0

Mielipide: Kaikki vaikuttaa kaikkeen

Viime viikolla saimme kuulla järkyttävän uutisen Juvalta, kun Salico Oy ilmoitti siirtävänsä toiminnan Juvalta Helsinkiin.

Ensimmäisenä tuli mieleen kysymys, miksi? Mikä on se syy, miksi Juvan isoin työllistäjä ei viihdy Juvalla. Heti seuraavaksi tuli mieleen, mistä töitä noin sadalle juvalaiselle, jotka Salico työllistää. Juvalta saattaa löytyä kotitalous, josta Salico työllistää jopa kaksi henkilöä. Jokainen voi kuvitella millainen isku Salico:n toiminnan loppuminen Juvalta on jokaiseen kotitalouteen, missä on yksikin Salico:n työntekijä.

Syitä Salicon siirtymiseen Juvalta Helsinkiin on varmasti monia. Käsittääkseni Salico:lla menee hyvin ja sen vuoksi Salicosta on vuosien saatossa syntynyt Juvan työmarkkinoiden selkäranka. Aina on voinut mennä kysymään Salicolta töitä jos muuta työtä ei ole ollut ja lähestulkoon aina on jokaiselle kysyjälle järjestynyt vaikka väliaikainen työ.

Menestyvät yritykset tekevät ilman tunteita isojakin muutoksia kulujensa minimoimiseksi ja Salicon päätös siirtää Juvan tuotanto Helsingin tuotantonsa yhteyteen on osoitus yrityksen kulujen minimoimisesta.

Se, että Salicolla on mennyt hyvin ja että sillä on Helsingissä myös toimintaa, olisi pitänyt olla juvalaisille päätöksentekijöille ja virkaa tekeville sellainen vinkki, jonka pohjalta Salicon toiminnan säilyminen Juvalla olisi suojattu kaikin mahdollisin keinoin, eli kaikessa päätöksenteossa olisi pitänyt huomioida paikkakunnan isoin työllistäjä. Myös resursseja olisi pitänyt käyttää Salicon Helsingin toiminnan kosiskeluun Juvalle. Tietenkin Juvalle pitää houkutella myös uusia yrityksiä, mutta kyllä Juvalla jo olevat yritykset kuuluu saada investoimaan Juvalle, eikä muille paikkakunnille.

Tässä yhteydessä on pakko ottaa esille myös 2017 vuonna teknisessä lautakunnassa ollut vääntö vesimaksuista. Lautakunta sai tuolloin väännettyä kotitalouksien veden hinnan korottamisen pienemmäksi, mitä oli esitetty. Samassa yhteydessä päätimme teknisessä lautakunnassa aloittaa keskustelun siitä voisiko paljon vettä kuluttaville yrityksille olla vedestä huokeampi hinta perustuen veden kulutukseen. Koska Salicon vedenkulutus oli niin merkittävän suuri muihin vedenkuluttajiin verrattuna, päädyttiin Salico:n kanssa sopimukseen alemmasta veden hinnasta.

Edellä mainitusta teknisen lautakunnan Salicoa koskevasta päätöksestä oli entinen kuntapäättäjä Kyösti Korppi tehnyt valituksen ja hallinto-oikeus kumosi lautakunnan päätöksen. Näin Salico päätyy maksamaan valtavasta vedenkäytöstään täyden hinnan. En väitä, että Salico pelkästään tämän vuoksi olisi siirtämässä toimintaa Juvalta pois, mutta varmasti se on yksi syy muiden taloudellisten syiden joukossa. Sanonnan ”kaikki vaikuttaa kaikkeen” tulee kuntalaiset huomaamaan jatkossa myös kotitalouksien veden hinnassa. Kunnan veden jakelujärjestelmän ylläpitäminen maksaa tietyn verran ja kun iso vedenkuluttaja Salico, eli isoin veden maksaja lähtee pois, on selvää, että kotitaloudet ja muut vedenkäyttäjät joutuvat maksamaan vedestä enemmän.

Varmasti merkittävin syy Salicon Juvan toiminnan siirtämiselle Helsinkiin on heidän valmistamien tuotteiden ja heidän käyttämien raaka-aineiden kuljetuskustannukset. Kuljetuskustannukset ovat jo nyt aivan liian korkeat ja maan vasemmistohallitus on polttoaineverotuksen kautta luomassa niitä vielä korkeammaksi. Ihmettelenkin, miksi pääministeripuolue SDP:n paikalliset kuntapoliitikot antavat hiljaisuudellaan tapahtua oman elinympäristönsä, eli maaseudun alasajon tässäkin muodossa. Puhumattakaan Keskustan kuntapoliitikoista, miksi he eivät vaadi julkisesti puoluettaan kävelemään ulos hallituksesta, joka luo tänne maaseudulle pelkästään pahoinvointia.

