0

Mielipide: Maakunta-ja soteuudistus on saatava liikkeelle!

Uskomatonta! Hävettää opposition puolesta, ja voi kysyä että kuka enää äänestäisi näin toimivia kansanedustajia uudestaan eduskuntaan?

Asiallista syytä tähän lapselliseen viivyttelyyn ei ole ollut, mutta mahdollisuus päästä vaalien kautta valtaan on sokaissut vastustajien mielet täysin. Ja mikä ihmeellisintä, joukossa on todella fiksuja ja asiansa osaavia sekä kokeneita poliitikkoja.

Vieläkin argumentoidaan ”markkinamallilla” ja ”yksityistämisellä”.

Menisikö jakeluun, jos tällainen maalaismies peruskoulupohjalta selittäisi, mistä uudistuksessa on kyse?

Uudistuksen myötä Suomi, viimeisimpien maiden joukossa Euroopassa, siirtyy kansanvaltaiseen aluehallintoon, jonka ydin on suorilla vaaleilla valittut maakuntavaltuustot. Maakuntien kehittäminen tapahtuu alhaalta ylöspäin demokraattisesti.

Ei kelpaa , edes kansanvalta ei kelpaa vasemmistolle!

Soten järjestämisvastuu siirtyy usealta sadalta järjestäjältä 18 maakunnan vastuulle. Maakunta määrittää palveluille hinnat ja palveluja tuottavat tahot kilpailevat laadulla.

Maakunta valvoo, että laatu toteutuu sopimuksien mukaisena. Yksityinen tai kolmannen sektorin palveluntuottaja pääsee maakunnallisen soten toimijaksi, kun hyväksyy maakunnan määrittämän hinnan ja kun maakunta toteaa toimijan resurssit, muun muassa laadun, riittäviksi.

Siis se perinteinen käsitys esimerkiksi yksityisestä lääkäritoiminnasta,  jossa kaksi ensimmäistä sanaa maksaa satasen, ei ole mahdollista maakunnan järjestämisvastuussa. Asiakas maksaa saman hinnan, tuottipa palvelun julkinen,yksityinen tai kolmannen sektorin toimija.

Mikä tässä oli sitä markkinamallia? Mikä tässä oli sitä yksityistämistä?

Jos tämä olisi jo voimassa, vanhustenhoidossa paljastuneet vakavat ongelmat eivät olisi edes mahdollisia. Koko poliittinen kulttuuri ja keskustelu ovat niin syvässä kriisissä, että jopa tälläinen kouluttamaton maalaismies sen tajuaa.

Tässä samalla yksi syy, miksi olen ehdokkaana! Keskustalainen arvopohja luo meille perustan luottaa ihmisiin, mutta myös itseemme päätöksentekijöinä. Meille on ollut luontaista asettaa ihmisen ja yhteiskunnan etu edelle,  kun yhteistyössä muiden tahojen kanssa Suomea on rakennettu yli 100 vuotta. Niin tulee olemaan myös tulevaisuudessa.

Sinä äänestäjänä päätät, jatketaanko Suomen kuntoon laittamista – muun muassa jatketaanko tehokkainta eriarvoisuuden torjuntaa, hyvää työllisyyskehitystä.

 

Kimmo Ihalainen
Maaseutuyrittäjä
Kunnanhallituksen puheenjohtaja
Kansanedustajaehdokas (kesk.)
Joroinen

Viikon kysymys

Oletko jo heittänyt talviturkin?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...