0

Talkoomatka Sortavalaan, osa 1: Juvalta lähdettiin talkoisiin Sortavalaan – hautausmaan talkoot järjestetään Karjalassa vuosittain alkukesästä

Juvalaisten reserviläismatkan yhteydessä, ollessamme vuonna 2014 Sortavalassa, sain silloiselta lähetystöneuvokselta Kristiina Häikiöltä Joensuun sortavala-seuran sihteerin Pirkko Tolvasen yhteystiedot.
Hän selvitti sähköpostiviestissään Sortavalan hautausmaan talkoista ja niiden järjestämisen ajankohdasta. Talkoot järjestetään vuosittain toukokuussa samoihin aikoihin, viikolla 21.
Asia jäi hautumaan, koska samoihin aikoihin myös juvalaiset reserviläiset ja Laatokan uimaseura olivat omilla matkoillaan. Karjalan Kunnaat -lehden 14.2.2019 numerosta sattui silmiini talkoomatkojen järjestäjän, Sortavala Säätiö julkaisema ilmoitus 17.-19.5.2019 Sortavalaan suuntautuvasta perinteisestä matkasta.

Ohjelma oli kiinnostava ja ilmoittautumisohjeita noudattaen soitin matkanjohtaja Reima Karetielle ja tiedustelin mahdollisuutta osallistua talkoisiin. Kerroin, että samalla tulisi käytyä äitini isän haudalla. Karetie otti minun sekä vaimoni Raija Vuokon nimet osallistujaluetteloonsa, ja tältä osin talkoo alkoi.
Matkan varrella ja sen edistyessä selvisi, että puutarhaneuvos, hortonomi Reima Karetie oli vetänyt talkoomatkoja jo kolmenkymmen vuoden ajan. Olimme siis mukana juhlamatkalla, joka Reiman kertoman mukaan oli hänen vetovastuullaan viimeinen. Kertoi kuitenkin osallistuvansa edelleenkin, mutta konsultin ja oppaan rooleissa.

Oma matkamme alkoi varhain aamulla kello 6 Laukaan matkahuollon edestä noustessamme laukaalaisen Tähtipalvelujen bussiin. Jyväskylän matkakeskuksesta, Lievestuoreelta, Hankasalmen Jari-Pekasta ja Pieksämäen ABC:ltä autoon nousseita talkoonaisia ja –miehiä oli jo yksitoista.
Kuljettajamme Vesa Humalamäki sanoi auton täyttyvän kun olemme Joensuussa, Kiteellä ja Tohmajärvellä. Viesti oli mukavaa kuultavaa, koska yksitoista talkoolaista on aika vähän melko suuren alueen haravoimiseen.

Joensuun seurakuntayhtymän puutarhalle saavuttuamme autoon lastattiin tarvittava määrä lehtiharavoita ja lapioita. Lisäksi matkaan liittyi Joensuun seuran viisitoista jäsentä. Tolosenmäeltä Kiteen asemalta junalla pääkaupunkiseudulta saapuneet Helsingin sortavala-seuran viisitoista aktiivia liittyivät talkoolaisten joukkoon. Kun Tohmajärveltä saapuneet olivat mukana, talkoolaisten yhteismäärä olikin jo 44 henkilöä – kaikki karjalaistaustaisia.
Niiralan rajanylityspaikalle saavuimme pahimmoilleen rajaviranomaisten ruokatunnin ajaksi, mikä tarkoitti pitkästyttävää odotusta ja lopulta jonotusta.
Kun vihdoin matkamme oli edennyt ”Öljymäelle” (Kafe Kolmas) siellä vietetyn kahvitauon jälkeen ei enää tuntunutkaan pitkästyttävältä – etenkin, kun mukaan saatiin virvoittavia juomia.

Sortavalaan saavuttuamme majoituimme Hotelli Sortavalaan, jossa oli sitten viime käynnin jälkeen tehty pientä pintaremonttia, jolla tasoa oli taas nostettu.
Hotellin ravintolassa nautitun päivällisen jälkeen talkooväki suuntasi askeleensa tahoilleen – me vaimoni Raijan kanssa Aksel Ristolan haudalle arvioimaan lauantaipäivän siivousurakan määrää.
Totesimme haudan ja sitä ympäröivän lähialueen olevan siistissä kunnossa. Myöhemmin selvisi, että Sortavala-säätiö maksaa pientä korvausta paikalliselle toimijalle, joka tunnollisesti huolehtii siitä, että hautausmaa niitetään ja muutoinkin hoidetaan keväisin ja tarvittaessa syksyllä. Tämän kyllä huomasi.
Äitini isällä, Aksel Ristolalla oli Sortavalassa kupari- ja peltisepänliike, joka toimi Johanneksenkadun numerossa 10. Saman kadun varrella numerossa 5 A toimi vanhimman enoni vaimon, Mirkun, vanhempien pitämä kahvila ja matkustajakoti V. Kari.

Esko Vuokko on kirjoittanut Talkoomatka Sortavalaan -artikkelin, joka julkaistaan kolmena osana Juvan Lehdessä sekä myös verkkosivuilla osoitteessa juvanlehti.fi. Seuraavat osat julkaistaan 19.6. ja 27.6.

 

Kunnallisneuvos Karl Ernst Nissisen, 2.9.1862-29.11.1942, hautamuistomerkki.

 

Hautausmaa Värtsilän tien suunnasta. Esko Vuokon Isoisän hauta etualalla.

Viikon kysymys

Oletko ahkera kirjastopalveluiden käyttäjä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...