0

Pääkirjoitus: Siksi, että kaikki muistaisivat

79 vuotta sitten eli vuonna 1939 talvi oli vasta tuloillaan osaan Suomea. Helsingissä oli pari astetta lämmintä ja maa oli lumeton. Sodankylä oli saanut lumipeitteen, ja pakkastakin oli jokunen aste.
Marraskuun viimeisenä päivänä kello 6.50 Neuvostoliitto aloitti hyökkäyksen Suomeen. Puna-armeijan 120 000 sotilasta lähtivät liikkeelle, ja heitä oli vastassa vajaat 22 000 suomalaista sotilasta. Suomi piti valloittaa kolmessa viikossa.
Sodan enteitä haisteltiin jo pitkään. Vaikka Moskova oli esiintynyt uhmakkaasti, sodan ei uskottu syttyvän.
Suomen sotien vuosista tulivat pitkät ja tuskalliset. Talvisota päättyi 105 päivää myöhemmin Moskovan rauhansopimukseen.
Talvisotaa seurasi jatkosota vuosina 1941-1944. Neuvostoliiton suurhyökkäys kesäkuussa 1944 mursi suomalaisten etummaiset puolustuslinjat. Raskaiden torjuntataistelujen jälkeen aseet laskettiin 4-5. syyskuuta, ja rauhan aika palasi.
Tämän hetken sukupolville on tärkeää muistuttaa oman maamme historiasta. Kun sotien veteraaneista aika jättää, sotavuosien kansallista perintöä kuuluu vaalia – se tulee muistaa.
Perintöä voidaan vaalia monin keinoin, ja tämän päivän Juvan Lehdessä julkaistava historiallinen artikkeli juvalaisten uhrauksista sotavuosina muistuttaa jälkipolvia, mitä on tapahtunut.
Itsenäisen Suomen vuosipäivää 6. joulukuuta saadaan viettää rauhallisessa ja turvallisessa Suomessa. Maailmalla on runsaasti sotaa ja epätoivoa, mutta onneksi Suomessa pitkä rauhanjakso jatkuu.

Janne Tiainen

Viikon kysymys

Kuuluuko metsästys harrastuksiisi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...