0

Ruotsalaisyhtiö haluaa etsiä malmia Juvalta – ”Maanomistajia tullaan aikanaan informoimaan, jos porauksia käydään tekemään”

Ruotsalainen kaivos- ja sulattotoimija aikoo etsiä malmia Juvalta. Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta (Tukes) on tullut lupavaraus malminetsintään.
Tukesin maaliskuussa antama varauslupa malminetsintään koskee laajaa yli 1 100 neliökilometrin aluetta. Malminetsintäalue rajoittuu Juvan, Joroisten ja Pieksämäen alueille.

Tukesin ruotsalaisyhtiölle myöntämä varauslupa on kaksivuotinen. Lupa-aika päättyy helmikuussa 2020. Ruotsalainen Boliden FinnEx otaksuu alueella olevan kuparia, kultaa, hopeaa, sinkkiä, lyijyä ja nikkeliä. Yhtiön suunnitelmissa on varauksen voimassaoloaikana hankkia ja läpikäydä alueelta jo aiemmin kerätty tutkimustieto malmikohteista.

– Maanomistajia tullaan aikanaan informoimaan, jos mahdollisia porauksia käydään alueella tekemään. Jos teemme ilmasta käsin mittauksia, ilmoitamme siitä. Valitettavasti tämän enempää emme nyt pysty kertomaan, ennen kuin suunnittelu ja etsintä on pidemmällä, Bolidenin ruotsalainen kaivostutkimuksen johtaja Peter Svensson kommentoi.

Käytännössä Tukesin antama varauslupa koskee vain malminetsintää. Muilla yhtiöillä ei ole luvan myöntämisen jälkeen oikeutta tehdä malminetsintää varatulla alueella. Luvassa on annettu ruotsalaisyhtiölle vain etuoikeus hakea myöhemmin erillistä malminetsintälupaa alueelle.

Varaus ei vielä oikeuta malminetsintään, kaivamiseen tai louhimiseen. Varaus ei myöskään rajoita maanomistajien oikeuksia eikä muita mahdollisia maan käytön tarpeita ja suunnitelmia.
Tukesin antama päätös lupavarauksesta on parhaillaan menossa valitusaika. Lupa-asiakirjat ovat yleisön nähtävänä muun muassa Juvan, Joroisten ja Pieksämäen kuntien ilmoitustaululla. Valitusaika päättyy 23. huhtikuuta.

Boliden FinnEx on ruotsalaisen kaivos- ja sulattotoimijan Boliden Mineral Ab:n Suomen malminetsinnästä vastaava yhtiö. Sen päätoimialueet Suomessa ovat kaivosten lähiympäristössä Kykylahden-Outokummun alueella Itä-Suomessa ja Sodankylässä Kevitsan kaivoksen ympäristössä.
Suomen yhtiö suunnittelee ja valvoo malminetsintää tähtäimenään löytää uusia metallimineraaliesiintymiä. Vielä alkuvuonna 2016 Boden FinnEx toimi entisen omistajatahon alaisuudessa FQM FinnEx Oy.

 

Lue lisää taustoja Juvalle myönnetystä varausluvasta 12.4.2018 Juvan Lehdestä!

Viikon kysymys

Hirvenmetsästyskausi alkoi 10. lokakuuta. Onko suunnitelmissasi suunnata tämän syksyn aikana hirvimetsälle?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...