Mielipide | Lasten ja nuorten palveluihin on panostettava - "Perheitä ei saa jättää yksin, eikä 1990-luvun laman virheitä tule toistaa"
Tammikuussa valittavat aluevaltuutetut päättävät monista lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin vaikuttavista palveluista. Esimerkiksi neuvolapalvelut, opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut ja mielenterveys- ja päihdepalvelut siirtyvät sote-uudistuksessa kuntien vastuulta hyvinvointialueiden järjestettäväksi.
Haluan, että Etelä-Savossa lapset ja nuoret ja perheet saavat mahdollisimman hyvät yllä mainitut sosiaali- ja terveyspalvelut. Pääsääntöisesti näin on nytkin. Tämä kaikki on oltava kunnossa, jotta saamme Etelä-Savoon ja Mikkeliin uusia asukkaita ja elinvoimaa.
Olen kahden tyttären äiti ja suurperheeseeni kuuluu viisi lastenlasta. Heidän kauttaan olen tiiviisti mukana lasten ja nuorten elämässä. Toimin myös Etelä-Savon Koulutus Oy:n hallituksen puheenjohtajana, kaupunginvaltuutettuna ja maakuntavaltuutettuna. Tämä kaikki antaa minulle erinomaisen näköalan nuorten aikuisten elämään.
Tahdon, että hyvinvointialueelle panostetaan lasten, nuorten ja perheiden palveluihin. Pitkittynyt koronapandemia on haastanut monen perheen hyvinvointia, ja tilanteeseen on tartuttava päättäväisesti.
Perheitä ei saa jättää yksin, eikä 1990-luvun laman virheitä tule toistaa. Hyvinvointi on arvokkainta, mitä meillä on. Minusta on tärkeää, että neuvoloiden toiminta turvataan ja sitä kehitetään. Ennaltaehkäiseviin palveluihin ja varhaiseen tukeen tulee panostaa, jotta ongelmat voidaan ratkaista ennen kuin ne pääsevät monimutkaistumaan.
Erityisen tärkeää on, että lapset ja nuoret saavat ajoissa apua mielenterveyden haasteisiin. Siksi sosialidemokraatit ovat linjanneet, että jatkossa kiireettömään hoitoon pitää päästä seitsemässä päivässä myös silloin, kun kyse on mielenterveysongelmista.
Erityisen tärkeää on, että lapset ja nuoret saavat ajoissa apua mielenterveyden haasteisiin.
Palvelut on oltava lähellä ihmistä. On tärkeää, että kouluterveydenhoidon, koulupsykologin ja koulukuraattorin löytää jatkossakin sieltä, missä lapset ja nuoret ovat, eli kouluista ja varhaiskasvatuksesta.
Me lähdemme näihin vaaleihin varmistamaan, että hyvinvointialueilla turvataan lastensuojeluun riittävät resurssit, jotta työntekijät voivat tehdä työnsä aidosti hyvin ja ilman liiallista kuormitusta. Hyvinvoiva henkilöstö on koko perheen etu.
Sanna Marinin hallitus on SDP:n johdolla jo aiemmin panostanut lasten ja perheiden hyvinvointiin esimerkiksi nostamalla lastensuojelun henkilöstömitoitusta, laskemalla varhaiskasvatusmaksuja ja pienentämällä varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja. Määrätietoista toimintaa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin puolesta tarvitaan kuitenkin myös hyvinvointialueilla. Erityisesti Etelä-Savossa.
Raine Leena Lehkonen
Aluevaaliehdokas (sd.)
Mikkeli