0

Mielipide: Vanhusten huono hoito ei tullut yllätyksenä

Facebook- ystävä jakoi seinällään syyskuulta 2016 olevan Aamulehden artikkelin otsikolla ”Tästä hallitus ei puhu: 3 miljardin sote-säästölistalla vanhukset, vammaiset ja nuorten psykiatria.”
Nyt, reilun kahden vuoden päästä artikkelin julkaisusta näemme, mihin säästöjen tavoittelu ulkoilutuksen ja kilpailutuksen avulla johtaa. Vanhukset ovat jääneet monissa laitoksissa vaille kunnollista hoitoa.
En pysty ymmärtämään ajatusta siitä, että yksityistämällä ja kilpailuttamalla saataisiin säästöä aikaan. Miten voittoa tavoittelevat yritykset voisivat tuottaa sote-palvelut halvemmalla kuin julkinen sektori, jolla ei ole samanlaista voiton tuottamisodotusta kuin firmoilla. Onko tässä ollut tavoitteena saada käännettyä julkisia varoja pörssiyhtiöiden taskuun?

Ulkomaiset pääomasijoittajat ovat hankkineet omistukseensa suomalaisia hoiva-alan yrityksiä ja maksaneet niistä kymmeniä miljoonia euroja. Nämä rahat ne ottavat takaisin keinottelemalla korkeilla sisäisten lainojen koroilla, jolloin voitot siirtyvät verovapaasti ulkomaille. Nämäkin varat tarvittaisiin kipeämmin palvelujen laadun parantamiseen ja riittävän henkilökunnan palkkaukseen.
On häpeällistä, että hyvinvointivaltiomme tinkii vanhusten hoidon laadusta. He, jotka ovat olleet hyvinvointia rakentamassa, jäävät nyt itse sitä vaille. Missä on kunnioituksemme aiempia sukupolvia kohtaan?
Kristillisdemokraatit keräsivät viime vuonna nimiä kansalaisaloitteeseen vanhusasiainvaltuutetun saamiseksi Suomeen. Ihan 50 000 nimeä ei saatu kasaan, mitä olisi vaadittu asian viemiseksi eduskunnan käsittelyyn. Puhemies Paula Risikko totesi tuolloin, ettei tällaista valtuutettua tarvita. Nyt on useammalta puolueelta tullut ehdotuksia vanhusasiainvaltuutetusta.

Juvalla vanhuspalvelujen järjestäminen on siirretty jo Essoten hoitoon. Niinpä kunnan omat valtuutetut tai edes kunnanhallituksen jäsenet ei pysty vaikuttamaan siihen, miten vanhuksemme hoidetaan tai valvomaan hoidon laatua. Kunnan roolina on laskujen maksaminen ja ainakin toistaiseksi kulut ovat vain kasvaneet. Toivottavasti se näkyy palvelujen laadussa.
Vanhustenhoidon ongelmat eivät saa jäädä pelkiksi vaalipuheiksi vaan tarvitaan käytännön toimia asian hoitamiseksi. Tarvitaan riittävästi hoitajia ja aikaa ihmisten yksilölliseen kohtaamiseen.
Aloitin Aamulehden otsikolla. Toivottavasti seuraavat kohu-uutiset eivät koske muita säästöjen kohteiksi joutuneita ryhmiä.

Aila Asikainen
Kansanedustajaehdokas (kd.)
Juva

 

Kansanedustajaehdokas: kirjoita Juvan Lehteen! Julkaisemme kaikki saamamme Kaakkois-Suomen vaalipiirin ehdokkaiden tekstit Juvan Lehden Eduskuntavaalit 2019 -vaalisivustolla osoitteesssa juvanlehti.fi. Osan teksteistä julkaisemme myös paperisessa Juvan Lehdessä.

Tekstin mitta enimmillään 2 500 merkkiä välilyönteineen.
Liitä aina mukaan yhteystietosi, ne jäävät vain toimituksen tietoon.
Toimita teksti  sähköpostilla osoitteeseen toimitus@juvanlehti.fi.

 

 

Viikon kysymys

Aiotko osallistua erilaisiin kesätapahtumiin, joita järjestetään niin Juvalla kuin muissakin lähikunnissa ja -kaupungeissa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...