0

Esa Sarell on kalamies töissä ja vapaalla – Puumalan Lohen työntekijä oli ensimmäisen kerran veneessä viikon vanhana

– Olin noin viikon vanha vuonna 1964, kun isä laittoi minut pärekoriin ja lähti järvelle kalaan. Eihän minulla ollut silloin vielä edes nimeä.
Harva voi sanoa, että kalastaminen on kulkenut harrastuksena rinnalla kirjaimellisesti koko elämän ajan, mutta juvalainen Esa Sarell kieltämättä kuuluu tähän joukkoon. Puumalan Lohen työntekijä toimii jatkuvasti eväkkäiden parissa niin töissä kuin vapaa-ajallakin.
– Nytkin olisi tarkoitus lomien alkaessa lähteä Norjaan kahdeksi viikoksi kalastamaan.
Koko ikäänsä Sarell ei kuitenkaan kalojen parissa ole työskennellyt. Vuodesta 1988 ravintola-alalla toiminut juvalainen tuumasi vuonna 2010, että edessä olisi alanvaihto.
– Mietin, että nyt riittää, kyllä sitä voisi jotain muutakin elämällä tehdä.
Sarell pisti omistamansa ravintola Pizzakulman tilat vuokralle, ja päätti tehdä harrastuksesta elannon.
Varpalassa suoritetun kalakoulun jälkeen mies siirtyi täysipäiväiseksi työntekijäksi Puumalan Lohelle, missä hän oli jo aikaisemmin työskennellyt sesonkitöissä. Nyt takana on viisi vuotta kokoaikaista työtä kirjolohien kasvattajana.

Entiselle yrittäjälle päivätyöhön totuttelu vaati oman aikansa. Hyvä työilmapiiri helpotti kuitenkin laskeutumista uuteen elämään.
– Ja kysyvähän ei tieltä eksy.
Siisteihin sisätöihin Sarellilla ei ole enää kaipuuta.
– Kerran tosin talvipakkasilla kahvihuoneessa tokaisin, että tiesittekö että sitä voisi leivän tienata helpomminkin, hän naureskelee.

Lohikasvattamoilla vuosi rytmittyy selkeästi tehtävien töiden mukaan: kesät kuluvat rakenteiden kunnostamiseen, puhdistustöihin, lohien kasvatukseen ja ruokintaan. Talvella keskitytään enemmän kalojen pyydystämiseen, filerointiin ja asiakkaille toimittamiseen.
– Meillä kaikki kykenevät tekemään kaikkia töitä, Sarell kertoo.

Sarell kertoo vielä haastattelun lopulla omia kalastuskokemuksiaan. Vastikään käydyllä kalareissulla onkeen oli tarttunut 2,16 kiloa painava ja 52 senttiä pitkä ahven. Onkohan tällä kertaa kyseessä sellainen kuuluisa kalavale?
– Ihan varmasti sain, minäpä kaivan sinulle kuvan!
Tällä kertaa skeptinen toimittaja joutui tekemään oikaisun jo paikan päällä.

Puumalan Lohesta työpaikkana voit lukea lisää 26.7 ilmestyneestä Juvan Lehdestä.

Viikon kysymys

Kuuluuko metsästys harrastuksiisi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...