1

Juvalta täystyrmäys seurakuntajakoon – kirkkovaltuusto äänesti henkilövalinnoista peräti kahdesti

Tämä artikkeli on tilaajillemme.

Tilaajana voit lukea kaikkia digitaalisia sisältöjämme rajattomasti.

8 kommenttia aiheesta “Juvalta täystyrmäys seurakuntajakoon – kirkkovaltuusto äänesti henkilövalinnoista peräti kahdesti

 • 29.1.2021 at 08:32
  Permalink

  Voi valon vähyyttä. Kyllä taivaan isä näitä meidän änkyröitä kiittää ja iloiten ylistää. Jos nyt ensin pysyttäisiin totuudessa. Myös Sulkavalla on paljon metsää ja vähän velkaa Juvan tavoin. Juva kärsii muiden lailla väestökadosta eikä väkimäärä eli maksajat riitä enää toiminnan järkevään pyörittämiseen. Kahdella papilla ei homma enää pyöri lomien ja vapaiden takia. On viimeinen hetki laskentaa hiippakuntaa ja lopettaa metsien älytön hakkaaminen toiminnan pyörittämisen takia. Se on tulevien sukupolvien varoilla elämistä.
  Nyt kiireellä neuvottelut pystyyn.

  Reply
 • 29.1.2021 at 08:33
  Permalink

  Lisäys edelliseen. Myös Puumalassa paljon metsää ja vähän velkaa.

  Reply
  • 29.1.2021 at 13:24
   Permalink

   Pappilanjoen Pietarin ja konsultin kannattaa aloittaa yhdessä Puumalan ja Sulkavan seurakuntien ”Tukkimetsien” inventointi viimeisen 30 vuoden aikana syntyneistä hakkuuaukoista ja taimikkovaltaisista kuvioista. Kenties Pietari ja konsultti ovat vanhoja tuttuja? Havukka ahon ajattelija Konsta Pylkkänen kehoitti varomaan puoluesihteereitä jne. Nykyään kannattaa varoa lama kauden opetukset muistaen konsultteja ja pankkiireita. Pankkiirit ja konsultit saattaa tuntea toisensa ,tai heillä molemmilla voi löytyä kännykästään hyvä veli verkoston numeroita.
   Joku voi pitää itseään myös hyvänä ja taitavana pankkiirina, ainakin Pankkiiri Ari Lahti kehua retosti syntymäpäivähaastattelussaan Savon Sanomissa kiertäneensä maakuntaa Vattenfallin laskuun.
   Ja muitakinpankkireja suomessa löytyy.

   Reply
 • 29.1.2021 at 09:37
  Permalink

  Itsenäisyyden kannalta Juvan seurakunnan tilanne on nyt hyvin vakava.
  Tuo tieto, että kirkkovaltuusto ei ole aiemmin äänestänyt kertaakaan henkilövalinnoista oli minulle taas uusi ja hämmentävä tieto.
  Julkisessa hallinnossa ja päätöksenteossa äänestyksiä henkilöistä tapahtuu jatkuvasti.
  Erityisesti nykytilanteessa, jokainen voi itse päätellä, mitä se tarkoittaa, jos ei edes mietitä, voisiko joku toinen olla tiettyyn tehtävään parempi henkilövalinta kuin joku toinen.
  Tämän ei tarvitse tarkoittaa sitä, että muut ovat huonoja.
  Joukkuepelissa joukkue on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki.
  Aina kun tällaisia valintoa ja päätöksiä tehdään, tuppaa myös poliittiset leimakirveet lentelemään.
  Pidän sellaista lapsellisena käytöksenä.
  Eilinen Juvan kirkkovaltuuston kokous oli yhteishengeltään ja käytökseltään kuin yö ja päivä verrattuna edellisiin.
  Äärimmäisen asiallinen kokous sisälsi paljon näkökulmia ja evästyksiä siitä, kuinka voisimme tästä selvitä.
  Henkilövalinnoissa valtuusto päätti oikein. Se vahvisti kirkkoneuvoston asiantuntijaosaamista muun muassa taloudessa, hallinnossa ja juridiikassa.
  Kirkkovaltuuston kokouksista ei makseta kokouspalkkioita ja kaffeiden sekä lihapatojen tarjonta on nyt korona-aikana rajattu pois.
  Siitä huolimatta kaikille halukkaille juvalaisille riittää nyt tehtävää oman seurakunnan puolesta, eikä jonkun saama lisätehtävä ole keneltäkään toiselta pois.

  Reply
 • 7.2.2021 at 23:33
  Permalink

  Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin kokoonpano :

  Piispa Seppo Häkkinen puheenjohtaja
  Tuomiorovasti , Arja Huuskonen varapuheenjohtaja
  Lakimiesasessori, Jyri Klemola
  Hiippakuntadekaani , Marko Marttila
  Pappisasessori , Ann-Maarit Joenperä
  Pappisasessori , Kirsi Hämäläinen
  Maallikkojäsen , Aimo Koskelo , Hollola
  Hiippakuntavaltuuston pj. Simo Suutari, Hamina
  Notaari , Leena Silvonen – Jokioinen

  http://www.mikkelinhiippakunta.fi/paatoksenteko

  Reply
 • 8.2.2021 at 13:19
  Permalink

  Ei yhdistyminen ole mikään ongelma, vaan neuvottelukysymys. Esitetään fuusioitumisen edellytykseksi että kaikki muiden kuntien metsävarat siirretään Juvan (seura)kunnan perustaman holdingyhtiön omistuksen. Lisäksi kirjataan vastavelkakirja taseen saatavapuolelle muut seurakunnat siten että ovat velkaa ko. holdingyhtiölle, ja maksavat velkaansa takaisin samalla korolla millä muutkin holdingyhtiöt saataviaan perii, yleensä yli 50% parhaimmat jopa 1500% korolla. Näin toimitaan maailmalla, ei pienempi bisnestuotto enää ketään kiinnosta. Pitää olla pelimies.

