0

Seurakuntien yhteistyöselvityksen ensimmäinen kokous pidettiin perjantaina Juvalla – kokouksessa jaettiin ajatuksia yhteistyöselvityksestä

Juvan, Sulkavan ja Puumalan seurakuntien yhteistyöselvityksen ensimmäinen kokous pidettiin perjantaina Juvalla.

Kokouksessa jaettiin ajatuksia yhteistyöselvityksestä. Sen jälkeen sovittiin selvityksen etenemisestä käytännössä.

Helmi- ja maaliskuun aikana kehittämiskonsultti Sami Lahtiluoma Kirkkopalveluista vierailee jokaisessa seurakunnassa keskustelemassa työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa. 

Toukokuun alussa kaikkien seurakuntien työntekijät ja neuvostot kokoontuvat keskustelemaan yhdessä. Lisäksi maaliskuussa kokoontuu kaikkien seurakuntien eri työalojen työntekijöiden edustajista koostuva toimintaa miettivä työryhmä.

Talouspäälliköt kokoontuvat erikseen miettimään talousasioita Lahtiluoman johdolla. Myös ohjausryhmä kokoontuu selvitysprosessin aikana.

Ohjausryhmä valitsi jatkossa tiedottamisesta vastaamaan Juvan kirkkoherran Sirkka Pylkkäsen. Selvitystyössä kaikissa kokouksissa ja kokoontumisissa on mukana kehittämiskonsultti Sami Lahtiluoma Kirkkopalveluista. Selvitystyön on tarkoitus valmistua toukokuun puoleen väliin mennessä. 

Kokoukseen osallistuivat kaikista seurakunnista kirkkoherrat Sirkka Pylkkänen, Hanne-Maaria Rentola ja Helena Castrén ja talouspäälliköt Tuula Kärkkäinen, Unto Pasanen ja Jukka Laukkanen, työntekijöiden edustajina paikalla olivat nuorisotyönohjaaja Anu Pelkonen Juvalta, seurakuntamestari Pekka Huttunen Puumalasta ja suntio Juha Hartikainen Sulkavalta.

Luottamushenkilöitä oli paikalla Juvalta kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Pekka Pärnänen, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Ilkka Asikainen, kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Markku Karila, Puumalasta kirkkovaltuuston puheenjohtaja Hanne Keijonen, kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Minna Korhonen ja Sulkavalta kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Paula Suomalainen.

Kokouksen puheenjohtajana toimi kehittämiskonsultti Sami Lahtiluoma. Koolla ollut ryhmä toimii jatkossa selvitystyön ohjausryhmänä. 

10 kommenttia aiheesta “Seurakuntien yhteistyöselvityksen ensimmäinen kokous pidettiin perjantaina Juvalla – kokouksessa jaettiin ajatuksia yhteistyöselvityksestä

 • 12.1.2020 at 09:32
  Permalink

  Ei ole mitään mieltä ryhtyä vapaaehtoisesti maksamaan naapuriseurakuntien menoja. Saisimme tämän kihlauksen myötä hulvattomasti hoidettavaksemme vanhoja kiinteistöjä ja hautausmaita. Syntyisi seurakunnallinen ”essote”. Olemmehan me jo maallisella puolella nähneet kuinka suuri ja kaunis muka leveämmillä hartioilla toimii. Kulut nousevat, palveluja vähennetään ja johtajia sikiää lisää. Säästöä syntyy vain vaatimalla vähemmän ja lisäämällä omaa työpanosta.

 • 16.1.2020 at 22:35
  Permalink

  Sulkavan kirkkoherra Hanne-Maaria Rentolan kirje Puumalan ja Juvan seurakuntien johtoelimille pyytää, että ko seurakunnat tekevät selvityksen sitoutumisesta selvityksen laatimiseen ” Puumalan, Sulkavan ja Juvan seurakuntien seurakuntajaon muuttamisesta yhteistyöstä”
  Selkeä teksti.
  Todellinen tavoite on siis seurakuntien yhdistäminen. Erilaisen viestin välittäminen on seurakuntalaisten erehdyttämistä.
  Myös kehittämiskonsultti Sami Lahtiluoma kirkkopalvelusta tuo esille perusteita kyseiseen yhdistymiseen ja kysyy alustavssa selvitystössä muun muassa näin: – ” Onko perusteluja käydä neuvottelemaan seurakuntaliitoksesta…….”
  Ja mainitsee sen jälkeen yksittäisen seurakunnan tilaan puuttumiskynnykseksi muun muassa kahden tai useamman vuoden alijäämän sekä seurakunnan kirkollisveron, mikäli se nousee 2:een %:ttiin.

