Kouluverkkoesitys tänään kunnanhallituksessa – yleisötilaisuudessa esitys sai oksakseen alistunutta kritiikkiä

–Tämä on lopun alkua. Koko kouluverkkoselvitys on minusta masentavaa luettavaa, sanoi Kuosmalan kyläyhdistyksen Paavo Ahonen kuntalaisten kouluverkkokuulemisessa maanantaina. Ahonen kritisoi voimakkain sanoin Juvan kouluverkkosuunnitelmaa kuntalaiskuulemisessa.
Hän peräsi kunnan johdolta positiivista katsetta eteenpäin ja vahvoja ponnisteluja kehityksen eteen.
– Valitettavasti nyt tuntuu, että täällä ei saada mitään aikaan, vaikka luonto on kaunis ja ympäristö puhdas. Vaikuttaa kovin vaihtoehdottomalta tämä nykysuuntaus. Kaipaan kunnalta visioita tulevaisuuteen ja vahvoja ponnisteluja, että Juvan väkiluku saadaan nousuun.

Ahosen käyttämä puheenvuoro sävähdytti. Muutkin kuulemisen parikymmentä osanottajaa uskalsivat avata suunsa ja perätä vastauksia oppilaskuljetuksiin, vanhempien valintaoikeuksiin ja oikeisiin säästöihin. Jotenkin kuntalaiskuulemisessa kuitenkin keskustelun sävy oli alistuva, vaikka kritiikkiä tuli ja avoimia kysymyksiä muun muassa koulukyydeistä.
– Kyllä juvalaiset saavat olla nyt hyvin varpaillaan tässä kouluverkkoasiassa. Asiakkaita olisi kuunneltava koulukyytien järjestämisessä ja koulurajoissa pitäisi toteutua myös lapsen etu. Vai halutaanko, että maaseudulla ei ole pian asukkaita? Kyse on myös arvoista, erässä puheenvuorossa sanottiin.

Kuntalaiskuulemisessa käytettiin kaikkiaan parisen kymmentä puheenvuoroa.
Kuntalaiskuulemisen alussa sivistysjohtaja Anne Haakana selvitti keväällä valmistunutta kouluverkkosuunnitelmaa ja siinä esitettyjä ratkaisuja. Perimmäiset syyt kouluverkon tarkasteluun ovat kunnan väkiluvun lasku ja koulua käyvien ikäryhmien supistuminen. Tämän takia kouluverkkotyöryhmä on esittänyt Koikkalan ja Kuosmalan koulujen lakkauttamista vuoden kuluttua.
– Vuonna 2030 Juvan asukasmäärä on enää runsaat 5400 ja vuonna 2040 vain hieman yli 5000 asukasta. Esi- ja perusopetuksen oppilasmäärä vähenee sadalla oppilaalla vuoteen 2025. Tämän takia työryhmä on päätynyt esittämään Juvalle kolmea koulua Hatsolaan, Paatelaan ja kirkonkylän yhtenäiskoulua.

 

Lue koko juttu 31.5.2018 Juvan Lehdestä!

Kommentteja aiheesta “Kouluverkkoesitys tänään kunnanhallituksessa – yleisötilaisuudessa esitys sai oksakseen alistunutta kritiikkiä

 • 5.6.2018 at 19:25
  Permalink

  Se nyt vaan on ihan tosiasia, että tälläiset pienet kylät tyhjentyvät tulevaisuudessa muuallakin Suomessa. Miksi tänne kukaan muuttaisi, kun ei ole töitä, palveluita ja entisetkin ovat kovaa vauhtia häviämässä. Kirkolla on nytkin jo tyhjiä kauppoja ja liikehuoneistoja tarpeeksi, sekä tyhjä ”poliisiasema”, R-kioskikin loppui asiakkaiden puutteeseen ja kohta varmaan häviää osuuspankki.

  Tyhjiä talojakin on kaikki maaseutukylät täynnä, (vuorenmaa, pakinmaa, hatsolat, ollikkalat, koikkalat yms..). Pappilanmäelläkin taloja myynnissä, mutta ei niitä kukaan osta kovan hinnan takia.

  mikä tälläisessä kylässä olisi muka niin houkuttavaa, että tänne esim. lapsiperhe muuttaisi ?

  mikäli kouluun ei riitä oppilaita niin silloin se pitää valitettavasti sulkea.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Mihin Juvan tori pitäisi jatkossa sijoittaa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...