0

Mielipide: Työperäistä maahanmuuttoa ei pidä lisätä

Avoimia työpaikkoja Suomessa on noin 50 000 (tilastokeskus), joista puolet osa- tai määräaikaisia eli suomalaista työvoimaa on käytettävissä lähes 10 kertaa enemmän, kuin avoimia työpaikkoja.

Osittain ongelma työntekijöiden ja työpaikkojen kohtaamisessa on työn vaativuuteen ja raskauteen nähden huonot työolot sekä 1400 – 1800 euron kuukausipalkka. Näihin muun muassa siivous, kiinteistöhoito, kuljetus, tehdas, rakennus, hoito, kaupan ja ravintolapalveluiden työtehtäviin työnantajat haluavat lisää työperäistä maahan muuttoa, etenkin Venäjältä, Virosta, Aasiasta, Afrikasta ja Lähi – idästä.

Iso joukko työperäisistä maahanmuuttajista tai suomessa työssä käyvistä ei osaa eikä uskalla vaatia asian mukaisia työoloja, työehtosopimuksen mukaista peruspalkkaa, ylityö-, ilta- ja pyhälisiä tai lomapäiviä. Osa työnantajista käyttää työperäisiä maahanmuuttajia hyväkseen ja vääristää hintakilpailua.

Jos Suomessa arvostettaisiin yhteiskuntaa pyörittäviä pienituloisia työntekijöitä ja työstä maksettaisiin kohtuullista Suomen elintasoa vastaavaa palkkaa, jolla pystyy maksamaan suomen oloihin liittyvät asumis-, kulkuyhteys-, vaate- ja ruokakustannukset sekä lastenhoidon, niin avoimena olevia työpaikkoja olisi vähemmän.

Hyvällä perhepolitiikalla voidaan parantaa huonoja syntyvyysennusteita ja vähentää työperäisen maahanmuuton tarvetta. Lisäksi koulutukseen kohdistetut miljardin euron leikkaukset pitäisi perua, aikuisten uudelleen kouluttautumisen mahdollisuuksia tulisi parantaa ja työvoimasta kärsiviin asiantuntijatehtäviin kouluttaa lisää työntekijöitä.

 

Jarno Strengell
Pääluottamusmies
Kansanedustajaehdokas (sd.)
Mikkeli

 

Kansanedustajaehdokas: kirjoita Juvan Lehteen! Julkaisemme kaikki saamamme Kaakkois-Suomen vaalipiirin ehdokkaiden tekstit Juvan Lehden Eduskuntavaalit 2019 -vaalisivustolla osoitteesssa juvanlehti.fi. Osan teksteistä julkaisemme myös paperisessa Juvan Lehdessä.

Tekstin mitta enimmillään 2 500 merkkiä välilyönteineen.
Liitä aina mukaan yhteystietosi, ne jäävät vain toimituksen tietoon.
Toimita teksti  sähköpostilla osoitteeseen toimitus@juvanlehti.fi.

 

Viikon kysymys

Oletko jo heittänyt talviturkin?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...