0

Koulun vanhaa irtaimistoa jaettiin maksutta – tarjolla työtasoja, tuoleja, koeputkia…

Työtasoja, kymmeniä tuoleja, pieniä tietokonenäyttöjä, putkitelevisioita, koeputkia, hanoja, metreittäin hyllyjä… Kaikkea tätä oli tarjolla Juvan koulukeskuksessa viime viikon loppupuolella, kun koulukeskuksen tavaroita oli yleisön noudettavissa.
Sisäilmaongelmista kärsineen koulukeskuksen tavaroita ja kalusteita ei haluta siirtää uusiin puhtaisiin tiloihin. Ihmiset pääsivät niin perjantaina kuin lauantaina hakemaan niitä omiin koteihinsa. Juvan koulukeskuksen tyhjennyksestä sai tavaroita maksutta. Vapaaehtoinen maksu tuotti lippaaseen 10 euroa juvalaisnuorten hyväksi. Tavaraa lähti koulukeskuksesta kymmeniä peräkärrillisiä.
Varastohuoneesta löytyi muun muassa vanhoja opetustauluja – sellaisia, joilla aikoinaan koulussa oppilaille havainnollistettiin muun muassa raamatun ja historian tarinoita tai kasvien kukintoja ja ihmisen kehonosia. Silloin koulussa ei ollut videoita, bluray- tai dvd-soittimia eikä edes tietokoneita. Tietoa kaadettiin oppilaan päähän kirjoilla ja pahvisilla opetustauluilla. Vahinko, että osa opetustauluista oli parhaat päivänsä nähnyt ja veden runtelemia.

Löysipä joku tavarameren joukosta valkokankaita ja videotykin sekä vanhan tietokoneen raadon. Tarkoituksena oli koota niistä tarpeista toimiva kotiteatteri. Joku toinen irrotti seinästä käsienpesuallasta ja hanaa.
Juvan tryffelikeskuksen Salem Shamekhia ja Heli Valtosta kiinnostivat erityisesti kemianluokan välineistö. Hyllystä löytyi muun muassa vaakoja, koeputkia, sekoituspulloja ja muuta sellaista tavaraa, jonka käytön ymmärtää vain kemian tutkija. Tosin Heli Valtonen näki sekoituspulloilla myös toisen arvon.
–Koulukeskuksen käytöstä poistetut sekoituspullot istuvat työpöydällä myös kukkamaljakkoina, hän sanoi.

Koulukeskuksen tavarapaljoudessa näki konkreettisesti myös, miten kouluopetus on vuosikymmenien aikana muuttunut ja kehittynyt. Pahviset opetustaulut ovat vaihtuneet tietokoneisiin ja internet-yhteyksiin. Jopa tietotekniikan aikakaudenkin muutokset kertoivat koulumaailman kehityksestä.
Vanhoille 17-tuumaisille tietokonenäytöille enää vain naureskeltiin. Isot mulkosilmä-televisiot, entiset kuvaputkitelkkarit, eivät enää litteiden lcd-televisioiden sukupolvea kiinnostaneet edes lähihistoriasta kertovina tv-kapistuksina.

 

Lue koko juttu 31.5.2018 Juvan Lehdestä!

Viikon kysymys

Aiotko osallistua erilaisiin kesätapahtumiin, joita järjestetään niin Juvalla kuin muissakin lähikunnissa ja -kaupungeissa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...