  Molempien seurakuntien, Sulkavan sekä Puumalan, tilanne on huolestuttava.
  Sulkavan kirkollisveroprosentti on 1,95% ja Puumalan myös 1,95%.
  Juvan sen sijaan 1,65%, joka korotettiin v 2018 lukemasta 1,50%. Puumalan seurakunnasta mainitaan lisäksi, että sen maksuvalmius on vain 5 päivää, puuttumiskynnyksen raja on 60 päivää.
  Kirkolla on yhteisrahasto josta se voisi halutessaan auttaa kriisiseurakuntia.

  Seurakuntien metsätulot ovat olleet merkittävä tulonlähde. Ilman niitä tai pelkästään huonot metsäsuhdanteet olisivat vaikuttaneet jo Juvankin seurakunnan hyvään taloudenpitoon.
  Nyt metsätaloudessa on tapahtunut käänne huonompaan suuntaan ja myös seurakuntien talous-suunnittelussa tämä on otettava tulevaisuudessa huomioon.
  Lahtiluoman selvityksessä ei tästä negativisesta kehityksestä mainita sanaakaan. Seikka on kyllä ollut yleisessä tiedossa.
  Vuosien ja vuosikymmenten saatossa hyvin hoidettu Juvan seurakunnan talous joutuu siis haasteisiin ilman yhdistymishaaveitakin. Muutenkin Lahtiluoman ns ”selvitys” on asenteellinen.

  Edellä todetun perusteella ei ole matemaattisesti mahdollista tulla muuhun johopäätökseen kuin siihen, että maksajana yhdistymisessä tulisi olemaan Juvan seurakunta, joka tapahtuisi mitä ilmeisemmin kirkollisveron nostamisen kautta.
  Seurakuntavirat ovat hyvän edunvalvonnan ja sopimusten suojissa. Kuten Markku Karila asiaan viittaakin, sieltä ei todellisuudessa säästöjä tipu. Päin vastoin, tehtäviä jää hoitamatta kun viranhaltijat istuvat työtunteja autoissaan virkamatkoja tehden.

  Todellisena tarkoituksena valtion kirkkohallinolla näyttäisi olevan vastuun delegointi sen omilta hartijoilta talousasiansa hyvin hoitaneiden seurakuntien niskaan.

  Juvan seurakuntalaiset ovat valinneet seurakuntamme viranhaltijat palvelemaan Juvalaisia jäseniään.
  Ei muiden.
  Seurakunnan johdon tulee olla ylin edunvalvoja seurakuntalaistensa asioissa. Kustannusten ennakkoon kasaantuminen myös ihmetyttää. Millä mandaatilla on lähdetty liikkeelle?
  Seurakunnan paimenen apuna on tarkastustoimi.
  Riskien hallinta ja seuranta on samalla tavalla vastuullista toimintaa seurakuntien tarkastustoimessa kuin julkishallinnossakin. Lisäksi tarkastustoimen tulee seurata ainakin seurakunnan ydinstrategian toteutumista.

 • 17.1.2020 at 13:49
  Permalink

  Nostin kytkintä aikoja sitten, kun ev.lut.seurakunnat muistuttavat enemmän yritystä kuin uskonnollista yhteisöä.

 • 19.1.2020 at 14:46
  Permalink

  Varoitan Juvan seurakuntapäättäjiä ottamasta vastuulleen Puumalan tai Sulkavan seurakunnan talousongelmia, Mitä siitä hyötyisivät ja kuka?
  Muistan tapahtumat -70 luvulla omalla kohdallani ja muitten kokemuksista olen lukenut ja kuullut.
  Ainakin silloin Puumalassa asui kosolti kateellisia ja riidanhaluisia ihmisiä, ei siellä kauan viihtyneet kunnanjohtajatkaan.
  Helsingin Osakepankin johtaja Heikki Kosonen kertoi ihmeelliset kuulumiset minullekin ja nostin kytkintä koko Puumalan pitäjästä.
  Ikävä kyllä niiden ihmisten puolesta jotka ovat joutuneet kärsimään….
  Puumalan seurakunnan tukkimetsät on olleet hyvä tuki ja turva, mutta taisivat kaatua huomattavalta osin jo aikaisempina vuosikymmeninä.
  Sopinee kysyä tarvitaanko pienissä seurakunnissa esim talouspäälikköä kokopäiväisenä viranhaltijana.
  Sellainen oli muutama vuosi sitten mm Pertunmaalla, mutta ei ole enää , koska kuuluu kappeliseurakuntana Mäntyharjuun.
  Voisiko joku tilitoimisto tehdä taloushallinon työt edullisemmin kuin kokopäiväinen talouspäällikkö?
  Tein kantelun Tuomiokapitulile Pertunmaan seurakunnan sähköyhtiö SSS osakkeiden myynnistä .
  Halvalla menivät kun ei pyydetty juurikaan julkisia tarjouksia, ei tainnut olla ensimmäistäkään,…
  Saattaa olla , että asenteissa on monen hallintohenkilön kohdalla korjaamisen varaa.
  Minunkin piti poistaa Puumalan uudelta hautausmaalta tädin haudalle viemäni kukkaruukku kun se ei ollut hallinto henkilöiden mukaan oikean värinen, väri oli väärä, se oli valkoinen…
  Jääkiekkovalmentaja Curt Lindström n mukaan : ” Millaiset asenteet, sellaiset tulokset”
  Ei siis ihme, että joistakin kunnista muuttaa yrittäjät ja veronmaksajat muualle, ilmapiiri ratkaisee ja tulokset näkyvät seurakuntienkin tilinpäätöksissä.
  Toivomme menestystä kaikille kolmelle seurakunnalle ja koko Suomen evankelisluterilaiselle kirkolle joka kamppailee monien haasteiden kanssa.
  Paholainen tekee työtä vuorotta tuhotakseen sen mikä on vuosisatojen saatossa rakennettu.

 • 19.1.2020 at 20:13
  Permalink

  Seurakunnan ihanteellinen koko on se, että yhteisön jäsenet tuntevat toisensa, sanoi eräs saarnamies. Silloin lähimmäisistämme välittäminen on helpompaa.

 • 21.1.2020 at 22:00
  Permalink

  Reijo Paunonen kiittää Juvan seurakuntaa hyvästä taloudenpidosta.
  Mutta oliko järkevä päätös myydä kunnalle ne Suur Savon Sähkön osakkeet nimellisestä pikkuhinnasta?
  No kunta teki hyvät kaupat saa osinkotuottoa enemmän vuodessa kuin maksoi yhdestä osakkeesta….
  Mutta toki myönteinen asia on etteivät nuo seurakunnan osakkeet joutuneet Vattenfallille tai Eonille.
  Jotain voi tipahtaa köyhien kansalaisten kätösille…
  Kansainvälinen suuri raha tarvii paljon lisää, mikään ei sille riitä.
  APU lehdessä 16.1 oli juttua , että jo puolet Suomen seurakunnista tekee tappiota.
  Pirulla on kiire , sanoi eräskin saarnamies…

  • 22.1.2020 at 09:19
   Permalink

   Sen hetkisistä Suur-Savon Sähkön kaupoista, joka oli yksittäinen taloustapahtuma, vastaa tietenkin silloin vastuussa oleva virkajohto ja luottamushenkilöt. Itse puhuin pitkän aikavälin taloudesta ”Vuosien ja vuosikymmenten saatossa hyvin hoidettu Juvan seurakunnan talous joutuu….”

   Sen verran Suur Savon Sähkön osakemyynnistä, että jos itse olisin ollut myyntiä päättämässä, olisin esittänyt julkista tarjouskilpailua ja myyntiä korkeimman tarjouksen tehneelle.
   Tämä on aivan selvä menettelytapa, kun puhutaan talouden ja seurakunnan edusta.
   Mutta ensimmäinen asia on se, pitikö ylipäätään lähteä myyntiin? Oliko ihan pakko?

 • 22.1.2020 at 16:25
  Permalink

  Ei Juvan seurakunta ollut kaiketi rahan tarpeessa silloin, siinä oli ihan muut jutut…
  Papinsalossa muutamia tukkirunkoja olis varmaan jäljellä vaikka sieltä ne osakekaupat olis kuitannut, no tämä on vain leikkipuhetta.. On minulla kaiketi kopio kauppakirjasta edelleen arkistossa, pikkurahoja seurakunnan budjetissa. Onneksi on ollut viisaita päättäjiä, kun ovat sijoittaneet metsiin, vaikka vuotuinen tuotto ei olekaan kovin montaa prosenttia.

 • 24.1.2020 at 08:56
  Permalink

  Muistaakseni Havukka ahon ajattelija Konsta Pylkkänen lausui , että kaukoviisaus on sitä parasta viisautta ja jälkiviisaus makeinta viisautta, sillä alalla saadaan eniten aikaan”….
  Miten mahtaa olla seurakuntien väkimäärät ja jäsenet vaikka vuonna 2120? Luoja yksin tietää..
  Jos säästökohteita haetaan niillä on ollut jo kiire.
  Tarvitaanko joka pieneen seurakuntaan kaksi pappia ja talouspäälliköt? Voiko virkoja yhdistää seurakuntien välillä ja taloushallinnon ulkoistaa? Ammattitaitoa löytyy tilitoimistoista ja kirkon keskushallinnosta. Laskujen maksu käy netissä yhtä helposti toiseltakin paikkakunnalta.
  Jos ajattelemme että kiinteistöjen hoitokulut ovat suhteellisesti vielä nykyistä korkeammat sadan vuoden päästä, kun on ne ”ilmastotalkoot” niin mitä jää vaihtoehdoiksi.
  Ja pystyvätkö evankelisluterilaiset vastaamaan tatuoidun nuorison tarpeisiin?
  Yhteiskunta on riittävän sekaisin ollut jo kauan ja meno pahenee, mutta ongelmat tarjoavat mahdollisuuden tarttua ns härkää sarvista.
  Neuvonantajani Liikemies Väinö Kontisen viisaat sanat soivat korvissani iäti: ” On pelattava yhteiskunnan rahoilla ja , maailma on täynnä mahdollisuuksia. ”

 • 28.1.2020 at 18:47
  Permalink

  MIkä mahtaa olla kristillisten seurakuntien turvallisuustilanne sadan vuoden päästä. ?
  Tarvitaanko Juvan kirkon oville rynnäkkökiväärein ja luotiliivein varustetut vartijat sunnuntaisin , että voidaan kokoontua turvallisin mielin kuulemaan Jumalan sanaa.?
  Jos Euroopan islamisaatio etenee nykyistä vauhtia, voi kristillisillä kirkoilla tulla eteen ahtaat ajat.
  Jo nyt uutiset Saksasta, Ranskasta ja Ruotsista ovat huolestuttavia. Notra Damen kirkon poltto voi olla vasta ahdistusten ajan alkua.
  Jo nyt kristityt ovat vainottuja monissa maissa ja kirkkoja tuhopoltetaan jopa Suomessa!
  Monissa Euroopan maissa juutalaiset seurakunnat kokoontuvat luodinkestävien ovien takana.
  Myös Helsingin juutalainen seurakunta joutuu panostamaan entistä enemmän turvallisuuteen ja apua on tulossa mm Valtion budjetista.
  Jotkut Raamatun tuntijat vetovat ja varoittavat siitä, että suvaitsevainen Europpan Unioni raivaa tietä itse Antikristuksen valtaannousulle.
  Ja Antikristus haluaa muuttaa ajan ja lain, tietysti.
  Voimme rukoilla, että kristilliset kirkot saavat voimaa kohdata ajan haasteet.
  Islam on muistaakseni yrittänyt Euroopan ennenkin valloittaa, ja Kommunismin Musta kirja kertoo
  kuinka ateistisessa Neuvostoliitossa kirkot otettiin perunavarastoiksi ja elokuvateattereiksi.
  Kristityt , valvokaa myös taloudellisen ahdinkon aikoina ja tarkatkaa ajan merkkejä!

Comments are closed.

Viikon kysymys

Koronavirus jatkaa leviämistään - pelkäätkö koronavirusta?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...