät. Tiimit jakavat tietoa ja ottavat yhdessä käyttöön uusia työvälineitä ja työtapoja. Yhteinen Skype mahdollistaa kysymykset ja nopeat vastaukset päivittäin. Päivystäjä ei ole yksin lauantainakaan. Työkaverin tuki antaa varmuutta, kehittää ammattitaitoa ja luo työhyvinvointia.

Toenperän kirjastossa johtotiimi tekee yhteiset päätökset. Siihen kuuluvat kaikki kolmen kunnan kirjastonjohtajat. Tiimi kokoontuu joko naamatusten tai Skypessä, jolloin säästetään aikaa ja rahaa. Tiimi pystyy sijaistamaan toisiaan eli johtaja on aina paikalla, koska lomia ei pidetä päällekkäin. Johtamistapa mahdollistaa jatkuvan kehittämisen ja läsnäolon työyhteisössä.
Toenperän kirjasto on hiottuja työtapoja ja yhteisiä käytäntöjä. Se on yhteisiä sopimuksia, joilla säästetään rahaa. Se on työyhteisö, jossa voidaan hyvin ja tunnetaan iloa ja ylpeyttä omasta ammattitaidosta. Se antaa voimaa ja laatua asiakaspalveluun ja halun toimia oman kuntansa hyväksi.

Päivi Lehmusvuori
Toenperän Juvan kirjaston
kirjastonjohtaja

2 kommenttia aiheesta “Miksi purkaa kirjastojen yhteistyötä, joka peräti toimii?

 • 12.11.2017 at 17:16
  Permalink

  Juvan kirjasto toimii erinomaisen hyvin. Päivi Lehmusvuori on saanut kokoon erittäin toimivan tiimin.Uudet kirjat löytyvät nopeasti, samoin pyydettäessä vanhempaa materiaalia. Kirjastosta on Päivin aikana tullut Juvan todellinen kulttuurikeskus. Tarjolla ei ole pelkästään kirjoja kaikenikäisille, vaan kulttuuriin, Juvan historiaan ym. liittyviä teematilaisuuksia. Lapset ovat tervetulleita kirjojen maailmaan. Tämä on erityisen tärkeää, koska some valtaa kokoajan yhä enemmän lisätilaa + tarkaavaisuutta.

  Kun Juvalla ei ole mitään todellista näyttelytilaa niin kirjasto on näyttelytilana hyvin kysytty. Se on keskellä kylää, kynnys ei ole korkea. Esim. Juvan kuvataideyhdistys Jutakka varaa tilan ala-asteen koululaisten näyttelyä varten jo edellisen vuoden lopussa. Lisäksi nykytekniikan avulla on kirjastossa pidetty Juvaan liittyviä esitelmiä, mm. pitkäaikaisen liikuntasihteeri Antti Kilkin valokuvia.

  Kirjastossa on pidetty tilaisuuksia ja luentoja eri ryhmille. Uudet kirjat saadaan lukijoiden käsiin pian. Toenperä vie luettavaa kylille. Tietoa kirjaston tilaisuuksista levitetään myös. Kirjojen osto itselle ei ole nykyään mitenkään edullista, ale-kirjoja eivät kaikki malta odottaa, saati sitten tutkia yhä harve-nevien divarien tarjontaa.

  Jotta vankkaan kulttuuriperintöön nojautuva Juva – hyvänä mallinä tämä juhlavuosi 2017 – säilyisi yhä elinvoimaisena kuntana aktiivisena asukkaineen ja yrityksineen – ei kirjaston toiminnan karsiminen lupaa hyvää. Päättäjät, miettikää tarkoin mihin ratkaisuus päädytte. Kyseessä ei ole miekään pieni asia.

 • 12.11.2017 at 22:28
  Permalink

  Entisenä Juvalaisena mottoni on : pitäkää puolenne ! Juha Loikkanen

Comments are closed.

Viikon kysymys

Mikä on sinulle mieluisin tapa liikkua ja reippailla talvella?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä