0

Mökkikalastaja, näin käsittelet ja valmistat saaliisi vastuullisesti – poimi viehepakkiin myös kesän herkuimmat reseptit!

Mökkirannasta nostettu kalansaalis pyörähtää grillin, muurinpohjapannun tai savustuslaatikon kautta koko perheelle maistuviksi savuahveniksi, grillikuhaksi, lahnahampurilaisiksi ja haukitortilloiksi.

Vastuullinen mökkikalastaja harkitsee myös, miten saaliinsa käsittelee ja valmistaa.

– Vastuulliset toimenpiteet välittömästi pyyntihetken jälkeen takaavat myös kalan laadun. Maukkaiden kalaruokien taustalla on aina kalan huolellinen alkukäsittely ja säilytys. Jokainen saalistaan arvostava opettelee säännön: tainnuta – verestä – jäähdytä – perkaa, muistuttaa Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön tiedottaja Jaana Vetikko.

Vetikko toteaa, että kotimainen kala ei välttämättä vaadi mausteeksi muuta kuin hienoa merisuolaa ja nokareen voita tai lorauksen oliiviöljyä. Höysteeksi sopivat kotimaiset kasvikset.

– Toisinaan mausteilla on silti kiva leikitellä. Italialaisittain täytetty grillikuha on tästä maistuva esimerkki, Vetikko vinkkaa.

Suomessa on hieman alle 1,6 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa. Järjestön tuoreen kyselytutkimuksen mukaan heistä yli puolet kalastaa saadakseen pöytään herkullista lähiruokaa. Lähes 60 prosenttia suomalaisista haluaisi kalastaa nykyistä enemmän. Harrastusta voi kuitenkin estää esimerkiksi tiedon puute siitä, miten kala käsitellään ja valmistetaan ruuaksi.

– Tähän huutoon haluamme vastata. Olemme avanneet kesäksi ”Kalastajan kuuma linja” -palvelun, jossa kalatalousasiantuntijoilta ympäri Suomea voi kysyä mitä vain kalastuksen eri muodoista kalankäsittelyyn. He opastavat myös ympäristö- ja vastuullisuuskysymyksissä, Vetikko mainitsee.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö, joka edistää vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuuksia sekä neuvoo järjestäytyneitä ja järjestäytymättömiä vapaa-ajankalastajia kestävän käytön mukaisessa kalastuksessa. Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 490 seurassa toimii yhteensä noin 36 000 kalastuksen harrastajaa.

 

Vastuullinen kesäkalastaja, muista edes nämä!

  • Mieti etukäteen, miten toimit saaliskalan kanssa – vapautatko vai pidätkö?
  • Ota pyynnin apuvälineiksi riittävän iso haavi, koukunirrotuspihdit ja -puikko.
  • Punnitse kala haavissa tai erillisessä pussissa.
  • Vapauta alamittaiset ja suurkalakokoon yltäneet kalat ripeästi.
  • Tainnuta saalis napakalla iskulla päähän ”papilla” eli tainnutukseen soveltuvalla kapulalla tai nuijalla.
  • Verestä kala kidusvaltimo katkaisten.
  • Jäähdytä kalat nopeasti ja pidä ne viileässä ja varjossa.
  • Jos jäähdytysmahdollisuutta ei ole, poista sisälmykset heti kun veri on valunut.
  • Perkaa kala sappirakkoa varoen.
  • Panosta käsittelyvälineisiin: veitset ja niiden teroitusvälineet, kalasakset ja -piikki, suomustusväline ja käsittelyalusta.

 

Lue lisää vastuullisesta kalastuksesta ja kalankäsittelystä Mökkiläisen kalastusinfosta: www.vapaa-ajankalastaja.fi/mokkikalastus/.

 

Kuvan ahvenet ovat lähdössä savustettaviksi.

 

Kesäisiä koko perheen suosikkireseptejä

 

Haukitortillat

  • 1 kg ruodotonta haukifileetä
  • 1 kukkura rkl Fajitas-mausteseosta
  • 2 tl hienoa suolaa
  • 1 tuore kurkku
  • 1 iso punainen paprika
  • 1 tuore chilipaprika
  • 8 vehnätortillaa (eli 1 paketti)
  • 1 purkki (200 g)
  • ruohosipulituorejuustoa
  • 8 isoa salaatinlehteä
  • 1 purkki (200 g)
  • fetajuustokuutioita suolavedessä
  • ruokaöljyä kalan paistamiseen

Paloittele ruodoton haukifilee 1-1,5 cm leveiksi kuutioiksi. Laita haukikuutiot esim. pakastepussiin ja lisää Fajitas-mausteseos ja suola. Sekoita niin, että mausteseos peittää kalakuutiot tasaisesti. Anna palojen maustua viileässä yön yli tai vähintään 6 tunnin ajan.

