0

Luontokohteet matkalla maineeseen

Karihiekka, Raintsaari, Sarkasvuori ja Enkelinpesä. Siinä nelikko, josta saatetaan kuulla vielä paljon, sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Parhaassa tapauksessa kyseiset, Juvan rajojen sisäpuolelta löytyvät luontokohteet liitetään nimittäin osaksi Unescon geopark-kohteiden listaa jo vuoden päästä.
Asian ratkaisevat Unescon evaluaattorit, jotka saapuvat tutustumaan listalle mieliviin paikkoihin ensi viikolla.

Unescon geopark on maailmanperintökohteeksi verrattava geologisesti arvokas ja erikoinen alue. Suomessa on tällä hetkellä seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta, mutta vain yksi geopark-kohde. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien alueelle levittäytyvä Rokua hyväksyttiin geopark-kohteeksi vuonna 2010, jonka jälkeen alueen kiinnostavuuden tiedetään lisääntynee, alueella vierailevien matkailijoiden määrän kasvaneen, matkailijoiden alueella viettämän ajan pidentyneen ja matkailijoiden saapuvan alueelle yhä laajemmin eri puolilta maailmaa.

Tuota kaikkea voidaan odottaa tapahtuvaksi myös Juvalla, jos täkäläinen luontokohdenelikko katsotaan Unescon geopark-leiman arvoiseksi. Toisaalta rahkeita saattaa olla vielä enempään, sillä Juva on yhdessä Puumalan, Sulkavan, Ruokolahden, Savitaipaleen, Taipalsaaren, Lappeenrannan, Mikkelin ja Imatran kanssa perustanut Saimaan geopark-nimisen yhteisen yhdistyksen. Suomi valtiona on yhdessä edellä mainittujen kuntien sekä Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan maakuntaliittojen kanssa jättänyt Unescolle hakemuksen kokonaisen geopuiston perustamisesta Saimaan ympäristöön.

Viikon kysymys

Mitä teet tämän vuoden juhannuksena?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...