Ruotsin kieli pitää pintansa Juvalla – kunta ei lähde mukaan kielikokeiluun

Juvalaiset vanhemmat eivät lämpene kielikokeiluun. Ruotsi halutaan edelleenkin säilyttää kuudesluokkalaisten opetusohjelmassa.
Kunnan sivistystoimen teettämään kyselyyn vastasi seitsemän huoltajaa.
Kyselyssä vain kuuden lapsen huoltaja ilmoitti halukkuutensa vaihtaa kuudennella luokalla alkava ruotsin opetus johonkin toiseen kieleen.

Sivistystoimi tiedusteli kaikilta 62 viidesluokkalaisten huoltajilta halukkuutta lapsensa kieliopetuksen valintoihin.
Perussuomalaisen valtuustoaloitteen takia tehtyyn kyselyyn vastasi seitsemän huoltajaa. Vastanneista kaksi halusi lapsensa opiskelevan kuudennella luokalla venäjää, kaksi saksaa ja kaksi espanjaa. Yksi huoltaja oli jo opetusohjelmassa olevan ruotsin kannalla.
Sivistysjohtaja Anne Haakana tulkitsee vanhempien kantaa niin, ettei Juvalla ole halukkuutta vaihtaa kuudesluokkalaisten kieliopetusta.
– Ainakaan tämä kysely ei anna perusteita hakeutua valtuustoaloitteessa toivottuun kielikokeiluun. Kokeilu olisi sitä paitsi ollut kertaluonteinen, Haakana sanoo.

Juvan kouluissa englannin opiskelu alkaa kolmannella luokalla.
Ruotsin opiskelun aloittaminen on edessä kuudesluokkalaisilla. Vuonna 2016 Juvalla tuli opetussuunnitelmaan muutos. Siinä ruotsin opetuksen aloittamista aikaistettiin. Entisessä opetussuunnitelmassa ruotsin opetus alkoi seitsemännellä luokalla.

Kunnan halukkuus kielikokeiluun pitää ilmoittaa opetushallitukseen perjantaihin 23. helmikuuta mennessä.
Opetuslautakunta päätti tiistaisessa kokouksessa, ettei Juva hae lupaa kielikokeiluun.

Myöskään Juvan naapurikunnissa Joroisissa, Rantasalmella eikä Sulkavalla ole kiinnostusta seudulliseen kielikokeiluun.
Viime marraskuussa perussuomalaiset esittivät valtuustoaloitteessaan selvitettäväksi, voidaanko kieliopetusta laajentaa Juvalla jonkin toisen kielen kuin ruotsin opiskeluun. Valtuustoaloite edellytti selvitettäväksi myös naapurikuntien halukkuuden seudulliseen kielikokeiluun.
Eduskunta on hyväksynyt kielikokeilulain, jolla ruotsin opiskelu voidaan korvata toisella kielellä.

4 kommenttia aiheesta “Ruotsin kieli pitää pintansa Juvalla – kunta ei lähde mukaan kielikokeiluun

 • 24.2.2018 at 18:34
  Permalink

  Eli kyselyyn vastasi 7 huoltajaa, joista 6 toivoi kielivaihtoehtoja ja 1 ei. Ja koska oli ainakin se 1 huoltaja 62:sta, joka ei kielikokeilua halunnut, tulkittiin, ettei kokeilu kiinnosta?

  Kolukysely on huonosti toteutettu, jos koulun vanhemmille lähettämään kyselyyn vastaa alle puolet vanhemmista. Tuohon kyselyyn ei vastannut edes neljäsosa puolesta, eli kahdeksasosa huoltajista. Eli se oli hyvin ongelmallisesti toteutettu. Oliko kysely hyvin pitkä, vai eikö sen palauttamiseen mitenkään kannustettu?

 • 24.2.2018 at 21:17
  Permalink

  Tässä asiassa taas järjen ääni voitti.

 • 28.2.2018 at 18:57
  Permalink

  Ruotsin kielestä ei ole oikeasti mitään hyötyä yhtään missään. Volvon osiakin saa tilattua Ruotsista ihan englannillakin. Olisitte panostaneet tuon joutavan ruotsinkielen opettamisen sijaan kansainvälisen ja oikeasti hyödyllisen englannin opiskeluun.

  Ruotsia puhuu vain 10 miljoonaa ihmista ja Englantia taas 600–1 700 miljoonaa. Tuostakin voi päätellä kumpi on hyödyllisempi kielitaito.

 • 3.3.2018 at 22:06
  Permalink

  Opettaja ratkaisee.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Kevät on pian alkamassa - mikä sinusta on mukavinta?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä