0

Kymmenen kohtaa lukutaidosta, osa 10: Onnea ja pitkää ikää!

Lapsen ja nuoren arki tulee vuorata kirjoilla. Lastenhuoneen kirjahyllyyn kuva- ja satukirjat, keittiöön sanomalehtiä, olohuoneen kirjahyllyyn kaikenlaista, Aku ankkoja vessaan, autoon sarjakuvia ja kuunneltavia tarinoita, mökille jännitystä ja huumoria. Lapsen ja kirjan positiiviset tartuntahetket kannattaa varmistaa myös päiväkodissa ja koululuokassa. 

Hanki kirjastokortti kaikille perheejäsenille. Kirjasto on ainutlaatuinen paikka, jossa kirjaan ja kirjailijaan voi törmätä maksutta ja vapaasti. Kirjat on järjestetty väljästi ikäryhmittäin. Lisäksi tietokirjat omille hyllyilleen.

Kirjastossa voi törmäillä ihan kummallisiin ja yllättäviin löytöihin vaeltaessaan hyllyjen välissä.

Kirjastolla on asiantuntemusta auttaa löytämään luettavaa juuri halutusta aiheesta ja halutun ikäiselle. Kirjaston henkilökuntaa voi pyytää arvioimaan teosten sopivuutta.

Tiedonhankinta lukemalla edellyttää lukusujuvuutta. Lukusujuvuuden saavuttamiseen nuoren tulee lukea noin 120-150 kirjaa eli noin 20 000 sivua tekstiä.

Toenperän lukudiplomin Lukuketun mestaruustasolla tämä määrä tulee luettua alakoulun aikana! Lukudiplomien tavoitteena on nuoren ja kirjan kohtaaminen. Kirjastolla on lukudiplomi myös alle kouluikäisille ja yläkoululaisille – Ketunpentu ja Rajulukupusu.

Kirjastossa käyminen ja lukeminen lisäävät tutkimusten mukaan hyvinvointia, onnellisuutta ja sitä kautta antavat lisää elinvuosia. Tervetuloa törmäilemään uuteen ja outoon tai vanhaan ja tuttuun – kirjastossa.

 

Päivi Lehmusvuori

Kirjoittaja on Juvan kirjastonjohtaja, joka  kirjoittaa Juvan Lehdelle kolumnisarjaa lukemisesta.

Viikon kysymys

Kevät tulee pian - seuraatko muuttolintujen saapumista?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä