0

Seurakuntajako katsotaan uudelleen Juvalla, Puumalassa ja Sulkavalla – tuomiokapituli päätti käynnistää jatkoselvityksen

Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli määräsi  tiistaisessa istunnossaan KTM Sami Lahtiluoman selvitysmieheksi tutkimaan Juvan, Puumalan ja Sulkavan seurakuntajaon muutosta ja tekemään siitä ehdotuksen 31.5. mennessä.

Tuomiokapitulin tiedotteen mukaan selvityksessä on lisäksi otettava huomioon Puumalan ja Sulkavan osalta myös muut vaihtoehdot kuin näiden kolmen seurakunnan liitos.

Juvan, Puumalan ja Sulkavan seurakunnat päättivät loppuvuodesta 2019 selvittää yhteistyössä seurakuntajaon muuttamista. Selvityksen teki Kirkkopalvelujen kehittämiskonsultti Lahtiluoma.

Kirkkovaltuustot käsittelivät selvitystä kesäkuussa 2020. Lahtiluoman esitys seurakuntaliitoksesta ei edennyt. Ainoastaan Sulkavan seurakunta kannatti sitä, sekin ehdollisena, että Juvan ja Puumalan seurakunnat kannattavat aloitetta seurakuntajaon muuttamisesta.

Tuomiokapitulin on ryhdyttävä valmistelemaan seurakuntajaon muutosta, mikäli toimintaan, hallintoon tai talouteen liittyvä puuttumiskynnys ylittyy seurakunnan kohdalla. Tuomiokapitulin on arvioitava sitä, pystyykö seurakunta hoitamaan perustehtävänsä, selviytymään velvoitteistaan ja onko seurakunnalla tätä varten riittävä henkilöstö.

Tuomiokapitulin mielestä seurakuntaelämän turvaamiseksi Puumalan ja Sulkavan seurakunnissa on vaikea nähdä muita keinoja kuin seurakuntaliitos. Taustalla ovat pitkään kestänyt jäsenmäärän väheneminen ja talouden kiristyminen. Samat ongelmat näkyvät myös Juvan seurakunnassa, vaikka sillä ei olekaan välittömiä tarpeita liitokseen.

– Tuomiokapitulin on arvioitava tilannetta koko kirkon työn näkökulmasta pidemmällä aikavälillä ja ryhdyttävä tarvittaessa toimiin seurakuntaelämän turvaamiseksi. Tämän vuoksi tuomiokapituli päätti jatkoselvityksestä ja määräsi selvitysmiehen hoitamaan asiaa, tiedotteessa todetaan.

4 kommenttia aiheesta “Seurakuntajako katsotaan uudelleen Juvalla, Puumalassa ja Sulkavalla – tuomiokapituli päätti käynnistää jatkoselvityksen

 • 12.1.2021 at 20:08
  Permalink

  Puoliväkisin taas yritetään. Tarvitaanko Puumalan kokoisissa seurakunnissa esim. kaksi papinvirkaa tai talouspäällikkö, olen sitä kysynyt ennenkin. Entä Sulkavalla, voisiko henkilöstökuluja alentaa?
  Henkilöstöä taitaa olla niin seurakunnissa kuin varsinkin kunnissa yli todellisen tarpeen.
  On ikävä asia jos työpaikkoja menetetään , siellä missä on totuttu luottamaan, että ns ” valtion leipä, on pitkä ja kapea”
  Koko Suomi on ylivelkaantunut nollakorkojen aikana ja kalliit kulutusluotot vie korkorahat muualle.
  Ymmärrän Tuomiokapitulia, se tietää, että Juvan seurakunnalla on vielä tukkimetsiä….
  MUTTA kuinka kauan, jos Helsingin ”herrat ” pääsee päättämään.
  Olis kannattanut pitää Juvan seurakunnankin ne Suur Savon Sähkön osakkeet itsellä, kun ei ollut pakkorakoa.
  Mutta älkäämme olko silti jälkiviisaita, vahinkoja sattuu itsekullekin ja laskuvirheitä.

 • 13.1.2021 at 11:55
  Permalink

  Ev.lut.seurakuntien perusongelma on, että se on käytännössä työntekijöidensä yhteisö, ei seurakuntalaisten yhteisö kuten tulisi olla. Näkyy hyvin sunnuntaisin, kun jäsenmäärään nähden kirkonmenoissa on todella vähän väkeä.

