0

Älä lue tätä, jos rakastat juhannusta – juhannusankeuttaja kertoo, mikä keskikesän juhlassa on vikana

Mikä on paras keino kerjätä verta nenästään näin juhannuksen alla? Luonnollisesti kyseisen, suomalaisille niin kovin rakkaan keskikesän juhlan kritisoiminen. Ilmiönä juhannus tuntuu nauttivan siinä määrin mittavaa suosiota, että samaan yltävät lähinnä vain jääkiekon MM-95 ja presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanotto.
Kaikki edellä mainitut tapahtumat ovat nousseet Suomessa lähes pyhään asemaan, eikä niistä tavallisesti lausuta poikkipuolisia sanoja.
Paitsi jotkut hölmöt, jotka eivät ymmärrä hyvän päälle. Paitsi joku minä.

Oma suhteeni juhannukseen on sanalla sanoen nuiva. Tiedän, olen varsinainen juhannusankeuttaja lausuessani ääneen tällaisia, vaan minkäs teet. Toki nautin palkallisesta vapaapäivästä ja yöttömästä yöstä, mutta lähestulkoon kaikki juhannukseen tavallisesti liittyvät oheistoiminnot eivät syystä tai toisesta kiinnosta pätkän vertaa.
Tykkään esimerkiksi saunoa, mutta en kaipaa sitä. Syön grilliruokaa, mutta vain ehkä kerran kesässä. Mökkeilyn sijaan valitsen aina mieluummin jonkin muun majoitusvaihtoehdon ja alkoholin jätän kokonaan väliin paitsi juhannuksena myös vuoden kaikkina muina päivinä.
Sanalla sanoen: juhannus ei vain kertakaikkiaan ole minun juttuni.

Tässä välissä lienee hyvä tarkentaa, että juhannusta kohtaan tuntemastani luotaantyöntävyydestä huolimatta pääni on täynnä kyseiseen juhlaan liittyviä miellyttäviä muistoja. Muistan elävästi ja lämmöllä muun muassa lapsuuteni juhannuksia erään ystäväni perheen mökillä Savonlinnan Oravissa ja toisen ystäväni perheen mökillä Tammelan Liesjärvellä. Minulla on ollut hauskaa seurakunnan juhannusjuhlissa Koppanan leirikeskuksessa Oulunsalossa ja olenpa juhlinut juhannusta myös festivaalitunnelmissa elävän musiikin keskellä.
Ja silti, tuosta kaikesta huolimatta, en tavoita samaa innostunutta ja odottavaa tunnelmaa, jota jokseenkin kaikki ihmiset ympärilläni vaikuttavat näin juhannuksen alla tuntevan.

Mitä perinteisessä, yksinkertaisista aineksista kokoon keitetyssä ja sellaisenaan monelle tuiki tärkeässä juhannuksessa sitten pitäisi muuttaa, että se kelpaisi myös kaltaiselleni ankeuttajalle? Ei missään tapauksessa mitään! Juhannusviikonlopun aikana kulutettavan alkoholin määrän soisin kieltämättä vähenevän ja hukkuneiden määrän laskevan, mutta pääpiirteissään juhannus saa minun puolestani olla ja pysyä ennallaan.
Jos jossain, muutoksen on tapahduttava meissä juhannusankeuttajissa. Sanon ”meissä”, koska en jaksa uskoa olevani juhannukseen liittyvien ajatusteni kanssa täysin yksin. Vaikka iso osa suomalaisista nauttii saunoistaan, grilliherkuistaan ja mökkeilyistään, haluan ainakin kuvitella löytäväni vertaistukea.
Kuka tietää, ehkä vielä jonain päivänä vietän juhannusta esimerkiksi jonkin kaupungin puistoon levitetyn piknik-viltin päällä tai – tiedän tämän kuulostavan monen korvissa isänmaanmurhalta – kokonaan Suomen rajojen ulkopuolella.

Näin siis ehkä joskus tulevaisuudessa. Tänä vuonna vietän juhannukseni edelleen visusti kotimaassa. Vaikka en suoranaisesti kihise innosta, olen tyytyväinen tilanteeseeni.
Sitä samaa toivon kaikille muille: että jokainen saisi viettää juuri itselleen mieluisan juhannuksen, toki toiset ja varsinkin lapset huomioiden.

Suvi Peltola
Kirjoittaja on Juvan Lehden toimittaja.

Kommentteja aiheesta “Älä lue tätä, jos rakastat juhannusta – juhannusankeuttaja kertoo, mikä keskikesän juhlassa on vikana

  • 23.6.2018 at 22:38
    Permalink

    Minustakaan juhannuksessa ei ole mitään ihmeellistä. Loppujen lopuksi ihan tavallinen päivä kuten muutkin. Ihan hyvin pärjännyt ilman alkoholia muutkin päivät ja tämän ylihypetetyn juhannuksenkin. Ei minua kiinnosta pätkän vertaa lähteä mihinkään ”juhlimaan”, edes juhannuksena. Päivä muiden joukossa, ei mitään muuta.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Mitä mieltä olet jouluvaloista, joita ihmiset ripustelevat pihoihin, ikkunapieliin ja mitä moninaisempiin paikkoihin?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...