0

Mielipide: Yhteismetsällä kunnat ilmastotalkoisiin

Kunnat ympäri maan ovat osaltaan sitoutuneet toimimaan hiilineutraaliuden tavoittelussa liittyessään kuntien HINKU-verkostoon. Hiilidioksidipäästöjen vähentämisen lisäksi olennainen osa neutraaliuden tavoittelua on hiilinielujen kasvattaminen. Suomalainen metsä ja metsäpolitiikka ovat avainasemassa hiilinielujen lisäämisessä. Yhtenä ajatuksena nielujen lisäämiseksi on ehdotettu mm. käyttämättömien peltoalueiden uudelleen metsittämistä.

Toinen suuri ympäristöhaaste maailmalla on luonnon monimuotoisuuden väheneminen. Avohakkuut ja vääränlainen metsienhoito tuhoavat metsien biodiversiteettiä. Tarvitaan ideoita, joilla voidaan monimuotoisuutta elvyttää. Kotkan valtuusto on mm. vastikään päättänyt vasemmistoliiton esityksestä suojella kaikki METSO-kriteerit täyttävät metsänsä. Tämä on hyvä alku.

Kumpaankin haasteeseen voisi kunnat vastata perustamalla vapaita yhteismetsiä. Näihin metsiin kuka tahansa kansalainen voisi vapaasti, ilman valvontaa ja byrokratiaa istuttaa puun.Tähän tarpeeseen kaupunkien tulisi hankkia sopiva peltoalue tai kartoittaa omassa hallinnassa olevat sopivat muut alueet.

Ihmiset voisivat esimerkiksi käydä istuttamassa puun edesmenneelle läheiselleen tai muuten vain. Olennaista näissä metsissä olisi, että niiden pitäisi antaa elää omaa elämäänsä ilman järisyttäviä metsänhoidollisia harvennuksia ja julistaa suojelualueiksi.

Tällä työllä kunnat voivat kannustaa kaupunkilaisia osallistumaan yhteisöllisellä tavalla hiilinielujen lisäämiseen. Yhteismetsät voivat myös auttaa kansalaisia hiljentymään ja lisätä tätä kautta hyvinvointiamme.

Joona Mielonen
Kansanedustajaehdokas (vas.)
Kaupunginvaltuutettu
Kotka

Kommentteja aiheesta “Mielipide: Yhteismetsällä kunnat ilmastotalkoisiin

  • 10.4.2019 at 21:09
    Permalink

    Tuo koko hiilinielu ideakin on täysin tyhjänpäiväinen, koska jossakin vaiheessa se puukin lahoaa pystyyn ja silloin se viimeistään vapautuu sieltä. Sitä paitsi avohakkuu tekee metsäpohjalle hyvää, koska se uudistuu siinä samalla. Sitä paitsi kirjanpainajaan ja juurikääpään ei ole muuta ratkaisua olemassa kuin avohakkuu, eikä tuo jatkuva kasvatuskaan toimi läheskään joka paikassa. Sen seurauksena myös puulajit siirtyisivät liian kuusi painotteiseksi. Avohakkuulla voidaan vaihtaa puulajia. Tälle kiellolle ei ole edes ekologisia perusteita. Myös avohakkuiden osuus on vain 0,5-0,7%, Suomen 26-miljoonan hehtaarin kokonaispinta-alasta, eli se tekee vain 182 000 hehtaaria vuodessa. Näillä lukemilla metsää riittää hyvin kaadettavaksi 140-vuodeksi ja on täysin mahdotonta kaataa ne loppuun. Metsät myös kasvavat kuutioissa enemmän, kuin niitä kaadetaan. Tahallaanko myös unohdetaan että aika moni aukko istutetaan uudelleen. Olisi järjetöntä tuhota metsäteollisuus tällaisilla kielloilla. Tämä myös heikentäisi metsäkoneyrittäjien valmiiksi heikkoa toimintaa entisestään. Tämäkin artikkeli on aika liioiteltu.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Mitä mieltä olet jouluvaloista, joita ihmiset ripustelevat pihoihin, ikkunapieliin ja mitä moninaisempiin paikkoihin?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...