0

Virtasalmen Viljatuote Oy on Etelä-Savon Vuoden yritys 2018 – kunniamaininnan sai juvalainen Rakennusliike Avikainen Oy

Etelä-Savon Yrittäjien, kauppakamarin, maakuntaliiton sekä Finnveran ja Fennian edustajista koostuva raati on valinnut Virtasalmen Viljatuote Oy:n Etelä-Savon Vuoden yritykseksi. Valintaan vaikutti etenkin se, että yritys on ennakkoluulottomasti kehittänyt innovatiivista ja kannattavaa liiketoimintaa maataloudesta, ollen koko ajan hereillä maailmanlaajuisten trendien muutoksessa. Virtasalmen Viljatuote toteuttaa Etelä-Savon maakuntastrategiaa tuottamalla hyvinvointia puhtaasta ruosta.

Perinteisestä maanviljelystä ponnistava yritys kehittää pitkäjänteisesti ja asiakkaitaan herkällä korvalla kuunnellen erilaisista viljoista ja metsänantimista puhtaita, huippulaadukkaita tuotteita. Virtasalmen Viljatuote valmistaa luonnostaan gluteenittomia jauhoja ja jauhoseoksia sekä monipuolisia rouheita, leseitä ja hiutaleita, joissa ei käytetä säilöntä- ja lisäaineita. Tuotteiden älykäs jalostaminen Virtasalmella kuluttajatuotteiksi asti varmistaa sen, että merkittävä osa myyntituotoista jää maakuntaan.

Erikoistuminen puhtaasti gluteenittomaan tuotantoon on selkeä erottautumiskeino ja kilpailuetu maailmanlaajuisessa kilpailussa. Virtasalmen Viljatuotteen sijoittuminen syvälle Suomen maaseudulle ei ole ollut liiketoiminnan kehittämiselle mikään este – päinvastoin. Mielikuva puhtaasta suomalaisesta maaseudusta tukee Virtasalmen Viljatuotteen brändin rakentamista.

Yritys on saanut tunnustusta oman alansa huippuyrityksenä. Virtasalmen Viljatuotteelle myönnettiin ”Vuoden Gluteeniton Tuote –palkinto vuonna 2010 ”Tattarilese”-tuotteellaan. ”Vuoden Gluteeniton Yritys” tunnustus tuli vuonna 2016.

Virtasalmen Viljatuote Oy:n liiketoiminta kasvaa vahvasti ja vuonna 2018 tehdyn liiketoimintakaupan ansiosta yhtiöllä on nyt käytössään monipuolista kansainvälistä osaamista vientikaupan käynnistämiseksi. Yritys osallistuu heti tammikuussa Saksan Grüne Woche -messuille. Yritys panostaa entistä enemmän viestintään ja tekee kuluttajamarkkinointia etenkin sosiaalisessa mediassa.

 

Vuoden Nuori yrittäjä

Etelä-Savon Vuoden Nuoreksi yrittäjäksi valittiin Vierulan tilan  yrittäjät Tiina ja Mikko Kohonen.

Valintaraadin päätökseen vaikutti se, että Tiina ja Mikko Kohonen osaavat paketoida tilan maukkaat marjat ja muut tuotteet houkutteleviin paketteihin ja hyödyntävät nykyaikaisia markkinointi- ja myyntikanavia aina verkkokauppaa myöten. Jo neljännen polven yrittäjät uskovat maaseudun elinvoimaisuuteen. Jatkuvan menestymisen edellytykset ja talous ovat kunnossa. Liikevaihto on merkittävä maaseutuyritykseksi. Ympärivuotisesti nuoret yrittäjät työllistävät 5 henkilöä ja kesäkaudella henkilöstön määrää kasvaa moninkertaiseksi, ollen viime vuosina noin 45. Vierulan tila on merkittävä työllistäjä kesäkaudella.

Vuonna 1930 perustettu Vierulan tila on innovatiivisesti kehittänyt tuotteitaan, joita ovat mm. kuivatut marjat ja smoothie-jauheet sekä marjaglögi ja -kuohujuomat. Tila tuottaa puhdasta, laadukasta ja tuoretta lähiruokaa. Laatu varmistetaan kasvattamalla, pakkaamalla ja toimittamalla tuotteet itse mahdollisimman vähien välikäsien kautta suoraan kuluttajalle. Kesällä myyntipisteissä myytävät mansikat ja kauppoihin toimitettavat perunat on poimittu ja nostettu samana aamuna.

Vuonna 2015 tilan vetovastuun ottanut nuoripari uskoo maaseudun elinvoimaisuuteen ja on vakuuttunut siitä, että jompikumpi omista lapsista on Vierulan tilan jatkaja – jo viidennessä polvessa.

 

Vuoden Yksinyrittäjä

Etelä-Savon Vuoden Yksinyrittäjäksi valittiin Kone-Sähkön omistaja Pasi Kaskisen.

Valintaraadin päätökseen vaikutti etenkin se, että yksinyrittäjällä on oma myytävä tuote, jonka myynnin suhteen on tehty kansainvälisiä avauksia. Myös liiketoiminnan ja palvelutarjonnan monipuolisuus sekä oman alan erinomainen asiantuntijuus vakuuttivat valintaraadin.

PK Kone-Sähkö tarjoaa teollisuuden kunnossapitopalveluita, sisältäen sähköasennukset ja suunnittelun. Lisäksi yrittäjä myy muiden valmistajien tuotteiden hänen itsensä teettämiä erikoistyökaluja, esimerkiksi modifioimaansa työkalua jännitetyönä tehtävän 20 kV:n katkopaikan tekemiseen. Hänellä on mallisuoja työkaluun, jota valmistetaan Punkaharjulla. Kaskisen tuotteita on markkinoitu myös ulkomaille.

Pasi Kaskinen on toiminut yli 5 vuotta usean savonlinnalaisen yrityksen tärkeänä taustavoimana. Hän pitää huolen siitä, että asiakasyritysten tuotantokatkokset ovat mahdollisimman lyhyitä. Kaskinen selvittää toimintahäiriöt ja suunnittelee asiakkaiden tuotantokoneiden ohjauksia. Kaskisen erinomaiset ongelmanratkaisukyvyt saavat asiakkailta erityiskiitosta. Asiakkaat kiittävät myös yrittäjän työn laatua ja luotettavuutta. Työ suoritetaan aina loppuun, eikä siihen meneviä tunteja aina lasketa.

Kaskisen toiminta vaikuttaa positiivisesti myös ympäristöön, koska yrittäjä myy asiakkailleen energiansäästöä tuottavia palveluita ja tuotteita, asentaen myös puhdasta energiantuotantoa. Uusiutuvan energian käyttöönottoa hän on edistänyt asentamalla tähän mennessä yli 250 aurinkopaneelia, eli enemmän kuin 65 kWp tuotantotehoa.

Kaskinen kokee muut lähialueella toimivat alan yrittäjät ennemminkin yhteistyökumppaneina kuin kilpailijoina. Työtä Kaskisella olisi vaikka yhdelle palkatulle työntekijälle, mutta työntekijän työskentelyyn pitää voida luottaa kuin omaansa. Sähkötyössä hengenvaara on aina läsnä ja vastuu työntekijästä on suuri.

 

Kunniamaininta

Kunniamaininnta myönnettiin juvalaiselle Rakennusliike Avikainen Oy:lle. Avikainen on yksi Suomen pitkäaikaisimpia edelleen samalla nimellä toimivia rakennusalan yrityksiä. Vakaata ja taloudellisesti vahvaa toimintaa jo toisessa ja kolmannessa polvessa suorittava Avikainen varmistaa omalta osaltaan rakennustöiden pysymisen oman maakunnan yhtiöllä.

Jo vuodesta 1951 Etelä-Savossa toimineen Rakennusliike Avikaisen pääasialliset toimialat ovat uudis- ja korjausrakentaminen sekä maansiirto- ja nostotyöt. Vuosikymmenien ajan ammattimaisesta rakentamisesta saadun kokemuksen ja osaamisen nojalla Avikaista pidetään luotettavana ja joustavana yhteistyökumppanina niin yksityisten asunnonostajien kuin suurimpien rakennuttajien keskuudessa. Asiakaslähtöisyys on yhtiön keskeinen arvo ja uudet kodit räätälöidään täysin asiakkaiden toiveiden mukaan. Asiakkaat arvostavat suuresti Avikaisen rakentamisen laatua.

Yrityksessä toimivien jäsenien hyvä yhteistyö, kunkin erikoisosaaminen ja kehityskyky sekä vanhemmilta opittu yrittämisen taito ja yhteiskunnan asettamien vaatimusten tarkka noudattaminen ovat olleet aina tekemisen keskiössä. Näihin perustuu se, että perheyritys pysyy voimissaan, tuottaen huippulaatua rakentamiseen. Hyvänä työllistäjänä ja rakentamisen kerrannaisvaikutusten myötä Avikainen luo maakuntaan elinvoimaa.

Yhtiössä arvostetaan omaa henkilöstöä ja panostaa työntekijöiden asiantuntemuksen vahvistamiseen. Avikainen tekee yhteistyötä alan oppilaitosten kanssa tarjoamalla työssäoppimisjaksoja rakennusalan opiskelijoille. Yritys on myös aktiivisesti mukana Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen piirin toiminnassa sekä hallitustyöskentelyssä.

Avikainen oli vahva tekijä Mikkelin Asuntomessujen toteuttamisessa vuonna 2017. Puurakentamisen osaaja rakensi 6 omakotitaloa ja 12 asuntoa rivitaloihin messualueelle. Rakentaminen ja valmiit asunnot saivat hyvät arvostelut niin messuvierailta kuin valtakunnallistakin huomiointia. Asuntomessujen yhteydessä syntyi Avikaisen oma rakennusbrändi: Saimaan ateljee.

 

Innovaatiopalkinto Savonlinna

Innovaatiopalkinto Savonlinna myönnettiin  tänä vuonna kolmatta kertaa. Palkinto myönnetään yritykselle, jonka koko toiminta pohjautuu innovaatiolle. Toiminta on käynnistynyt jo vuonna 1994, joten kyseessä ei ole tuore innovaatio, mutta ehdottomasti palkitsemisen arvoinen.

Palkinnon saaja vuonna 2019 on Herttuala Oy.

 

Pieksämäen yrityspalkinto

Pieksämäen yrityspalkinto myönnettiin Rakennusliike U. Lipsanen Oy:lle

 

 

Viikon kysymys

Mikä on sinulle mieluisin tapa liikkua ja reippailla talvella?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä