Seitsemän sanataiteen osaajaa yhdistivät voimansa – vuoden päästä he julkaisevat kirjan

Naisen ei tarvitse olla naiselle susi – voi olla myös nostokurki. Tähän juvalaisen Jaana Viljakaisen ääneen lausumaan ja myöhemmin myös sosiaalisen median palvelu Instagramissa julkaisemaan lauseeseen tiivistyy paljon siitä, mistä taitelijajoukko Kolkkokollektiivissa on kysymys.
Kollektiivin jäsenet, Viljakaisen lisäksi kuusi muuta juvalais- ja rantasalmelaistaustaista naista, kertovat kirjoittaneensa omillaan niin pitkään, että toisten kanssa tekeminen tuntuu suorastaan riemastuttavalta.
– Minulle Kolkkokollektiivi antaa iloa ja kirjoittamiseen potkua silloin, kun se ei muuten oikein tahtoisi edetä, Hilkka Lappalainen ilmoittaa.
– Minulle se on varaventtiili ja suojaverkko luomistyössä. Arkisten velvoitteiden keskellä kollektiivi auttaa pitämään luomistyön prosessin käynnissä, vaikka olisi huonompikin päivä, Satu Piispa-Hakala puolestaan kertoo.

Viljakaisen, Lappalaisen ja Piispa-Hakalan rinnalla Kolkkokollektiivissa vaikuttavat rantasalmelaiset Katriina Kaija, Kaisla Pirkkalainen, Cilla Ekholm-Tiainen sekä rantasalmelaislähtöinen, mutta nykyisin Lempäälässä asuva Jenni Joru. Seitsikko päätyi lyömään kirjalliset päänsä yhteen reilu vuosi sitten keväällä 2017, koko joukon ollessa koolla Pirkkalaisen kotona Kolkontaipaleen kylässä.
Samalla seudulla sattuvat asumaan myös Lappalainen sekä Kaija, ja Jorunkin kotipaikka löytyy kyseisiltä kulmilta.
– Kolkontaipale on henkinen kotimme ja sieltä myös nimemme tulee. Sitä paitsi olemme kuin Kolkonjärvi: kolkko mutta lämmin, karu mutta kaunis, kristallinkirkas ja kylmä, naiset määrittelevät kuorossa.
Ulkopuolisen silmin he vaikuttavat myös helposti innostuvilta ja ikään kuin palkeilta, jotka lietsovat toinen toistensa liekkejä.
– Kolkkolaisuuden ydintä ovat ruumiillisuus, naiseus, ääneen sanominen ja häpeämättömyys tai ainakin sitä kohti meneminen, mihin saamme voimaa yhdessä tekemisestä, Satu Piispa-Hakala sanoo.

Seuraavaksi Kolkkokollektiivin naiset suuntaavat häpeämättömästi ja toisiaan innostaen kohti Sokea kuu -työnimellä kulkevan antologian kirjoittamista. Tarkoituksena on valmistaa kolkkolaisten novelleja, runoja, lyhytproosaa ja kuvia sisältävä painettu kokonaisuus, joka julkaistaan keväällä 2019.
Teoksen tarkka sisältö ei ole vielä edes tekijöiden itsensä tiedossa, mutta juhannuksen jälkeen ollaan jo paljon viisaampia.
– Meillä on ensimmäinen tapaaminen kustannustoimittajamme, juvalaisen Anne Leinosen kanssa 25. päivä kesäkuuta. Silloin avaamme hänelle aihettamme ja teemme yhdessä hänen kanssaan päätöksiä siitä, mihin suuntaan antologiaa lähdetään rakentamaan, Kaisla Pirkkalainen kertoo.

 

Lue lisää Kolkkokollektiivistä 7.6.2018 Juvan Lehdestä!

Viikon kysymys

Mihin Juvan tori pitäisi jatkossa sijoittaa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...