0

Metsänistutukset kuumimmillaan Juvalla – jopa 600 000 uutta puuntainta maahan

Jokakeväiset taimien istutukset ovat metsissä parhaillaan menossa. Metsänhoitoyhdistyksellä on Juvalla istutustöissä 15 metsuria. Tämän lisäksi vielä isompi joukko metsänomistajista tekee parhaillaan istutustöitä omin voimin.
Tämän kevään aikana juvalaisiin yksityismetsiin istutetaan yli 600 000 tainta. Metsänhoitoyhdistyksen kautta metsänomistajat ovat tilanneet 580 000 tainta. Tämän lisäksi osa metsänomistajista on tehnyt taimitilauksia metsäteollisuuden kautta.
Istutusten lisäksi metsää uudistetaan tänä keväänä myös kylvämällä. Koneellisesti tapahtuvaa männyn kylvöä tehdään noin 30 hehtaarin alueella. Muita puulajeja ei kylvetä siemeninä metsään.

Istutuskausi kestää 5-6 viikkoa. Tänä keväänä työt päästiin metsissä aloittamaan vähän viime kevättä myöhempää toukokuun toisella viikolla. Metsänistutukset saadaan Juvan korkeudella loppuun juhannukseen mennessä.
Metsäesimies Jukka Tuomaala Etelä-Savon metsänhoitoyhdistyksestä Juvalta sanoo, että ylivoimaisesti suurin osa Juvalle istutettavasta taimimateriaalista on kuusen taimia. Seuraavana tulevat männyn taimet ja kolmantena rauduskoivu. Juvan alueella istutuksia tehdään yli 300 metsähehtaarin alueella.

Kuusen suosio istutuksissa selittyy sillä, että kuusi sopii lähes kaikille maatyypeille. Kuusi ei myöskään ole niin altis hirvituhoille kuin mänty tai koivu.
Tuomaala sanoo, että erikoisempia puulajeja Juvalla istutetaan nykyään hyvin vähän. Esimerkiksi takavuosien lehtikuusen istutus on vähentynyt paljon ja nykyisellään lehtikuusta menee metsiin hyvin vähän.
– Teollisuus ei arvosta lehtikuusta, kun sitä ei käytetä kuitupuuna eikä isot sahat juurikaan sahaa lehtikuusitukkia, vaikka lehtikuusilauta on kestävää ja pinnaltaan vaaleaa. Lehtikuusen laho-ominaisuudet ovat hyvät. Se kestää luonnostaan lahoamista muita puulajeja paremmin.

Juvan tämän kevään taimien ja istutustöiden rahallinen arvo yksityismetsissä on vähintään 360 000 euroa. Summaan sisältyvät taimet sekä metsänomistajien ja metsänhoitoyhdistyksen tekemän työn arvo. Metsänomistajat teettävät viljelytöitä myös teollisuudella. Metsäteollisuuden tekemien metsänistutusten arvosta ei ole arvioita.

 

Lue koko juttu 24.5.2018 Juvan Lehdestä!

Viikon kysymys

Mitä teet tämän vuoden juhannuksena?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...