0

Tykkylumi alkaa olla vaaraksi – Juvan seurakunta on asettanut hautausmaan porteille varoituskyltit

Puiden kasvava lumikuorma ja katkeavat oksat aiheuttavat jo vaaratilanteita metsissä. Juvan seurakunta on asettanut hautausmaan porteille hautausmaalla liikkuvia varten varoituskyltit lumikuorman takia katkeavista oksista. Myös Juvan hiihtoladuista vastaava Järvi-Saimaan Palvelut Oy seuraa tykkylumitilanteen kehittymistä ja on valmis varoitustoimiin.
Seurakunnan talouspäällikkö Tuula Kärkkäinen sanoo, että hautausmaan porteille vaarallisesta lumitilanteesta asetettiin varoittavat kyltit jo parisen viikkoa sitten.
– Juvan hautausmaalla on vanhoja isoja kuusia, joihin on kertynyt paljon raskasta tykkylunta. Oksat saattavat katketa ja tiputtaa lumet ja oksat hautausmaalla liikkuvien niskaan. Sellainen tilanne on hengenvaarallinen. Katsoimme tarpeelliseksi varoittaa ihmisiä sekä hautausmaan porteilla että seurakunnan verkkosivuilla.

Seurakunta ei ole Juvalla vielä kehottanut välttämään hautausmaalla liikkumista, vaikka muutamista puista lumikuorma on jo katkonut oksia. Kärkkäisen mukaan tykkylumitilannetta seurakunnassa kuitenkin seurataan koko ajan.
Liikuntapaikkavastaava Arto Tilaeus Järvi-Saimaan Palvelut Oy:stä sanoo, että hiihtolatujen varressa isojen puiden tykkylumikuormaa seurataan aktiivisesti.
– Rajoituksia tai kieltoja laduille ei ole vielä asetettu. Latujen varsilla puissa on paljon tykkylunta ja meillä ollaan varuillaan. Kovin kaukana ei ole se, että meidän pitää käydä rajoitustoimiin ja keventämään latujen varsilla olevien puiden lumikuormaa.

Metsän puut ovat nyt kuvauksellisia ja kauniita mutta vaarallisia, kun paksu lumikerros on jäätynyt puiden oksille. Tuuli ei ole sanottavasti sitä pöllyttänyt alas. Edes viime viikonlopun tuulenpuuskat eivät pudottaneet lumia oksilta. Puu tai oksa saattaa katketa yllättäen ja tulla voimalla alas kova lumipaakku mukanaan.
Yhdellä oksalla voi olla jopa useiden satojen kilojen lumipaino. Esimerkiksi ison kuusen lumikuormaksi asiantuntijat arvioivat jopa 2 000-3 000 kiloa. Sellainen lumimäärä tai katkeava oksa on metsässä liikkujille hengenvaarallinen. Sään lauhtuminen lisää entisestään puiden lumikuorman painoa.

Lumi painaa myös puita sähköjohdoille. Luomikuorman takia sähkölinjoille tippuneet oksat ja puut ovat aiheuttaneet viime viikkoina maakunnassa runsaasti sähkökatkoja ja häiriöitä sekä ylimääräistä työtä sähköyhtiölle. Sähköyhtiöt ovat samanaikaisesti joutuneet poistamaan linjojen tuntumassa olevia vaarallisia puita ja korjaamaan tykkylumen aiheuttamia sähköhäiriöitä.

 

Viikon kysymys

Kuuluuko metsästys harrastuksiisi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...