1

Toivo luontoarvot turvaavasta kaivoslaista elää jälleen Saimaa ilman kaivoksia -ryhmässä – ”Voimassa oleva kaivoslaki ei anna Saimaalle riittävää turvaa malminhimoa vastaan”

Tämä artikkeli on tilaajillemme.

Tilaajana voit lukea kaikkia digitaalisia sisältöjämme rajattomasti.

Kommentteja aiheesta “Toivo luontoarvot turvaavasta kaivoslaista elää jälleen Saimaa ilman kaivoksia -ryhmässä – ”Voimassa oleva kaivoslaki ei anna Saimaalle riittävää turvaa malminhimoa vastaan”

  • 5.11.2020 at 09:27
    Permalink

    Aluksi pitää korjata muutama asiavirhe: 1) Kaivoslaki ei tunne termiä malminetsintävaraus, oikea termi on varausilmoitus, 2) Malminetsinnästä ei voi aiheutua merkittävää haittaa ympäristölle. Tällaista ei ole Suomessa dokumentoitu riippumattoman asiantuntijaorganisaaton toimesta. Malminetsinnän näkyvin toimenpide on yleensä kallioperäkairaus. Kalliota kairataan myös, kun tehdään porakaivo tai lämpökaivo. Kairauskoneen maastoon jättämät jäljet ovat vähäiset verrattuna vaikkapa aukkohakkuiden maanmuokkaukseen, 3) Malminetsinnän vaikutuksia kiinteistökauppaan ei ole dokumentoitu missään. Teoreettinen vaikutusmahdollisuus on sillä, että malminetsintä virheellisesti samaistetaan kaivostoimintaan ja tämä tuodaan näkyvästi esille.
    Tässä Saimaa-keskustelussa on taas syytä muistaa Saimaan alueen kaivoshistoria: Puumalan nikkelikaivos v. 1970, Taipalsaaren nikkelikaivos 1969-1970 ja 1989-1992, Enonkosken nikkelikaivos 1984-1994, Kerimäen nikkelikaivos 1988-1992, Leppävirran nikkelikaivokset 1957-1987 ja 2007-2008. Tällä hetkellä toiminnassa on Siilinjärven apatiittikaivos (aloitti 1966) ja Lappeenrannan kalkkikivi-wollastoniittikaivos (aloitti 1910). Periaatteessa kaikkien Itä-Suomen kaivosalueiden vedet virtaavat Saimaaseen. Samaan aikaan mm. Saimaan norppakanta on jatkanut tasaista kasvuaan ja myös alueen matkailu on ollut kasvussa eli Saimaa voi hyvin kaivoksista huolimatta.
    Kaivoslain uudistuksen lähtökohtana nykyisellä hallituksella on ympäristönsuojelun tason parantaminen, kaivosten toimintaedellytysten varmistaminen sekä paikallisen hyväksyttävyyden ja vaikuttamismahdollisuuksien parantaminen. Nämä kaikki tuntuvat hyviltä lähtökohdilta. Toivottavasti uuden kaivoslain myötä kaivoksen tuotot ohjautuvat kaivospaikkakunnalle nykyistä huomattavasti paremmin.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Aiotko ottaa koronarokotteen, kun se tulee mahdolliseksi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...