Alueen kansanedustajana minun tehtäväni on saada nyt Juvan tilanteeseen mahdollisimman paljon apuja Arkadianmäeltä Helsingistä. Olin jo heti Salicon uutisen kuultuani yhteydessä Juvan kunnan johtoon sekä puolueeni talousvaliokunnan jäseniin, joiden kanssa asia viedään työministerin, työministeriön ja talouspoliittisen ministerivaliokunnan arvioitavaksi.

Aikaisemmin vastaavanlaisissa tapauksissa ministerivaliokunta on toiminut ripeästi.

Ano Turtiainen
Kansanedustaja (ps.)
Juva

12 kommenttia aiheesta “Mielipide: Kaikki vaikuttaa kaikkeen

 • 19.1.2020 at 18:31
  Permalink

  Kiitos Anolle keskustelun avauksesta

 • 19.1.2020 at 19:51
  Permalink

  Arvosteleeko Ano Turtiainen kirjoituksessaan itseään kuntapäättäjänä, kun saoo, että juvalaisten päättäjien olisi pitänyt tehdä jotain Salicon hyväksi?
  Pakko kysyä Ano, miksi et tehnyt? Etkö sinä ole juuri niitä arvostelemiasi juvalaisia päättäjiä, jotka eivät tehneet mitään?
  Kirjoituksessa on vahva astian maku!

  • 20.1.2020 at 08:44
   Permalink

   Kiitos kysymyksestä.

   Kyllä, tavallaan arvostelen myös itseäni. Me kaikki kuntapäättäjät olisimme yhdessä voineet tehdä enemmän ja laittaa virkamiehet hommiin tässäkin asiassa. Ja näin olisi tapahtunut, jos meikäläisiä olisi Juvan päätöksenteossa enemmän. Toki kyllähän tämä syytös enemmänkin on kohdistettu Juvan hallitusta kohtaan, jonka kaikesta tekemisistä minut on pidetty pimennossa. Toivottavasti seuraavat kuntavaalit tuo meikäläisiä enemmän Juvan päätöksentekoon, syntyisi siellä edes keskustelua. Nyt 27:stä päättäjästä kaksi päättää Juvan asioista, yksi pidetään pimennossa ja loput hyväksyvät hiljaisuudellaan noiden kahden päättämisen.

   • 21.1.2020 at 11:00
    Permalink

    Eikös teikäläisiä (pers.) valittu valtuustoon kolme, joista kaksi on pitänyt itsensä mukana ja pysynyt ajan tasalla? Jostain syystä se kolmas, jäljelle jäänyt, ei viitsi osallistua valtuustotyöskentelyyn eikä kutsua varamiestään kokoukseen.
    Vaikea silloin on pysyä mukana. Politiikka on yhteistyötä eikä eristäytymistä.

 • 20.1.2020 at 13:18
  Permalink

  Hallinto-oikeushan totesi vesimaksun alennuksesta, että kyseessä on laiton yritystuki, jonka myöntämisperusteetkaan eivät olleet paikkansa pitäviä.

  Kunnalla Salicon kiinteistöjen osaomistajana olisi ollut parempiakin tapoja tukea yritystä.

 • 20.1.2020 at 22:33
  Permalink

  Hyvä hallintotapa edellyttää vähintään sen, että päätökset tapahtuvat lain ja asetusten mukaan. Esittelevän virkamiehen, siis esim. lautakunnan kokouksessa, tulee ennalta hyvin valmistella päätettäväksi tuleva asia. Päätettäväksi virkamies ei saa tehdä esitystä, jonka ko virkamies tietää lainvastaiseksi. Muutoin virkamies syyllistyy virkavirheeseen tai rikokseen josta hän on henkilökohtaisesti myös vastuussa. Tällaiseen toimintaan ei voi luottamushenkilö ketään virkaansa toimittavaa pakottaa, painostaa tai vaatia.
  Tuorein tapaus tällaisesta toiminnasta on tapaus GateHaavisto, jossa ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen joutui Haaviston painostuksen kohteeksi.
  Luottamuselin voi toki tehdä päätöksen kuten parhaaksi näkee, mutta suurena vaarana on, kuten tässäkin tapauksessa, että päätöksestä valitetaan ja päätös saattaa hallinto-oikeudessa kumoutua. Kustannukset lankeavat tällöin kuntalaisten niskaan.
  On siis kunnan, eli kuntaveronmaksajan etu, että asiat päätetään oikeassa järjestyksessä hyvää hallintotapaa ja lakia noudattaen.
  Kaikkien kuntapäättäjien tulisi olla hyvin perillä menettelytavoista ja hallintosäännöstä, ennen meuhkaakaamisia.
  Kokonaan toinen asia on se, kuinka yritysten huoli menestymisestä Juvalla otetaan huomioon nykyisessä haasteellisessa ympäristössä.
  Siihen löytyy kunnan oma keinovalikoima, tietenkin rajallisessa määrin, koska kaikkia yrittäjiä on pyrittävä tukemaan tasapuolisesti.
  Nämä päätösesitykset valmistellaan kunnahallituksessa ja saatetaan lautakuntien lausuttaviksi ja lopulta korkeimman päättävän elimen eli kunnanvaltuuston päätettäviksi.

