0

Mielipide: Työttömän asema

Jotta työtön ottaisi osa-aikatyötä vastaan, on tämänhetkinen byrokratia purettava. Ensin odotat työnantajalta työsopimusta ja palkkalaskelmaa. Palkkalaskelmahan tulee juuri ennen palkanmaksupäivää. Lähetät ne päivärahan maksajalle. Sitten odotat, että maksaja käsittelee ne, ennen kuin soviteltu päiväraha voidaan maksaa. Voi olla, että päivärahan ja palkan maksupäivällä on viikkojenkin ero.

Tämän vuoden alusta Kela saa palkkatiedot suoraan tulorekisteristä, mutta ansiosidonnaisella oleva joutuu vielä tiedot lähettämään liittoon. Sähköisesti se käy kätevästi, mutta onko kaikilla siihen mahdollisuutta? Postikin kulkee hitaasti.

Kätevintä olisi, että tiedot käsiteltäisiin vasta seuraavaan päivärahaan, taannehtivasti. Työtönhän saa tienata 300 euroa nettona kuukaudessa  niin,  ettei se vaikuta päivärahan suuruuteen. Mutta siltikin kaikki lippuset ja lappuset on lähetettävä.

Entäpä mitä alennuksia työtön saa? Jossain pääsee kesäteatteriin halvemmalla, jossain uimahalliin. Mitenkäs julkinen liikenne? VR uudisti lippujen hintoja vuoden 2016 helmikuussa. Silloin tuli säästölippu ja peruslippu myyntiin. Säästölipunhan voi ostaa kuka vaan, se on huomattavasti halvempi. Mutta jos aikataulut eivät osu kohdilleen, on vain peruslippu.

Siitä saavat alennusta opiskelijat 30 prosenttia, eläkeläiset sekä yli 65-vuotiaat 20 prosenttia.  Työttömiä ei ole huomioitu.

Matkahuollon sivuilta ei löytynyt alennusprosenttia, mutta sieltä voi tilata eläkeläiskortin, joka maksaa 6 euroa. Sitä korttia vilauttamalla saa alennuksen busseissa. Jopa lehdistön edustajille näkyy olevan alennus, jos pressikortissa on Matkahuollon merkki!

Julkista liikennettä kuitenkin ajetaan alas täällä maaseudulla. Maaseudulla, jossa väestö ikääntyy ja työttömyys kasvaa. VR päättää, että joillain asemilla ei enää juna pysähdy, kun sieltä ei tule tarpeeksi matkustajia kyytiin. Pääsee 2-3 minuuttia  aikaisemmin pääteasemalle.

Palvelut karkaavat kuitenkin isompiin kuntakeskuksiin eikä kaikilla ole mahdollisuutta siihen omaan kulkuneuvoon. Bussit kulkevat aamulla toiseen suuntaan ja myöhään iltapäivästä takaisin.

Olisiko jo aika ottaa huomioon koko Suomen kansa – työttömätkin

Päivi Sivenius
Kansanedustajaehdokas (ps.)
Rautjärvi

 

Kansanedustajaehdokas: kirjoita Juvan Lehteen! Julkaisemme kaikki Kaakkois-Suomen vaalipiirin ehdokkaiden tekstit Juvan Lehden juuri avatulla Eduskuntavaalit 2019 -vaalisivustolla osoitteesssa juvanlehti.fi

Kirjoita mielipiteesi jostakin ajankohtaisesta asiasta.
Tekstin mitta mielellään enimmillään 3 000 merkkiä välilyönteinen.
Suosimme omalla nimellä kirjoittamista, mutta julkaisemme myös nimimerkkikirjoituksia.
Liitä aina mukaan yhteystietosi, ne jäävät vain toimituksen tietoon.
Kirjoita sähköpostilla toimitus@juvanlehti.fi tai kirjepostilla Juvan Lehti/Lukijan mielipide, Piikkiläntie 2-4, 51900 Juva.

Viikon kysymys

Kuuluuko metsästys harrastuksiisi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...