0

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin hallitus haluaa turvata erikoissairaanhoidon palvelut joko yhtiöittämisellä tai ulkoistuksella

Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin kuntayhtymähallitus päätti kokouksessaan tiistaina, että se aloittaa erikoissairaanhoidon palveluiden yhtiöittämisen tai ulkoistuksen valmistelut.

Järjestely tullaan toteuttamaan joko kokonaisulkoistuksena tai yhteisyritysmallilla. Päätöksen taustalla ovat valtakunnalliset säädökset ja maakunta- ja sote-uudistuslain valmistelut, jotka kaventavat pienten sairaaloiden elintilaa.

–   Meillä ei ole mitään varmuutta siitä, että erikoissairaanhoidon palvelut ja päivystys säilyvät maakunta- ja sote-uudistuksen myötä Savonlinnassa. Tällä on jo nyt vaikutuksia sairaalan toimintaan, henkilöstön saatavuuteen ja pysyvyyteen. Asenneilmapiiri on maakunnassa sen kaltainen, että se ei tue tavoitteitamme, Sosterin hallituksen puheenjohtaja Pekka Nousiainen (kesk.) sanoo Sosterin tiedotteessa.

Keskittämis- ja päivystysasetus asettaa sairaalakohtaisia vähimmäislukumääriä leikkauksille, mikä vaikeuttaa palveluiden tuottamista etenkin pienissä sairaaloissa. Lisäksi valmisteilla oleva maakuntauudistus uhkaa toteutuessaan keskittää palveluja maakuntien sisällä myös taloudellisista syistä.

Sosterissa nähdään, että alueen asukkaiden erikoissairaanhoidon palveluista täytyy pitää kiinni. Itä-Savo on alueena saaristoinen, jossa välimatkat ovat pitkät ja tiet hidaskulkuisia. Väestöä on noin 45 000, alueen kulttuurimatkailun ja vapaa-ajan asutuksen myötä kesäisin huomattavasti enemmän. Saimaan syväväylällä on vilkas vesiliikenne.

–  Meillä on päivystyksessä joka vuorokausi noin 75 käyntiä ja matkat naapurisairaaloihin ovat yli 100 kilometriä. Voi vain kuvitella minkälainen ambulanssi- ja taksiralli tästä alkaisi. Apu tulisi väistämättä osalle potilaista liian myöhään, Sosterin kuntayhtymäjohtaja, erikoislääkäri Panu Peitsaro toteaa. 
–  Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys on edellytys, että sairaalassa voidaan tehdä nukutusta vaativia toimenpiteitä, Peitsaro jatkaa.

 Keskussairaalatoiminta jättää Savonlinnan seudulle työntekijöiden verotulot ja vaikuttaa alueella erilaisten palveluiden käyttöön. Erikoisairaanhoidon loppuminen tarkoittaisi suoraan noin 500 työpaikan katoamista.

–   Kerrannaisvaikutukset nousisivat helposti yli tuhanteen, sillä monilla on puoliso tai perhettä, Pekka Nousiainen sanoo.

Keskussairaalan tarjoamat harjoittelupaikat ovat myös aivan keskeisiä useille sadoille hoitoalaa Savonlinnassa opiskeleville. Koulutusten jatko kaupungissa on riippuvainen keskussairaalatoiminnasta.

Päätös yhtiöittää tai ulkoistaa erikoissairaanhoidon palvelut on kehittynyt pikkuhiljaa, kun maakuntavalmistelun etenemisen seurauksia on arvioitu Savonlinnan seudun kannalta.

–   Emme ole saaneet näkemyksillemme tukea maakunnan kahden keskussairaalan välisissä työnjaon neuvotteluissa. Maakunnan hallintopaikkojen sijainnista ei ole ollut halukkuutta päättää, eikä selkeää tahtotilaa maakunnan kahden yhteispäivystyssairaalan säilyttämisestä ole, Nousiainen toteaa.

Sosterin kuntayhtymähallitus kokoontuu helmikuussa päättämään lopullisesta ulkoistuksen muodosta. 

Kommentteja aiheesta “Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin hallitus haluaa turvata erikoissairaanhoidon palvelut joko yhtiöittämisellä tai ulkoistuksella

  • 30.1.2019 at 15:38
    Permalink

    Kohta äänestetään, jos on millä todistaa henkilöllisyys…

Comments are closed.

Viikon kysymys

Kuuluuko metsästys harrastuksiisi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...