0

Mielipide: Arjen turvallisuudesta on pidettävä kiinni!

Länsi-Savon etusivulla maanantaina 21.1. ollut uutinen ”Poliisi ei ehdi joka paikkaan” on ammattilaisten, poliisiylijohdon todelliseen tilanteeseen perustuva näkemys poliisiresursseista Itä-Suomessa. Uutisen mukaan myös ”Yleistä valvontaa ja ennalta ehkäisevää sidosryhmätoimintaa on vähennetty”.

Poliisien virkoja on Suomessa tällä hetkellä 7200. Määrää halutaan nostaa ensi vuosikymmenen alkupuolella 7850 virkaan. Määrän lisääminen ei kuitenkaan käy hetkessä, vaan se edellyttää poliisin tehtävistä kiinnostuneita hakijoita sekä poliisikoulutuksen lisäämistä. Maakuntien on pystyttävä lisäämään vetovoimaisuuttaan sekä kiinnostuneiden tietoisuutta loistavista asuinpaikoista ja palveluista, jotta täällä avoinna oleviin poliisin virkoihin saataisiin hakijoita.

Olen syntynyt aikana jolloin Juvalla oli nimismiehet ja paikallispoliisit. Poliisit olivat kuntalaisten tuttuja ja saapuivat paikalle nopeasti, kun tarve niin vaati. Rikokset saatiin tutkittua, ja asukkaat tunsivat olonsa turvalliseksi. Poliisit näkyivät ja asuivat kunnissa ja heitä oli helppo lähestyä.

Nyt aika on muuttunut ja poliisien määrä sekä tarve on muuttunut. Tietoliikenneverkot ovat tuoneet uusia rikollisuuden muotoja. Kaikenikäisiä ja entistä nuorempiakin henkilöitä esimerkiksi houkutellaan huumeiden käyttöön ja myyntiin. Netin sovellukset muuttuvat nopeasti ja niitä on vanhempienkin vaikea hallita ja valvoa, vaikka halua olisikin. Tarvitaan ammattilaisten, kuten poliisien, ja vanhempien yhteistyötä. Ennaltaehkäisevä- ja valistustyö on sydämellä tehtävää työtä näiden asioiden kuriin saamiseksi. Jokainen tekemättä jäänyt rikos tai estetty rikollinen toiminta on voitto.

Minusta on tärkeää, että myös maanteillä tehtävät poliisiratsiat voivat jatkua. Maantievalvonnalla seulotaan mm. päihteiden käyttöä ja ohjataan ylinopeutta ajavat kuriin. Poliisi valvoo ja varmistaa näinkin ihmisten arjen turvallisuutta.

Arjen turvallisuus on kuntalaisen perusoikeus. Se, että poliisi, ambulanssi tai paloauto tulevat paikalle silloin, kun tarvitaan, on oikeutemme. Tämä oikeus ei saa olla kiinni postinumerosta tai asuinpaikasta.

Kun ihmisen lähipiirissä sattuu vakava onnettomuus tai lähiomainen ei jaksa, päättää elämänsä kulun itse, poliisi tulee usein paikalle viestintuojana. Silloinkin poliisi neuvoo, opastaa ja tukee, miten toimia siinä hetkessä. Tähänkin on oltava resursseja.

Poliisia tarvitaan kaikkialla, niin kaupungissa kuin harvaanasutuilla alueilla. Vaatimus poliisien määrän nostosta on tarpeellinen, ja siihen tarvitaan maakuntien yhteistä edunvalvontaa. On myös meidän poliitikkojen tehtävä huolehtia siitä, että ministerien maakuntavierailuilla ja tiedotusvälineissä antamat lupaukset poliisien lisäresursseista toteutuvat.

Suomen tulee olla kaikille ja kaikkialla turvallinen maa asua.

Kirsi Olkkonen
Etelä-Savon maakuntahallituksen jäsen
Kansanedustajaehdokas (kesk.)
Mikkeli

 

Kansanedustajaehdokas: kirjoita Juvan Lehteen! Julkaisemme kaikki Kaakkois-Suomen vaalipiirin ehdokkaiden tekstit Juvan Lehden juuri avatulla Eduskuntavaalit 2019 -vaalisivustolla osoitteesssa juvanlehti.fi

Tekstin mitta mielellään enimmillään 3 000 merkkiä välilyönteineen.
Kirjoita sähköpostilla osoitteeseen toimitus@juvanlehti.fi.

 

3 kommenttia aiheesta “Mielipide: Arjen turvallisuudesta on pidettävä kiinni!

 • 2.2.2019 at 11:59
  Permalink

  Kirsi Olkkosen juttu poliisin tarpeellisuudesta Juvalla todella hyvä.
  Ehdottomasti poliisin täytyy pystyä toimimaan tarvittaessa paikkakunnalla.
  Turvallisuus tuntuu aika heikolta kun joudut odottamaan poliisin tuloa Mikkelistä tai Varkaudesta.

  Poliisia tarvitaan monessa eri asiassa ja kyllä mielestäni kansalaisoikeuksiin kuuluu poliisi Juvan kokoiselle paikkakunnalle.

 • 7.2.2019 at 22:54
  Permalink

  Onhan ne poliisit ajelleet siellä kirkolla lähes joka ilta kuuleman mukaan, että ei pitäisi olla turvattomuuden tunnetta. Sitä en tiedä mitä hyötyä siitä monta vuotta tyhjänä olleesta poliisiasemastakaan siellä Juvan keskustassa on, menee kyllä rahat hukkaan. Ei ne tuolla kirkollakaan välillä kyylää, kuin kuin kovia ”rallin ajajia” joista on ollut joka vuosi kauhea valitus. Sekin on fakta että ei tuohon ole enää varaa pitää sitä poliisiasemaa joka pienessä pitäjässä. Maailma muuttuu. Itse en koe yhtään turvattomuuden tunnetta vaikka poliisi tuleekin Mikkelistä nykyään.

 • 9.2.2019 at 22:28
  Permalink

  Nimimerkki tyhjä asema, kokee elämänsä ehkä itse turvalliseksi, mutta ei se poliisi Mikkelistä tule. Rantsulta, sulkavalta, puumalasta… jostain ehkä jopa vasta kahden tunnin kuluttua. Tiedän tämän omakohtaisestikin, kun minua painostettiin tappeluun. Soitin hätäkeskukseen, ja sieltä vain neuvottiin että ’älä provosoi’, poliisit eivät ehdi kuin vasta n. tunnin kuluttua. Noh, poliiseista ei muutenkaan kuulunut enää mitään ko. iltana, vaikka tilanne olikin sittemmin tavalla tai toisella ohitettu.

  Ja juvalla näkyvät kenties joka päivä ainoastaan ajaessaan vuoronvaihdolle. Liikenneratsiat joita kymmenisen vuotta sitten säännöllisesti oli, ovat historiaa. Ja poliisit itsekin myöntävät miehistöpulan, joten mitä epäselvää tässä on. Poliiseja ei ole tarpeeksi, ja syynä tähän on määrärahat, eivät poliisit.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Aiotko osallistua erilaisiin kesätapahtumiin, joita järjestetään niin Juvalla kuin muissakin lähikunnissa ja -kaupungeissa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...