 • 13.1.2021 at 19:01
  Permalink

  Kun esitys yhdistymisestä viime kesänä torppaantui, kävi sen jälkeen täsmälleen kuten silloin arvelin.
  Asia ei tule jäämään tähän.
  Erikoisia kuvioita on tässäkin kirkkovaltuuston toimessa nähty mutta niistä ei sen enempää.
  Eräs ihmetystä herättävä asia on syytä kuitenkin mainita.
  Yhteispalaverissa Ristinsalissa Lahtiluoma totesi, että aloite ensimmäisestä yhteenliittymän selvittämisestä on alkujaan lähtöisin kirkkoherroista.
  Taktiikkaa muutettiin.
  Nyt Juvan kirkkoherran lähettämästä tiedotteesta 12.1.2021 paljastuu toinen kuvio, jossa uhataan suoraan Kirkkohallituksen yksipuolisella päätöksellä, mikäli Juvan kirkkovaltuusto jatkaa ”kapinointiaan”.
  Nyt takana liitokseen patistamisessa on Tuomiokapituli.
  Nykyisen saadun tiedon mukaan lausunnot saatuaan kapituli arvioi jälleen tilannetta ja KJ 13:1 mukaisesti ”lähettää asiakirjat oman lausuntonsa ohella kirkkohallitukselle”.
  Sitten kirkkohallitus ratkaisee asian. Kirkkohallitus ratkaisee asian myös siinä tapauksessa, että kirkkovaltuusto ei puoltaisi aloitetta.

  Piispa Seppo Häkkisen perusteet velvoittaa Juvan seurakunta liitokseen, ovat pöyristyttäviä.
  Piispan mukaan Juvan seurakunnan taloudellisen tilanteen muuttumisesta kertoo kolmen kirkkovaltuutetun tekemä valtuustoaloite seurakuntapastorin viran lakkauttamisesta sekä Juvan seurakunnan jäsenmäärän varsin suuri pieneneminen vuonna 2020.

  Talouden ennakoinnin ja suunnittelun suhteen asia on täsmälleen päin vastoin.
  Kirkkovaltuusto palasi meidän muutaman k-valtuuteun esittämään ajatukseen ja tarkan euron politiikkaan, muun muassa siten, että on pysyttävä itsenäisenä. Selvitysäänestys sen sijaan hävittiin ja selvitysrahat menetettiin.
  Liitoskielteisyys vahvistui myös muiden kirkkovaltuustossa istuvien keskuudessa sen jälkeen, kun Juvan Lehti julkaisi juvalaisten mielipidemittauksen siitä, tulisko Juvan seurakunnan liittyä yhteen Puumalan ja Sulkavan seurakuntien kanssa vai jäädä itsenäiseksi.
  Noin 74 % lukijoista vastasi, että Juvan tulee säilyä itsenäisenä.
  Tarkkojen muistiinpanojeni mukaan Ristinsalin neuvotteluissa tuli esille eräs ison kaupungin seurakunnan edustajan, hyvin tilanteen luonnetta kuvaava lausuma toisen seurakunnan edustajalle:
  – ” Meitä ei kiinnosta mikään muu kuin teidän osakesalkku ja metsät”
  Toivon, että juvalaiset seurakunnan jäsenet antavat juuri nyt tukensa Juvan seurakunnan säilymiselle itsenäisenä.
  Odotan myös, että Juvan kirkkoherran paimensauva heilahtaa laumansa puolesta.
  Näkyvästi.

 • 14.1.2021 at 11:44
  Permalink

  Legendaarisen Puoluejohtaja Veikko Vennamon mukaan Suomen pankin teoriaherrat tuhosivat suomen talouden. ”Salkkuherrat ”ja rahasalkun napsuttajat olis halunneet Suur Savon Sähkön ja jopa Esenkin pari kertaa. Nyt on taas keskustelu käynnissä Mikkelissä, ennen kuntavaaleja ja kiihtyy ja kiristyy.
  Jossain päin suomea osataan vielä pitää omistuksista huolta. Nimittäin Kurikan kaupunki on suuri Fortumin omistaja ja tahkoaa miljoonia tasaisella osinkovirralla.
  Nyt kun on Juvan seurakunnalla vielä jäljellä osa tukkimetsistä sekä uutta kasvaa ja kehittyy , kannattaa vaihteeksi panna ne etelän ”teoriherrat ” ojennukseen ja nuhteeseen.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Juvan, Puumalan ja Sulkavan seurakuntien tulevaisuudesta tehdään jälleen selvitys. Mitä mieltä olet seuraavasta väitteestä: Juvan seurakunnan pitää pysyä itsenäisenä hinnalla millä hyvänsä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä