0

Mielipide: Vanhan kansan  vallesmanni Aleksi Mela

Hovioikeuden auskultantti Aleksi Mela toimi Juvan piirin nimismiehenä vuodesta 1947 vuoteen 1974. Melalla oli myös Kansallis-Osake-Pankin (KOP) Juvan konttorin sivutoiminen johtajan virka valtion virastotalon valmistumiseen 1967 saakka. Hän oli aloittanut virkauransa Suomenlahden ulkosaarten nimismiespiirissä 1930-luvun puolivälissä.
Ulkosaarilta Mela oli siirtynyt Viipurin läänin Pyhäjärven nimismieheksi juuri talvisodan alla. Jatkosodan ajan, kapteeni kun sotilasarvoltaan oli, Mela oli toiminut sotapoliisikomppanian päällikkönä. Sotien jälkeen hän ehti ennen Juvalle tuloaan olla Kerimäen nimismiehenä pari vuotta.

Vanhan kansan virkamiehen tavoin Mela ei sinutellut alaisiaan, mutta pyrki silti johtamaan kansliahenkilökunnan ja poliisimiesten töitä yksityiskohtaisesti.
Sen ajan esimiesten tavoin Mela antoi harvoin kiitosta, mutta joskus moitteita, tosin useasti aiheesta. Mela halusi, että hänen alaisensa poliisimiehet asuvat mahdollisimman lähellä kirkonkylässä sijaitsevaa nimismiehen ”päämajaa” ja ovat tarvittaessa mahdollisimman nopeasti käytettävissä.

Kun muutamat poliisimiehet pyrkivät etenemään urallaan ja hakeutuivat ylikonstaapelin kelpoisuuden antavaan koulutukseen, Mela kyllä suositteli kirjallisessa lausunnossaan, mutta muisti mainita, ettei kesäkurssille, sillä osa miehistä on silloin lomalla.
Vuodessa oli kaksi kurssia, joista ensimmäinen päättyi juhannuksen alla ja toinen alkoi heinäkuussa. Siis molemmat olivat myös osan kesäloma-aikana.
Kun erään kerran jätin Melalle hakemuksen alipäällystökurssille hän sanoi: ”Mitä hittoo työ sinne haette, työ tiijättä kaikki, ei ne ossaa ennee teille mittään opettaa.” Lieneekö sanat laskettava kiitokseksi vai moitteeksi.

Mela oli sikäli poikkeava persoona, ettei osallistunut niin sanotun kirkonkylän ”kerman yhteisiin kekkereihin.” Myöskään puoluepolitiikkaan hän ei ottanut kantaa.
Selän takana kerrottiin, että Mela on varmasti kommunisti, kun oli ollut kirkonkylän Savon Seudun johtajan hautajaisissa, joka oli tunnettu vasemmistolainen.
Melan rakennustöihinsä käyttämä kirvesmies, joka oli myös SKDL:n kunnallisvaltuutettu, kertoi, että oli rantasaunan harjakaisissa kysynyt Melalta suoraan, että onko tämä kommunisti. Kirvesmiehen kertoman mukaan Mela oli sanonut, ettei ole kommunisti, mutta kylläkin sosialisti.
Oli miten oli, Aleksi Mela oli parhaita esimiehiä mitä minulla lähes 40-vuotisen poliisiuranani aikana oli.

Taito Taskinen
Entinen maalaispoliisi
Kuopio

Kirjoita ja tekstaa meille!
Kirjoita mielipiteesi napakasti lukijan mielipiteenä tai tekstiviestinä!
Kirjoita mielipiteesi jostakin ajankohtaisesta asiasta. Tekstin mitta mielellään enimmillään 3 000 merkkiä välilyönteinen.
Suosimme omalla nimellä kirjoittamista, mutta julkaisemme myös nimimerkkikirjoituksia.
Liitä aina mukaan yhteystietosi, ne jäävät vain toimituksen tietoon.
Kirjoita sähköpostilla toimitus@juvanlehti.fi tai kirjepostilla Juvan Lehti/Lukijan mielipide, Piikkiläntie 2-4, 51900 Juva.
Lähetä tekstiviesti numeroon 13540, kirjoita viestin eteen tunnus JU SANO.
Tekstiviesti maksaa 1,10 euroa. Toimitus valitsee ja tarpeen mukaan muokkaa viestejä.

Viikon kysymys

Mikä on sinulle mieluisin tapa liikkua ja reippailla talvella?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä