0

”Sivuuttaa perustuslain vaatimukset” – Saimaa ilman kaivoksia -ryhmä on tyytymätön ministeriön lakiesitykseen

Työ- ja elinkeinoministeriön kaivoslakityöryhmä jättää esityksensä kaivoslain muuttamiseksi lausuntokierrokselle perjantaina.
Saimaa ilman kaivoksia -ryhmä on tutustunut lakiesitykseen ja toteaa sen sivuuttavan sekä yksilön oikeuden osallistua ja vaikuttaa elinympäristönsä kehittämiseen että Suomen kansalaisen perustuslaillisen oikeuden terveelliseen ympäristöön.
–  Saimaa on uuden kaivoslain happotesti. Jos kymmenen vuoden päästä rannalla tököttää avolouhos, laki on epäonnistunut. Mutta se on silloin murheista pienin. Saimaan voi pilata vain kerran, sanoo Saimaa ilman kaivoksia -ryhmän perustaja Miisa Mink.

Minkin mukaan ryhmä on huolissaan myös siitä, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen asettamia lainsäädännön laatukriteereitä ei ole otettu huomioon lakiesitystä laadittaessa. Tuomioistuimen mukaan kansallisen lainsäädännön tulee täyttää muun muassa seuraavat ehdot: erilaisten intressien huolellinen arviointi, ympäristöperusoikeuksien riittävä huomioiminen sekä riskien ennakoiminen ja välttäminen jo lainsäädäntövaiheessa.
–  Kaivoslakiesitys ei myöskään turvaa vesipuitedirektiivin kansallisten ja alueellisten tavoitteiden toteutumista. Näitä sitovia ympäristötavoitteita on esimerkiksi vesiympäristön suojelu, hän sanoo.

Mink sanoo, että eduskunnan talousvaliokunnan mietinnöstä poiketen lakiesitys sivuuttaa myös Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloitteeseen sisältyneen ehdotuksen rajata arvokkaat luontoalueet kaivostoiminnan ulkopuolelle. Lakiesitys jättää luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen muiden – tässä tapauksessa luonnonsuojelulain – huoleksi.
–  Edellä mainittu muutosehdotus tunnustettiin kuitenkin tarpeelliseksi yli puoluerajojen, kun kansalaisaloitteesta keskusteltiin eduskunnan täysistunnossa 6. lokakuuta.

Saimaa ilman kaivoksia -ryhmä vaatii, että kaivoslakiin kirjataan tärkeimpien luontoalueiden ja vesistöjen jättäminen kaivostoiminnan ulkopuolelle. Tämän tulee kattaa kaikki kaivostoiminnan lupavaiheet, myös ensimmäinen eli malminetsintävarauksen myöntäminen.
–  Näin säästettäisiin viranomaisten aikaa, vaivaa ja resursseja sekä kevennettäisiin varausalueiden asukkaiden, maanomistajien ja elinkeinonharjoittajien murheita.
Saimaa ilman kaivoksia -ryhmä on sitoutumaton ryhmä, joka haluaa suojella Saimaata kaivostoiminnalta. Liisa Mink on Juvan Koikkalan maanomistaja ja kesäasukas Pihjalasalossa.

3 kommenttia aiheesta “”Sivuuttaa perustuslain vaatimukset” – Saimaa ilman kaivoksia -ryhmä on tyytymätön ministeriön lakiesitykseen

 • 23.10.2020 at 07:17
  Permalink

  Miksi uusi kaivos pilaisi Saimaan, jos kaikki puolenkymmentä vanhaa ja jo suljettua eivät ole sitä tehneet? Ympäristönormit ovat tänä päivänä aivan eri tasolla kuin 60 – 80 -luvulla, jolloin alueella oli suuria kaivoksia. Tänä päivänäkin Saimaan valumalueella toimii ainakin kaksi kaivosta, ja vesistö on säilynyt ainutlaatuisen puhtaana ja arvokkaana. Kaivoksista ei ole nyt pienintäkään huolta.

 • 23.10.2020 at 08:38
  Permalink

  Jos Mink haluaisi ottaa vastaan ymmärrystä kaivosalasta, hän saattaisi sisäistää sen, että 10 vuodessa avolouhosta ei perusteta yhtään mihinkään. 30 vuotta löydöstä kaivokseen on aivan realismia. Lisäksi ryhmässä vaalitaan ajatusta että malminetsintä välittömästi johtaa kaivokseen, näinhän ei tosiasiassa ole.
  Tällainen ryhmä voisi koittaa harjoitella analyyttistä keskustelua tosiasioiden pohjalta, niin ei tarvitsisi ihmetellä, miksi tämän kaltaisia ryhmiä ei oteta mukaan neuvottelupöytään kun varsinaisesta lakimuutoksesta keskustellaan. Sama kun kutsuttaisiin rokotevastainen enkelikiviparantaja mukaan keskusteluun koronarokotteen jakamisesta.

  • 23.10.2020 at 12:16
   Permalink

   Vaikuttaa tyypilliseltä yhden asian liikkeen puuhaihmiseltä. Aatteen palo sokaisee.
   Onneksi googlesta on helppo opiskella ihmisoikeustuomioistuimen ja muidenkin irrallisia lauseita.
   Entä jos maaomistus olisi sattunut olemaan lähellä viuitosteitä, olisiko liikkeen nimi ”Juva ilman maantietä”?

Comments are closed.

Viikon kysymys

Aiotko ottaa koronarokotteen, kun se tulee mahdolliseksi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä