0

Essoten valtuusto hyväksyi talousarvion 2019 ja talous- ja muutosohjelman – taloudet raamit on nyt asetetettu tulevalle vuodelle

Talouden raamit on nyt asetettu tulevalle vuodelle Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä. Essoten valtuusto hyväksyi 5.12.  vuoden 2019 talousarvion ja siihen liittyvän taloutta tasapainottavan ja rakenteita uudistavan Talous- ja muutosohjelman.

Valtuuston jäseniä pohdituttivat talouteen, palveluihin ja kuntayhtymän imagoon liittyvät kysymykset. Moni valtuutettu kehui lämpimästi kuntayhtymältä itsensä saamaa tai läheiselleen annettua hyvää hoitoa.

– Monet valtuutetut halusivat lähettää kiitoksia Essoten työntekijöille. Myös omasta puolestani haluan kiittää arvokkaasta ja tärkeästä työstänne alueen ihmisten hyväksi, sanoo Essoten valtuuston puheenjohtaja Eero Aho (kok.).

Itse talousarvioon ei tehty muutoksia. Valtuusto hyväksyi yksimielisesti keskustan ryhmän ponsiesityksen, jonka mukaan tehdään kokonaisvaltainen tarkastelu vanhusten asumispalvelupaikoista kuntien ja kaupunkien kanssa koko Essoten alueella.

Kuntayhtymän toimintakulut ovat talousarvion mukaan ensi vuonna 358,6 miljoonaa euroa. Summalla saadaan tuotettua tai ostettua noin 100 000 asukkaan erikoissairaanhoito ja seitsemän täysjäsenkunnan kaikki sote-palvelut.

Kuluvan vuoden muutetussa ja noin viisi miljoonaa alijäämäisessä talousarviossa toimintakulut ovat 356,3 miljoonaa euroa. Talous tasapainotetaan Talous- ja muutosohjelman avulla pääosin ensi vuonna ja loput tulevina vuosia.

– Alijäämä syntyy peruspalveluissa. Erikoissairaanhoidosta ei tule alijäämää, kuvailee tilannetta kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen.

Essote laskuttaa tuottamistaan palveluista jäsenkunniltaan noin 309,9 miljoonaa euroa. Toimintatuotot ovat 365,8 miljoonaa euroa vuonna 2019, joista asiakasmaksuja on liki 30 miljoonaa euroa.

Toimintakuluista henkilökulut ovat 179,6 miljoonaa euroa ja palvelujen ostot 121,4 miljoonaa euroa.

– Kuntien palautteen mukaisesti talousarvio on korjattu nollatulokseen. Talous- ja muutosohjelman perusteella tasapainotus on tehty suurelta osin vuodelle 2019 ja osin myös suunnitelmakaudelle, sanoo talousjohtaja Vesa Vestala.

Kuntayhtymän toimintakulut vuonna 2017 olivat noin 357,3 miljoonaa euroa.

Kuntayhtymän investointitaso on aiempaa huomattavasti korkeampi ja jatkuu tulevina vuosina noin 30 miljoonan euron tasolla. Mikkelin keskussairaalan toimintaa uudistavan sekä rakentamis- ja perusparantamishankkeen, ESPERIn osuus noin 23 miljoonaa euroa.

ESPERin suuria tapahtumia ovat tulevana vuonna Kuuman sairaalan ensimmäisen vaiheen ja Perhetalon valmistumiset. Talot otetaan käyttöön alkusyksystä.

Samaan aikaan ovat käynnissä Kuuman sairaalan vaihe 2 ja vastaanottoalueen vaihe 2, jotka valmistuvat vuonna 2020. Viimeisenä lähtee liikkeelle Mielen ja kuntoutuksen talo, joka valmistuu arviolta vuonna 2022.

Viikon kysymys

Oletko jo heittänyt talviturkin?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...