0

Kielikokeilu ei ottanut tulta

Juvan kunta ei lopulta hakeutunut mukaan valtakunnalliseen kielikokeiluun, ja Juvan perussuomalaisten tekemä valtuustoaloite asiasta todettiin maanantain valtuustossa loppuun käsitellyksi. Valtakunnallisesti perussuomalaiset ovat olleet kielivaihtoehtojen laajentamisen kannalla kouluissa.
Etelä-Savosta kokeiluun lähti vain kaksi isoa kuntayksikköä eli Savonlinna ja Pieksämäki muutamalla koulullaan.

Kokeilun innostus ei noussut koko maassa kovin suureksi, sillä noin 450 kuutosluokkalaista saattaa aloittaa ensi syksynä ruotsin sijaan jonkin toisen kielen opinnot. Esimerkiksi Savonlinnassa ruotsin kielen korvaajaksi tarjotaan venäjää.
Juvan naapurikunnatkaan eivät kokeilulle syttyneet, ja ehkäpä Juva oli liian pieni järjestääkseen kuudennen luokan oppilaille mahdollisuuden lukea jotakin muuta kieltä kakkoskielenä ruotsin sijaan.

Hyvä, että asiasta keskusteltiin ja myös oppilaiden vanhempien kantoja kyseltiin. Niiden perusteella aika ei ollut kypsä ajatukselle. Kenties tulevaisuudessa on toisin, kun maailma jatkaa kansainvälistymistään.
Sekin sopii muistaa, että ruotsi on tärkeä kieli suomalaisessa koulutuksessa. Ruotsia tarvitaan vastakin esimerkiksi virkamiesuralla, eikä sen asemaa ole järkevää horjuttaa.

Vaatimus molempien kotimaisten kielten osaamisesta koskee myös sellaisia virkamiehiä, jotka voivat puuttua ihmisten oikeuksiin oman harkintavaltansa perusteella. Esimerkiksi poliisien ja tullivirkamiesten on osattava puhua ruotsia.

Viikon kysymys

Mikä on parasta kesässä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...