0

Sata litraa maitoa valui asfaltille Juvalla – ympäristövahingoilta vältyttiin

Juvan pelastuslaitos joutui reagoimaan tänään kello kolmen aikoihin hiukan erikoisempaan hälytystehtävään, kun maitoauton peräkärryn ylilastaamisen seurauksena asfalttipihalle valui noin 100 litraa maitoa Vanhalla-Juvantiellä. Maito on melkoista myrkkyä vesistöille, vaikka sitä ei ensi alkuun uskoisi. Vesistöihin joutuessaan maito kuluttaa vedestä hapen, mikä puolestaan aiheuttaa kalakuolemia. 
– 100 litraa maitoa vesistössä vastaa hapenkulutukseltaan noin 300 ihmisen vuorokautista käsittelemätöntä jätevesimäärää, Juvan paloaseman palomestari Asko Valtonen kertoo.

Keskimäärin suomalainen kuluttaa vuorokaudessa noin 140-150 litraa vettä, josta käytännössä katsoen lähes kaikki päätyy jätevedeksi, joten 100 litraa maitoa vastaa vesistöhaitaltaan enimmillään jopa 45000 litraa käsittelemätöntä jätevettä. Onneksi maidon leviäminen saatiin rajoitettua asfaltille.
– Lähin lätäkkö on noin viiden metrin päässä järvestä.
Pelastuslaitos imeyttää tällä hetkellä maitoa turpeeseen ja toimittaa myöhemmin maitoisen turpeen jatkokäsittelyyn.

Viikon kysymys

Mitä teet tämän vuoden juhannuksena?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...