0

Juvan uusi etsivä nuorisotyöntekijä Emmi Fjällström: ”Kylissä on Juvan viehättävyys ja voima”

Juva sai etsivän nuorisotyöntekijän pääkaupunkiseudulta.
Emmi Fjällström on uusia juvalaisia. Hän päätti viime syksynä jättää Etelä-Suomen hektisen elämänmenon ja muuttaa puolisonsa kanssa Juvalle. Työpaikka löytyi etsivänä nuorisotyöntekijänä ja talokin vajaan 10 kilometrin päässä keskustasta maaseudun rauhasta.

Muutto Juvalle oli tavallaan kuin hyppy tuntemattomaan. Emmillä tai hänen puolisollaan ei ollut aiempaa kokemusta Juvasta.
– Ohi olimme toki ajaneet Savonlinnaan, mutta sen perusteellisempaa tietoa meillä ei Juvasta juurikaan ollut. Nyt elämä on jo mallillaan – puoliso tekee etätöitä kotoa käsin ja minä olen etsivänä nuorisotyöntekijänä nuorten parissa, Emmi Fjällström kertoo.

Hän sanoo Juvan olleen heille positiivinen yllätys. Kun he ryhtyivät muuttoa suunnittelemaan, samalla he kaivoivat vähän enemmän tietoa Juvasta. Sen verran he tiesivät, että Juva on kaunis maalaiskunta eivätkä ole pettyneet. Emmillä itsellään on itäsuomalainen tausta – hän on kotoisin Imatralta Etelä-Karjalasta.
Emmi Fjällströmin muutto Juvalle luonnonrauhaan oli samalla ero pääkaupunkiseudun sanattomasta kiireestä ja hektisyydestä. Se oli rohkea askel, mutta molemmille merkityksellinen, vaikka loppusyksystä keskellä pimeintä kaamosta maaseutu eikä Juva ehkä näyttäytynyt houkuttelevalta eikä paljastanut parhaita puoliaan.

Mutta nyt talvella valkoisten hankien keskellä on lupa jo odottaa aurinkoa ja kesää, kun vuosikin on vaihtunut ja päivä pidentynyt.
Matka kohti valoa on taas alkanut.
– Meillä kävi tavallaan hyvä tuuri. Kun marraskuussa tultiin, löytyi sekä minulle työpaikka että meille sopiva talo. Olin varautunut, että kevääseen saakka voidaan joutua odottelemaan. Olihan se jännää muuttaa kaamoksen keskellä sydäntalveksi pieneen, tuntemattomaan kuntaan, mutta kaikki on sujunut erinomaisesti.
Emmi Fjällström on koulutukseltaan sosionomi ja kulttuurituottaja. Juvalta ei vielä vakituista työpaikkaa löytynyt, mutta jatkorahoitus etsivän nuorisotyöntekijän palkkaukseen on tälle vuodelle tiedossa.
Fjällström odottaa, että tämän vuoden aikana selviää myös tehtävän vakinaistaminen ja että hänet sen täyttämisessä huomioidaan.

Nyt parin kuukauden kokemuksella Fjällström sanoo muuton pääkaupunkiseudulta Juvalle olleen positiivinen kulttuurishokki.
– Kun siitä muuttostressistä päästi irti, Juvan myönteinen rauhallisuus ja tasainen elämänrytmi on omempi tyyli kuin pääkaupunkiseudun sanaton kiire. Siellä se elämä ja meno oli turhan hektistä.
Hän sanoo pitävänsä luonnossa liikkumisesta ja odottaa kesällä pääsyä Linnansaaren kansallispuistoon. Nyt vähitellen on tullut tutuksi myös Juvan paikalliset nähtävyydet.
– Tänäänkin yritimme käydä tutustumassa yhteen juvalaiseen luontoreittiin Etelä-Juvan Enkelinpesällä, mutta emme valitettavasti löytäneet perille asti. Siellä oli hienot kyltit, mutta metsässä oli niin lumista, ettei reittiä löytynyt. Nyt täytyy käydä toisen kerran paikkaa etsimässä.

Fjällström sanoo parin kuukauden kokemuksella Juvan näyttäytyvän helposti lähestyttävänä ja ystävällisenä paikkana ja asuinseutuna.
– Ihmiset ovat ottaneet meidät hyvin vastaan. Paikalliset ovat ystävällisiä ja olen päässyt hyvin työrytmiin kiinni. Täältä löytyy minusta paljon potentiaalia esimerkiksi luonnossa ja matkailussa. Toivoisin sille sektorille kasvua myös tulevaisuudessa.

Miten juvalainen sinä olet kahden kuukauden elämisen perusteella?
– Sitähän minä en vielä tiedä, miten juvalainen minusta kuoriutuu, hän naurahtaa.
– Mutta sen toki olen huomannut, että ihmiset suhtautuvat tällaiseen eteläkarjalaiseen mukavan uteliaan ystävällisesti. Kun olen ihmisille kertonut muuttaneeni tänne, monet sitä ovat hämmästelleet ja todenneet, että onpa kiva saada tänne ihan uusia juvalaisia.
Kun Emmi Fjällström on Juvan etsivä nuorisotyöntekijä, on pakko kysyä, mitä etsivä nuorisotyöntekijä etsii.
– Etsivä nuorisotyöntekijä etsii nuorten kanssa sitä nuorten omaa juttua kaikessa yksinkertaisuudessaan. Etsivä nuorisotyö on erityisnuorisotyötä, joka on nuorten omista lähtökohdista lähtevää. Se voi olla palvelutarpeen kartoitusta ja tai jos jollain nuorella on sellainen elämäntilanne, ettei hän tiedä, mihin suuntaa lähteä, etsivä nuorisotyöntekijä voi auttaa. Joka kunnasta löytyy nuoria, joita etsivä nuorisotyö voi auttaa ja saada nuorten elämää oikeille raiteille, hän kertoo.

Fjällströmin ensimmäiset työkuukaudet ovat sujuneet hyvin. Hän alkaa vähin erin hahmottaa myös Juvan monia kyliä ja sanoo, että kylissä on Juvan viehättävyys ja voima.
– Olisi hieno nähdä, että kyliä tuotaisiin vahvasti esiin, niiden paikallisia tarinoita ja elämää. Niitä voitaisiin matkailussakin hyödyntää.

Viikon kysymys

Mitä teet tämän vuoden juhannuksena?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...