Ota maustuneet haukikuutiot viileästä ja kuivaa niistä ylimääräinen neste pois talouspaperin päällä. Leikkaa kurkku ja paprika hieman kalapaloja pienikokoisemmiksi kuutioiksi sekä chilipaprika ohuiksi suikaleiksi.

Paista haukikuutiot kauniin ruskeiksi ruokaöljyssä paistinpannulla ja anna niiden jäähtyä haaleiksi.

Lisää haukikuutioiden sekaan kurkku- ja paprikakuutiot ja
sekoita tortillan täytteet kevyesti keskenään. Anna täytteen maustua pannulla kannen alla noin puoli tuntia.

Levitä tortillojen päälle reiluhko kerros ruohosipulituorejuustoa ja tortillankokoinen salaatin lehti. Levitä tasaisesti sopiva määrä täytettä pitkittäin tortillan keskiosalle salaatin päälle. Älä laita täytettä aivan tortillan reunaan saakka, koska muuten se pursuaa käärittäessä ulos.

Ripottele täytteen päälle muutamia juustokuutioita.
Taita tortillan toinen reuna täytteen yli ja kääri täyte kohtalaisen tiukasti tortillan sisälle.

Leikkaa halutessasi tortillat vinosti puoliksi ja lado ne tarjoiluastialle salaatinlehtien päälle. Vaihtoehtoisesti voit kääriä ne yksitellen voipaperiin, mikäli haluat ottaa ne mukaan esim. evääksi.

Voit lisätä tarjoiluastiaan myös muita tuoreita vihanneksia, kuten tomaatti- ja kurkkulohkoja, joita nautitaan ”sormiruokana” tortillojen kanssa vaikkapa hiilihappopitoisen lähdeveden tai meksikolaisen oluen kyydittämänä.

 

Italialaisittain täytetty grillikuha

  • 1 kg painoinen kuha
  • hienoa merisuolaa
  • Täyte:
  • 7 aurinkokuivattua tomaattia
  • 15 isoa basilikan lehteä
  • 10 mustaa oliivia
  • 3 rkl ruohosipulisilppua
  • 1,5 rkl pestokastiketta
  • 1,5 rkl korppujauhoja
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl mustapippuria myllystä

Grillauskastike:

  • 1 dl ruokaöljyä
  • 1 tl hienoa merisuolaa
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 1 rkl erittäin hienoksi silputtuja basilikan
  • lehtiä

Suomusta kuha ja umpiperkaa se. Aukaise kuhan ruumiinontelo selkäpuolelta, ja poista sisälmykset huolellisesti.

Puhdista ruumiinontelo ja suomustettu nahka talouspaperilla ja ripottele niiden pinnalle hienoa merisuolaa.

Valmista täyte. Silppua aurinkokuivatut tomaatit ja basilikan lehdet. Halkaise oliivit ja poista niistä kivet. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään.

Lusikoi täytettä kalan sisään niin paljon kuin sinne mahtuu.

Sulje selkäviilto hammastikuilla ja langalla.

Sekoita kaikki grillauskastikkeen ainekset keskenään. Sivele kuhan pinta kastikkeella.

Grillaa kuhaa noin 30 minuutin ajan muutaman kerran
välillä toiselle kyljelleen kääntäen ja samalla grillauskastikkeella sivellen. Kuha on kypsä, kun sen selkäevä irtoaa kevyesti vetämällä.

Syö kuha heti grillin ääressä sormiruokana tai tarjoa se
salaatin ja vaalean patongin kera esimerkiksi raikkaan
hiilihapotetun lähdeveden kyydittämänä.

 

Kesämökin savuahvenet

  • 6 isoa ahventa
  • (tai niin monta kuin
  • savulaatikkoon mahtuu)
  • karkeaa merisuolaa
  • leppälastuja
  • muutama katajanoksan
  • kärki
  • 3-4 sokeripalaa
  • (ruokaöljyä)

Poista ahventen sisälmykset ja kidukset. Muista myös munuaisveri. Huuhtele tai pyyhi puhtaaksi tarvittaessa.

