0

Sote-muutokset edellyttävät palveluyrittäjiltä uutta osaamista –  tupailloista yhteinen näky palvelujen tuottamiseksi kunnissa

Sosiaali-ja terveysalan markkinatilanne muuttuu lähivuosina voimakkaasti. Sote-uudistus ja sen myötä digitaalisten järjestelmien tulo yritysten arkeen synnyttävät uuden markkinatilanteen, jolloin alan yrittäjien täytyy osata toimia ja tarjota palvelujaan aktiivisesti.
 
Pohjois-Savon maakunnassa, Etelä-Savossa Joroisten, Juvan, Sulkavan, Rantasalmen ja Heinäveden kunnissa
sekä Pohjois-Karjalassa Outokummun ja Polvijärven kunnissa Sopien-projekti on käynnistynyt hyvin: nyt hankkeen puolivälissä mukaan on lähtenyt noin 120 yritystä, kun kokonaistavoite kahdelle vuodelle on 190 yritystä.
 
Kohderyhmänä ovat erityisesti ne pienet yritykset, jotka tulevat tarjoamaan palvelujaan tulevalle sote-palvelujen järjestämisestä vastaavalle maakunnalle.
 
Sopien-hankkeen tavoitteena on edistää sosiaali-ja terveysalan palvelumarkkinoiden ja yritysverkostojen kehittymistä, monipuolistaa palvelujen tarjontaa sekä vahvistaa yritysten liiketoimintaa.
 
Parin seuraavan vuoden aikana sosiaalipalveluita tarjoavat yksityiset yritykset tulevat myös kanta.fi-kirjausten tekijöiksi. Toimialan digitaalinen murros aiheuttaa sen, että yrittäjillä on tarve oppia käyttämään Kanta-palveluita, johon kirjataan asiakkaiden saamat palvelut ja hoidot niin asiakkaan itsensä kuin esimerkiksi hoitavan lääkärin nähtäväksi.
 
Tämä edellyttää yrittäjältä osaamista niin kirjausten tekemisessä kuin tekniikan ja tietoturvan hallitsemiseksi.
Hankkeessa on rakennettu yrityksille erilaisia koulutuksia. Ne on laadittu alkukartoituksissa tehtyjen kehittämissuunnitelmien pohjalta.
 
Kanta-valmiuksien rakentamisen lisäksi yrityksen johtaminen, omavalvontasuunnitelmien päivittäminen, kustannuslaskenta ja hinnoittelu sekä digitaalinen markkinointi ovat nousseet koulutusten aiheiksi.
 
Pohjois-Savossa on jo ollut kuntien hankkeen järjestämiä tupailtoja, joissa viranhaltijat ja yrittäjät ovat vapaasti keskustelleet muun muassa palveluseteleistä, paikallisten palvelujen tarpeista ja muutosten aiheuttamista kilpailutilanteista.
 
Keskustelut ovat antaneet uusianäkökulmia niin yrittäjille kehittää palveluitaan kuin kunnille palvelutuotannon
mahdollisuuksista. Nyt tupaillat järjestetään myös Etelä-Savon hankekunnissa.
 
Iltakahvin ääressä kunnan johtavat viranhaltijat, palveluohjaajat ja yrittäjät keskustelevat niistä vaihtoehdoista, kuinka lähipalvelut saadaan parhaiten järjestettyä ja kuinka yksityiset yrittäjät voivat kestää kilpailussa mukana suurten palvelutarjoajien rinnalla.
 
Kunnat ovat strategioissaan linjanneet, että yrittäjien palvelut säilyvät julkisten palvelujen rinnalla. Tällöin hoiva-
ala voi työllistää kunnissa nykyistä enemmän.
 
Etelä-Savon  tupaillat
 
Sulkavalla 15.1. kunnanviraston valtuustosalissa ja Juvalla 16.1. Toimintatalolla. 
Tilaisuudet alkavat klo 18 ja kestävät pari tuntia.
 
 

Viikon kysymys

Mitä teet tämän vuoden juhannuksena?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...