0

Mielipide: Varaus ei oikeuta malminetsintään, kaivamiseen eikä louhimiseen – ”Malminetsintä- ja kaivosalan termeissä tulee monesti sekaannusta”

Juvan lehden kirjoituksissa 30.5. ja 4.6. oli muutamia merkittäviä virheitä, jotka osaltaan ovat aiheuttaneet paikallisväestössä aivan turhaa huolta.  Malmitutkimuksista on tulossa infotilaisuus, mutta haluaisin myös tässä oikaista pahimpia virheitä.
 
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on siis hyväksynyt Suomen Malmitutkimus Oy:n varausilmoituksen. Varaus antaa yksinomaan etuoikeuden malminetsintälupaan.
Jokaisella on toisenkin alueella oikeus kaivosmineraalien löytämiseksi tehdä geologisia mittauksia ja havaintoja sekä ottaa vähäisiä näytteitä, mikäli toimenpiteestä ei aiheudu vahinkoa eikä vähäistä suurempaa haittaa tai häiriötä (= kaivoslain mukainen etsintätyö).
Varaus ei oikeuta malminetsintään, kaivamiseen eikä louhimiseen. Varaus ei rajoita maanomistajan oikeuksia eikä mahdollisia muita maankäytön tarpeita ja suunnitelmia. Mitään lupaa ei siis ole myönnetty mihinkään toimintaan.
 
Ilman varaustakin voi tehdä etsintätyöhön liittyvät tutkimukset. Miksi sitten tehdään varaus, jos sitä ei toiminnan kannalta tarvita? Siihen on muutamia syitä: 1) Se takaa varaajalle tutkimusrauhan. Suomessakin on nykyisin kilpailua yhtiöiden välillä malmialueista. Jos ilman varausta tehdään näkyvästi maastotutkimuksia, saattaa joku suoran toiminnan yhtiö kiinnostua alueesta ja varata alueen itselleen. 2) On mielestäni reilumpaa olla selkeästi ja virallisesti esillä ko. tutkimusalueella kuin tehdä lähes kenenkään tietämättä maastotutkimuksia. 3) Jos jotain löytyy, voi itse harkita, kannattaako hakea malminetsintälupaa.
 
Malminetsintä- ja kaivosalan termeissä tulee monesti sekaannusta. Asiaa vähemmän tuntevat käyttävät termiä ”kaivosvaraus”. Sellaista termiä ei kuitenkaan ole olemassa. Se on omiaan luomaan vääriä mielikuvia ja pelkoja paikallisväestön keskuudessa. Varauksen ja kaivoksen välissä on yleensä noin 30-50 vuotta, jos kaivokseen asti joku projekti etenee (keskimäärin yksi tuhannesta esiintymästä johtaa kaivokseen). Kaivossuunnitelmia ko. varausalueille ei siis ole olemassa.
 
Hannu Makkonen
Suomen
Malmitutkimus Oy

Viikon kysymys

Satokausi on jälleen täällä. Miten hankit käyttämäsi marjat, sienet, vihannekset ja juurekset?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...