0

Gottlund-viikkoa vietetään jälleen ensi viikolla – ohjelmassa muun muassa luento ja kahvittelua runoniityllä

Noin parisataa vuotta sitten tanssia ja runoilua harrastava Kaarle Akseli Gottlund kuunteli Pentti Väisäsen metsämiehen virttä Jukajärvellä ennen metsästysretkeä.
Väisänen lauloi niin jykevästi että Kaarle Akselin koko elämä muuttui ja sai uuden suunnan.
 
Vuonna 1815 ja 1816 kaksikymmenkesäinen Kaarle laulatti ja jututti juvalaisia kansanihmisiä Gottlundin tuvalla ja patikkaretkillään .
Hän sai talteen lähes tuhat runolaulua, sävelmää ja tarinaa. Kootessaan lauluja ensimmäiseen julkaisuunsa Pieniä lauluja Suomen pojille ratoxi, hän toi julki ajatuksen kansaneepoksesta reilut parikymmentä vuotta ennen Lönnrotin ensimmäistä Kalevala-julkaisua.
 
Millaisia olivat ne kansanmiehet ja –naiset, piiat ja rengit, talontyttäret ja –pojat, jotka lauloivat Kaarle Akselille runoja ja lauluja? Millainen oli Juvan isopappila ja sen kasvuolosuhteet Kaarle Akselille? Tästä on museologi, FM Veera Meinander tehnyt opinnäytetyönsä Jyväskylän yliopistoon viime syksynä.
Kahdeksas Gottlund-viikko avataan Partalan Kuninkaankartanossa maanantaina 29.6. kello 17 alkaen.
 
Juvalaissyntyinen Meinander kertoo kesäteatteritilassa Juvasta 1810-luvulla ja Kaarle Akseli Gottlundin kultturiymäristöstä kello 18.
Tilaisuuteen voidaan ottaa enintään 50 henkeä hallituksen linjauksen mukaisesti.
 
Runoniitty avautuu yleisölle juhannuksen jälkeen. Runoniitty rakentuu Gottlundin tuvan ja Jukajärven väliselle niitylle.
Samalla voi pistäytyä kurkistamassa Gottlundin tupaa, joka on auki ainakin juhannuksen jälkeisellä ja sitä seuraavalla viikolla. Runoniityn runot on poimittu Gottlund-runokilpailuista. 
Gottlund-viikolla runoniityllä juodaan kahvia Maa- ja kotitalousnaisten kestitsemänä keskiviikkona kello 14 alkaen. Samalla kuunnellaan paikallisten taiteilijoiden konserttia.
 
Gottlund-runokilpailun vuoden 2020 teema on Pidot. Runokilpailun tämänvuotinen päätuomari on lappilainen runoilija ja kirjailija Heli Slunga.
Kilpailun tulokset julkistetaan perjantaina 3.7. kello 13 Juvan kirjastossa. Tilaisuus striimataan verkkoon ja siihen pyydetään ilmoittautumaan. Kirjastoon voidaan ottaa paikan päälle noin 20 henkeä turvavälit säilyttäen.
 
Runoilija Heli Slunga on luvannut pitää runokurssin Gottlund-runokilpailun julkistuksen jälkeen. Kurssi pidetään perjantaina 3.7. kello 15-17.30 kirjastolla ja lauantaina kello 10-15 Gottlundin tuvalla ja runoniityllä. Sateen sattuessa kurssi pidetään lauantainakin Juvan kirjastolla.
Kurssi pidetään sekä livenä että virtuaalisin välinein zoomilla, jotta voidaan säilyttää turvavälit.
 
Juttu on julkaistu Juvan Lehden kesälehdessä. Pääset lukemaan koko kesälehden ilmaiseksi täällä!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Parasta kesässä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...