0

Juvan Karjalaisten museon tekstiilit dokumentoitiin jälkipolville – monet artikkeleista jopa sata vuotta vanhoja

Liisa Tarkiaisen huolesta se lähti. Juvan Karjalaisten hallituksen jäsen ja yksi yhdistyksen toiminnan tukipilareista oli jo pidempään seurannut pieni pelko takaraivossaan, kuinka yhdistyksen ylläpitämän museon monien esineiden kunto vähä vähältä heikkeni.
Varsinkin tekstiilit näyttivät kärsivän siitä, että niitä säilytetään tilassa, joka seisoo talvet kylmillään. Lisäksi pöytäliinojen, ryijyjen, liinavaatteiden ja muiden pehmeistä materiaaleista valmistettujen käsitöiden ulkoasua heikentää korkea ikä, ovathan monet niistä jopa 100 vuotta vanhoja.
Kesä toisensa jälkeen Tarkiainen suunnitteli dokumentoivansa tekstiilit omin päin, mutta käytännön toimiin ryhtyminen tuntui oikealta vasta, kun rinnalle löytyi toinen museoesineisiin intohimoisesti suhtautuva nainen.
– Liisahan on tuollainen mahtava käsityöihminen, mutta hän ei ole valokuvaihmisiä. Minä taas nautin kuvaamisesta, joten päätin ilmoittautua hänelle vapaaehtoiseksi kuvaajaksi, Tarkiaisen työpariksi ryhtynyt perinnetieteilijä Helena Lavonen taustoittaa.
– Kaiken lisäksi Liisa keksi vielä pari viikkoa ennen Kulttuurirahaston apurahahakemusten viimeistä jättöpäivää, että mekinhän voisimme hakea apurahaa. Niin me sitten haimme ja saimmekin, mutta olisimme kyllä varmasti tehneet jotain, vaikka emme olisi apurahaa saaneetkaan, hän lisää.

3000 euron arvoisen tuen tuoneeseen apurahahakemukseen kirjattujen perustelujen mukaan Tarkiaisen ja Lavosen tavoitteena oli jäljentää Juvan Karjalaisten museon tekstiilejä sekä piirtäen että valokuvaten. Tallennus oli määrä suorittaa viime kuun aikana, missä kaksikko myös onnistui. Nyt merkittävä osa Karjalaisten museon yli 60 tekstiilistä on ikuistettu ja valmiina sähköistä arkistointia varten.
Työn suuren määrän ohella sen rankkuutta lisäsivät hankalat olosuhteet.
– Minun osaltani työ oli sitä, että piirsin käsitöistä mallit kalvolle. Pääasiassa istuin joko museon terassilla tai vein käsityön yön ajaksi kotiin, missä jäljensin sen kalvolle. Olen sen verran allerginen, että museoilma ei tahdo sopia minulle, Tarkiainen kertoo.

Juvan Karjalaisten museo on avoinna 25.8. asti ti-la klo 11-17. Lue lisää Lavosen ja Tarkiaisen urakasta 2.8 julkaistusta Juvan Lehdestä.

Kommentteja aiheesta “Juvan Karjalaisten museon tekstiilit dokumentoitiin jälkipolville – monet artikkeleista jopa sata vuotta vanhoja

  • 10.8.2018 at 09:55
    Permalink

    Kuva omituisesta mötikästä voisi olla lumpeen/ulpukan juuri. Olen monena kesänä kiskonut tuollaisia rannastani.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Mitä teet tämän vuoden juhannuksena?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...