Viillä kalan sisäpuolelta selkärangan vierestä selkälihakseen kalan päästä
alkaen peräaukon kohdalle (tai halutessasi pyrstöön saakka) viilto, joka ei kuitenkaan mene läpi selkänahasta. Ripottele viiltoon ja kalan vatsaonteloon karkeaa merisuolaa makusi mukaan.

Laita ahventen vatsoihin katajanoksat pitämään ne muodossaan ja lado ne astiaan. Ripottele vielä suolaa päälle. Anna suolaantua noin 3–4 tuntia viileässä
paikassa.

Lado savulaatikon tms. pohjalle leppälastuja, muutama katajanoksan kärki ja sokeripalat. Laita rasvapelti ja ritilä paikalleen. Halutessasi voit sivellä ritilän ruokaöljyllä, jotta kalat eivät tartu siihen savustuksen aikana.

Ravistele ahvenista ylimääräinen suola pois ja lado ne savustuslaatikkoon.

Savusta kohtuullisella tulella noin 30–40 minuuttia ahventen koosta ja tulen voimakkuudesta riippuen. Ahvenet ovat kypsiä, kun niiden evät irtoavat helposti vetämällä.

Nauti sellaisenaan tai tee savukalaherkkuja.

 

Lahnahampurilaiset

  • lahnamurekepihvejä
  • ruispalaleipää
  • salaatinlehtiä
  • maustekurkkuviipaleita
  • tomaattia ohuina siivuina
  • sipulia renkaina
  • salsadippikastiketta

SALSADIPPI:

  • 1 prk (200 g) salsadippiä (Pirkka)
  • 1 prk (200 g) ranskankermaa
  • 1 (puna)sipuli
  • 1 punainen chili
  • ½ dl hienoksi leikattua tilliä (myös ruohosipuli käy)
  • 1 pieni maustekurkku
  • sitruunamehua, kurkkulientä tai kivennäisvettä tarvittaessa

LAHNAMUREKEPIHVIT:

  • n. 1 kg nahatonta lahnafileetä
  • 2 dl kermaa
  • 1 kananmuna
  • 1,5-2 dl korppujauhoja
  • 1 iso sipuli raastettuna
  • suolaa
  • pippuria (musta-, valko- tai sitruunapippuria)
  • muita mausteita maun mukaan (tilli, curry,
    valkosipuli, ruohosipuli…)
  • voita ja/tai öljyä paistamiseen

Valmista ensin salsadippikastike sekoittamalla salsadippi
ja ranskankerma.

Lisää kastikkeeseen hienonnettu sipuli, pieneksi leikattu
chili ja kurkku sekä tilli.

Jos dippikastike on liian paksua, ohenna sitä sitruunamehulla, kurkkuliemellä tai kivennäisvedellä.

Laita salsadippi jääkaappiin maustumaan, ja valmista
sillä aikaa lahnamurekepihvit

Jauha nahattomat lahnafileet kahteen kertaan lihamyllyssä
tai monitoimikoneessa.

Sekoita kananmuna, kerma, korppujauhot, sipuliraaste
ja mausteet keskenään. Aloitusmausteiksi
sopii esim. 2 tl suolaa, ½ tl valkopippuria, ½ tl currya
ja reilusti tilliä.

Lisää joukkoon jauhettu lahna ja sekoita hyvin.
Muotoile taikina kosteilla käsillä pihveiksi, ja paista
ne voissa tai öljyssä tai niiden seoksessa pannulla
kauniin ruskeiksi ja kauttaaltaan kypsiksi. Tee ensin
pieni koepihvi, josta tarkistat maun. Lisää tarvittaessa mausteita taikinaan hyvin sekoittaen. Halutessasi
voit myös paneroida pihvit ennen paistamista
pyörittelemällä ne korppujauhoissa.

Pariloi tai paista halutessasi ruisleipäpaloja pannussa,
kunnes pinta rapeutuu. Kokoa mieleisesi
hampurilainen leipäpalojen väliin käyttämällä salaatinlehtiä, lahnamurekepihvejä, maustekurkkuviipaleita, tomaattisiivuja ja sipulirenkaita. Lusikoi päällimmäiseksi reilusti salsadippiä, ja laita hampurilaisen kansi paikalleen.

Nauti lämpimänä sellaisenaan, tai anna jäähtyä ja ota
vaikka kalaretken evääksi. Lahnahampurilaiset ovat
herkullisia myös kylminä.

 

Lisää reseptejä ja vinkkejä kalaruokien valmistukseen: www.ottiopas.fi/reseptit/.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Parasta kesässä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...