0

Tältä näyttää vastavalmistuneessa Martti Talvela -koulukampuksessa – 600 lasta ja nuorta aloittaa opintonsa uusissa tiloissa loppiaisen jälkeen

Juvan kunta uskoo vahvasti uuden Martti Talvela -koulukampuksen vetovoimaan. Kampus on maakunnan ajanmukaisimpia, ja juvalaiset lapset ja nuoret saavat käyttöönsä uuden ja puhtaan neitseellisen oppimisympäristön.
Kampuksessa aloittaa yhtenäiskoulu, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta, päiväkoti sekä lukio. Laskevista asukas- ja supistuvista oppilasmääristä huolimatta kunta uskoo oppilaita riittävän myös tulevaisuudessa.

Kunnanjohtaja Mervi Simoska sanoo kampuksen luovan edellytyksiä Juvan elinvoimaisuudelle ja kuntalaisten hyvinvoinnille.
– Kampus tarjoaa terveelliset, toimivat ja hyvinvointia lisäävät tilat kaikille niin varhaiskasvatukselle, yhtenäiskoululle kuin lukiolle. Joustavat, muuntuvat ja monikäyttöiset mahdollistavat nyt Juvalla monipuolisen ja laadukkaan varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen.

Martti Talvela-kampuksen aula ja luokkatilat ovat vielä tyhjinä. Aulaan on saatu asennettua ruokalinjasto, mutta pöydät ja tuolit vielä puuttuvat. 

Kampus ei muuta varsinaista opiskelun sisältöä ja koulunkäynnin tavoitteita. Se tarjoaa nykyaikaisen oppimisympäristön ja ulkoiset puitteet.
Kampuksessa on tammikuussa 100 varhaiskasvatuksen paikkaa, esioppilaita 44 sekä 207 alakoululaista, 182 yläkoululaista ja 67 lukiolaista.
Koulutyön alkaessa lukiossa on 67 opiskelijaa. Kunnan usko lukion tulevaisuuteen on vahva erityisesti sen takia, kun se on ainoa toisen asteen oppilaitos Juvalla. Juvan lukion tavoitteena on saada yli puolet peruskoulunsa päättävistä jatkamaan opiskelua omassa lukiossa.

Eduskunnan hyväksymän uuden oppivelvollisuuslain arvioidaan vahvistavan lukion oppilasmääriä lähivuosina. Lakimuutos nostaa oppivelvollisuusikää 18 ikävuoteen. Käytännössä se tarkoittaa, että 10 vuoden kuluttua Juvan lukion oppilasmääräksi on arvioitu 77 opiskelijaa. Vielä vuonna 2035 lukiolaisia olisi Juvalla 60.
Koulukampus on noin 600 lapsen ja nuoren opiskelupaikka. Sen lisäksi se on 85 opetus- ja oppilastyötä sekä muuta koulussa työtä tekevän aikuisen työpaikka.
Itse kampus tarjoaa myös monenlaisia tiloja erilaisiin tilaisuuksiin ja harrastuksiin. Nousevaan auditorioon mahtuu 172 ihmistä. Liikuntatunteja ja liikunnanharrastajia varten siellä on liikuntahalli, jossa on yli 800 neliön pelikenttä turva-alueineen sekä tarvittavat peseytymis- ja pukeutumistilat.

Koulukampuksen pääsisäkäynnistä pääsee ala-aulaan. Varsinaisten portaiden viereen on rakennettu oppilaille tiedonportaitten nimellä kulkevat levähdyspaikat. Tiedonportailla ovat istumassa edestä päiväkodinjohtaja Pauliina Jordan, apulaisrehtori Olli Kossila ja rehtori Kari Leskinen sekä kunnanjohtaja Mervi Simoska. 

Järjestöt, yhteisöt ja yksittäiset kuntalaiset voivat hyödyntää kampuksen auditorio- ja liikuntatiloja omassa harrastustoiminnassaan.
Liikuntahalli ei sisälly koulukampuksen varsinaisiin rakennuskuluin. Kunnan maksaman hallin hinta oli 3,58 miljoonaa euroa.
Sen sijaan koulukampus on rakennettu niin sanottuna elinkaarimallina. Siinä rakentaja YIT Suomi Oyj vastaa ylläpidosta ja tilojen käytettävyydestä seuraavat 20 vuotta. Kunnalle se merkitsee noin 1,5 miljoonan euron vuotuista menoerää. Kampuksen rakennuskustannukset olivat noin 16 miljoonaa euroa ilman liikuntahallin kustannuksia.

Koulukampuksessa otetaan käyttöön nykyaikainen tekniikka. Opetustilojen perinteiset liitutaulut ja piirtoheittimet on korvattu sähköisillä tauluilla. Kuvassa oikealla rehtori Kari Leskinen ja apulaisrehtori Olli Kossila.  

Koulukampuksen rakentaminen alkoi vuosi sitten tammikuussa. Sen kokonaisala on runsaat 8 300 neliötä ja tilavuus 43 200 kuutiota. Tilat lämpenevät sekä kaukolämmöllä että maalämmöllä.
Kampukseen ei valmistunut omaa keittiötä lasten ja nuorten ruoanvalmistusta varten. Keittiö on niin sanottu palvelukeittiö. Ateriapalvelut tuottaa Järvi-Saimaan Palvelut Oy.
Päätökset Martti Talvela-kampuksen rakentamisesta ja yhtenäiskoulusta ovat Juvalla merkinneet kahden pienen kyläkoulun Koikkalan ja Kuosmalan lakkauttamista. Koikkala lakkautui syksyllä 2019 ja Kuosmala sai jatkoaikaa tämän vuoden syksyyn. Juvalle jäi vielä kaksi kyläkoulua Hatsolaan ja Paatelaan.

Jokaiselle oppilaalle on oma lukittava lokerikko. Lokerikkoja on sijoitettu eri puolille rakennusta. 

 

 

Kommentteja aiheesta “Tältä näyttää vastavalmistuneessa Martti Talvela -koulukampuksessa – 600 lasta ja nuorta aloittaa opintonsa uusissa tiloissa loppiaisen jälkeen

  • 21.12.2020 at 21:28
    Permalink

    Lämpimät onnittelut uusista tiloista niin oppilaille kuin opettajillekin! Mukava nähdä, että Juvalla tulevaisuuteen uskotaan ja siihen investoidaan.

    Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Joko lunta on tarpeeksi vai vieläkö sitä saisi sataa lisää?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...