 • 22.1.2020 at 00:30
  Permalink

  ”Käsittääkseni Salico:lla menee hyvin”, tässä juuri nähdään kompetenssi kirjoittajalla. Vuonna 2015 Salico Oy teki voittoa 36.000 euroa. Vuosina 2016 – 2018 Salico Oy teki tappiota 195.000 euroa. Ihan googlasin itse parissa sekunnissa.
  Juvalla Salicolla on kuitenkin osaamista sekä kalustoa. Ne kenelle nyt on suhteita niin toimikaa.

  • 22.1.2020 at 18:49
   Permalink

   Tosiaan ”salicolla menee hyvin”.

   Valitan mutta luvut kertovat aivan jotain muuta. Vuonna 2017 oli liiketoiminnan tulos 88 000 € ja vuonna 2018 se olikin vain 28 000€, eli laskenut -68% 2017 verrattuna. Sekä liikevaihto tippunut -5%.

   Tämäkö on Juvalainen käsitys. Että menee hyvin ?…Kannattaisi hieman perehtyä lukuihin, ennen tällaisia väitteitä.

   Liiketoiminnan tulos oli vielä 2014 muuten 816 000€. Minun mielestä nämä luvut kertovat ihan jotain muuta, kuin että menee hyvin.

 • 22.1.2020 at 23:21
  Permalink

  ”Elintarvikeyhtiö Apetit myy tuoretuoteliiketoimintansa ruotsalaiselle Greenfoodille, joka omistaa Suomessa Salico Oy:n sekä Satotukun, Picadelin ja Snackpointin. Kaupan myötä Apetitin Helsingin Kivikon tehdas laitteistoineen siirtyy Greenfoodille, ja Apetitin tuoretuotteiden parissa työskentelevä tuotannon henkilökunta ja osa toimihenkilöistä siirtyy Greenfoodin suomalaisen tytäryhtiön Salicon palvelukseen vanhoina työntekijöinä.” Näin uutisoitiin viime vuonna. Tämä olikin lopun alkua. Silloinen Salicon tj ja rouva tiesi lähteä. Tämä meneillään oleva yt oli tiedossa kenties jo päättäjillä vuoden 2019 puolella. Nyt räjäytettiin pommi pienelle kylälle ja heikennetään olosuhteita. Johtaja Armanto vetoaa vihannesten tuoreuteen, se kärsii edestakaisesta kuljetuksesta, mutta maksaa se kuljetus etelästä ylöspäinkin. Matka pitenee… Että se siitä säästöstä ja tuoreudesta. Vai meinaako niin, että salaattibisnes on vain kehäkolmosella? Joku tässä löyhkää, pahasti. Juvan Salicolla on yhteistyökumppani, joka myös välillisesti menettää tuloja tämän seurauksena. Ei hyvä.
  Ei ole oikein se, että ihmiset ovat pelinappuloita, joiden koko elämä on ollut Juvalla ja työ. Ei sitä tuosta vain lähdetä, ja jätetä kotia, lapsia, perhettä. Elämän realiteetit astuvat kehiin.
  Jotain on tehtävä, tehtaan pelastamiseksi ja ihmisten elämän! Nyt!

 • 23.1.2020 at 07:45
  Permalink

  Luvuista päätellen on huono ollut tilanne osaltaan. Mutta huomioikaapa se että kyseessä on iso konserni joka voi tietoisesti tehdä niin että tulos näyttää huonolta yksikössä vaikka toisin olisi. Pääpaikka on Ruotsi ja yksi konttori Kivikko Suomessa. Jospa onkin niin että tuloksen tietoinen alentaminen tuloja siirrellen eri yhtiöiden välillä on olemassa. Luvut ei kerro välttämättä koko totuutta. Ei ole ihmeellistä jos näin olisi tehty. Kuitenkin työllistetty on koko ajan ihmisiä Salicolle. Rahaa on ollut. Ihmisiä yli 100 töissä. Miettikää tuota. Nämä yhtiöt ovat tytäryhtiöitä ja välttääkseen verotuksen Suomessa ohjaavat tulot pääkonsernin nimiin.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Mikä on sinulle mieluisin tapa liikkua ja reippailla talvella?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä