Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – Etsi itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide | Pelkän kartan antamien arvioiden perusteella jäälle ei tule mennä - Jäällä kulkijan tulee aina varmistua itse jään kantavuudesta

Juvan Lehden verkkopalvelussa 10.12.2021 julkaisussa artikkelissa ”Asiantuntija epäilee arviota yli 20 senttimetrin jäästä” viitattiin Suomen ympäristökeskuksen, Ilmatieteen laitoksen ja Tulvakeskuksen tuottaman Vesi.fi-karttapalvelun jäänpaksuusarvioihin.

Kuten artikkelissa todettiin, ennustemallin tuottama arvio jäänpaksuudesta on laskennallinen arvio, joka perustuu Suomen ympäristökeskuksen valtakunnallisen vesistömallin (WSFS) tuottamiin tuloksiin. Mallien tuottama jäätilanne on vain suuntaa-antavaa.

Varsinkin tällä hetkellä eli alkutalvella jäämalli voi ennustaa todellisia arvoja suurempia jäänpaksuuksia, koska jäänpaksuudessa on huomattavaa alueellista vaihtelua.

Kartta kuvaa lähinnä jään paksuuden alueellista vaihtelua. Yksittäisten järvien jäänpaksuus saattaa poiketa suurestikin mallinnetuista arvoista.

Mallinnusta korjataan havaintojen avulla, joten myös yleisöhavainnot parantavat mallinnusta. Havaintoja voi lähettää Vesi.fi:n oma havaintosi -sivulta (https://www.vesi.fi/karttapalvelu/?theme=citobs).

Vesi.fi:n karttapalvelussa (https://www.vesi.fi/karttapalvelu/) ja jäätilannesivulla (https://www.vesi.fi/jaatilanne/) muistutetaan, että pelkän kartan antamien arvioiden perusteella jäälle ei tule mennä.

Yksittäisten järvien jäänpaksuus saattaa poiketa suurestikin mallinnetuista arvoista.

Kartalla esitetään myös valtakunnallisen hydrologisen seurannan jäähavaintopaikkojen mittaustulokset, mutta niitäkään ei voi yleistää koskemaan laajempia alueita edes samassa vesistössä.

Sekä karttapalvelussa että jäätilannesivulla painotetaan, että jäällä kulkijan tulee aina varmistua itse jään kantavuudesta (vähintään 5-10 cm teräsjäätä) omalla kulkureitillä.

Hydrologi, FT

Suomen ympäristökeskus SYKE