0

Pääkirjoitus: Hildénin esityksessä voi olla viisautta ja järkeä

Puumalan kunnanjohtajan Matias Hildénin esitys yhdestä Saimaan maakunnasta saattaa olla paitsi viisas, myös järkevä.
Vielä tällä hetkellä niin Etelä-Karjalassa kuin Etelä-Savossa ovat tulevaisuuden avaimet omissa käsissä. Mutta kuinka kauan, jos nykyinen kehitys jatkuu? Nyt saattaisi olla järkevää tehdä jotakin.
Kummatkin Kaakkois-Suomen vaalipiiriin kuuluvat maakunnat kärsivät vähäverisyydestä: väki vanhenee ja vähenee, nuoret ihmiset muuttavat muualle. Huoltosuhde heikkenee ja sosiaali-ja terveysmenot kasvavat.
Lisäksi Etelä-Savon maakunta näyttää murtumisen merkkejä. Joroisten ja Heinäveden kunnat jättävät Etelä-Savon, ja Savonlinnakin tähyää sote-palveluissaan Kuopioon. Ei hyvältä näytä.
Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan maakuntien liittoa kannattaa tutkia kiihkottomasti ja järkeä käyttäen. Selvitystyö onkin käynnistymässä, kuten tämänpäiväisen Juvan Lehden jutussa kerrotaan.
Saimaan maakunta voisi olla toteutuessaan vahva tekijä Kaakkois-Suomessa. Se yhdistäisi kahden nykyisen maakunnan vahvuuksia: matkailua, metsäteollisuutta ja metsätaloutta. Lappeenranta on myös vahva yliopistokaupunki, ja siitä olisi vain hyötyä uudessa maakunnassa.
Saimaan maakunta olisi vahva tekijä valtakunnan politiikassa ja edunvalvonnassa. Maakuntaa kuunneltaisiin monissa saleissa ja kabineteissa.
Toivottavasti Matias Hildénin esittämä maakuntafuusio tutkitaan perinpohjin. Se saattaa olla yksi ratkaisu siihen, miten maakuntien Suomea pidetään elossa myös tulevina vuosikymmeninä.
Valitettavasti se on nähty, että Etelä-Savo ei taida päästä eroon sisäisestä eripurastaan. Sitä on kestänyt vuosikymmenet, eikä muutosta ole tullut, vaikka päättäjä- ja johtajasukupolvet ovat vaihtuneet. Sama meno jatkuu.
Parhaimmillaan Saimaan maakunta voisi olla uusi alku, jos se vain oikealla tavalla oivalletaan.

Janne Tiainen

Viikon kysymys

Mikä on sinulle mieluisin tapa liikkua ja reippailla talvella?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä