Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hoitavaa vai ennaltaehkäisevää - "Liikunnalla on keskeinen rooli ennaltaehkäisevässä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä, sairauksien hoidossa ja kuntoutuksessa"

Suomessa on parhaillaan käynnissä yksi historian suurimmista hallinnollisista uudistuksista. Aluevaltuusto on hyvinvointialueen korkein päätöksentekijä, joka vastaa talouden ja toiminnan suunnittelusta, strategiasta ja muiden toimielinten asettamisesta.

Kansalaisjärjestöillä on iso rooli yhteiskunnassa. Urheilu- ja liikuntaseurat, kansanterveysjärjestöt, eläkeläisjärjestöt ja monet muut toimijat tekevät arvokasta työtä meidän hyvinvoinnin eteen.

Liikkumattomuuden hinta vuositasolla on kolme miljardia. Vain noin kolmannes lapsista ja nuorista sekä aikuisista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Koululaisten heikko kunto käväisi otsikoissa joulun alla.

Liikunnalla on keskeinen rooli ennaltaehkäisevässä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä, sairauksien hoidossa ja kuntoutuksessa. Käypä hoito -suosituksen mukaan liikunta tulee kuulua hyvin monen eri sairauden hoitoon.

Etelä-Savo pärjää huonosti maakuntien terveysvertailuissa. Etelä-Savo on maakuntana kuitenkin sopivan kokoinen alue saada vaikuttavia toimenpiteitä ennaltaehkäisevässä työssä, jos tahtoa on.

Elintapaohjaus on yksi keino edistää väestön hyvinvointia. Liikunta, ravinto ja uni ovat kolme ihmisen terveyden kannalta tärkeätä osa-aluetta.

Kuuluuko ennaltaehkäisevä toiminta hyvinvointialueiden toimintaan? Kyllä kuuluu.

Säännöllisellä liikunnalla, monipuolisella ravinnolla ja riittävällä unella on vaikutusta ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. Uudistuksessa on varmistettava, että liikuntaneuvonnan palveluketjujen toiminta hyvinvointialueiden ja kuntien välillä on toimivaa.

Essoten elintapaohjaus on palkittu. Myös Sosterissa tehdään hyvää työtä tällä sektorilla. Elintapaohjaus tulee ulottaa jokaiseen kuntaan. Tunnen näitä asioita ollessani käynnistämässä elintapaohjausta molemmissa yksiköissä.

Uudistuksessa on varmistettava selkeä vastuunjako, toimiva tiedonkulku ja tiivis yhteistyö terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyölle kuntien ja hyvinvointialueiden välille.

On kyse myös johtamisesta ja hyvinvointialueille siirtyvän henkilöstön jaksamisesta. Hyvä johtaminen on lääke henkilöstön hyvinvointiin ja henkilöstöpulaan. Kuuluuko ennaltaehkäisevä toiminta hyvinvointialueiden toimintaan? Kyllä kuuluu.

Heino Lipsanen

Liikuntaneuvos

Aluevaaliehdokas (kesk.) 

Mikkeli