  Reply
 • 11.2.2021 at 22:10
  Permalink

  Täällä paikallisella tasolla änkyrä-päättäjät eivät näe tai halua nähdä sitä todellisuutta, että paikkakunnan väkimäärä ja erityisesti seurakunnan jäsenmäärä laskee todella rajusti. Nykyinen työntekijämäärä ja monet toiminnot ovat mitoitettu paljon suuremmalle jäsenmäärälle, varmaan 10 000 jäsenen luokkaa on lähempänä todellisuutta ja jäsenet huomattavasti aktiivisempia. Kuitenkin pienelläkin seurakunnalla on jumalaton hallinto ja byrokratia. Tarvitaanko sitä todellisuudessa ja mikä on seurakunnan tehtävä Ison Kirjan mukaan? Onko seurakunnan tehtävä hallita maallista omaisuutta ja käyttää vähenevää varallisuutta prameiden pytinkien ylläpitoon (hyvänä esimerkkinä vajaa käytöllä olevan seurakunnan kokoon nähden jättimäisen seurakuntataloon laitettiin kuparikatto joku vuosi takaperin, onko Koikkalassa vielä kirkko) vai olisiko sillä alunperin joku toinenkin tehtävä?

  Jos seurakunta haluaa pysyä hengissä, tulee panostaa nuoriin ja nuoremmat jäsenet saada aktiiviseksi. Siihen ei tarvita purppuraverhoin koristeltuja temppeleitä, vaan ikäluokkaa (=alle 50 v) kiinnostavaa toimintaa. Se ei uskonasioista kiinnostunutta seurakuntalaista kiinnosta, onko seurakunnalla metsää tai muuta varallisuutta joka pääasiassa käytetään rapistuvan ylimitoitetun rakennuskannan ylläpitoon. Seurakuntalaista kiinnostaa tarkoituksenmukainen hengellinen toiminta.

  Seurakuntaliitoksen vastustamisesta on tullut samojen pysähtyneiden ja kouluttautumattomien luottamushenkilöiden temmellyskenttä, jotka kunnankin puolella ovat jämähtäneet vuosikymmenten takaiseen tilaan: eivät huomaa ympärillä maailman muuttuneen ja väestön kadonneen. Uskovaisten tavara on yhteistä, totesi eräs kuuluisa profeetta. Ei hallinnon ja toiminnan järjestämisellä pitäisi olla mitään tekemistä hengellisen elämän kanssa: tehdäänkö se paikkakunnalla vai jossain muualla on toissijaista.

  Työntekijöiden saatavuudessa on seurakunnissa jo nyt haasteita, harva koulutettu ihminen haluaa tulla töihin paikkaan, jossa saa olla ainut työntekijä ilman kollegoita (vrt. papin viran lakkauttaminen vuoden 2022 alusta). Seurakunnassa oli vielä vuosikymmen sitten kaksi korkeakoulutettua kanttoria, jotka pyörittävät osaltaan ansiokasta musiikkitoimintaa, miten lie tällä hetkellä sillä rintamalla, onko saatu palkattua tilalle edellisen poislähtijän tilalle vastaava ammattilainen (esim. ammattikanttorin tehtävään kuuluu muutakin, kuin osata soittaa pari vakiovirttä uruilla)?

  Kohta Juvan seurakunta on tätä menoa tilanteessa, että vain hautuumaa ja kivikirkko seisovat paikallaan, pyhäaamujen jumalanpalveluksia ei enää järjestetä niille kymmenelle vakiokävijälle vaan joutuvat seuraamaan messut netistä.

  Reply
 • 12.2.2021 at 09:00
  Permalink

  Lepikkopastorin puheenvuorosta ei puuttunut kuin uskonnon ja kirkon vastainen viisivuotissuunnitelma, sellaiset tais olla kommunistisessa Neuvostoliitossa.
  Kirkon työntekijät kuuluivat hävitettäviin parasiitteihin. Kannattaa lukea Kommunismin Musta kirja ja miettiä sen ohjelman seurauksia. Näkyvät hyvin mm Karjalan Kannaksella. Siperiasta puhumattakaan.
  ”erityisesti seurakunnan jäsenmäärä laskee todella rajusti” , Muistaakseni itse Kirkkoherra kertoi vain vuosi pari sitten , että Juvalla kirkkoon kuuluvien määrä suhteessä kunnan väkimäärään on Etelä Savon korkeimpia. Hiippakunnan aluella vain Savitaipaleella tais olla hieman korkeampi.
  Lepikkopastorin mielestä seurakunnan hallinnossa on vain vain vähän kouluja käyneitä änkyröitä , ei taida ihan pitää paikkansa…
  Kunta ja pankki ym fuusioissa on ollut johdossa korkeasti koulutettuja ja tulokset näemme ympärillämme joka päivä. Olen ollut paikan päällä mm HOP/ SYP fuusiokokouksessa ja monessa muussakin, mukaan lukien JUvan OP / Suur Savon OP , monena päivänä voi käydä viikossa kurkkaamassa, milloin saisi sitä HOP :ssa tarjolla ollutta asiakaslähtöistä palvelua.
  Ovet on kiinni ja pysyykin. Käytössä on ajanvaraus!

  Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Juvan, Puumalan ja Sulkavan seurakuntien tulevaisuudesta tehdään jälleen selvitys. Mitä mieltä olet seuraavasta väitteestä: Juvan seurakunnan pitää pysyä itsenäisenä hinnalla millä hyvänsä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...