Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – Etsi itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide | Soten rahoitus kaipaa korjausta, muttei maakuntaveroa - "Rahoitus kannustaa alueita hoitamaan sairauksia, ei estämään niitä"

Tulevan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen rahoitus perustuu valtion tukeen hyvinvointialueille. Kukin hyvinvointialue saa valtionosuutta palveluihinsa muun muassa asukasmäärän, saaristoisuuden ja vieraskielisyyden perusteella.

Suurin periaatteellinen ongelma on siinä, että rahoitus kasvaa vain, kun sairastavuus lisääntyy. Eli rahoitus kannustaa alueita hoitamaan sairauksia, ei estämään niitä.

Tuhannen taalan kysymys onkin, miten alueet ja kunnat kannustetaan huolehtimaan ihmisten terveydestä ja edistämään näiden hyvinvointia, kun niitä ei mitenkään palkita liikunta- tai kulttuuriseteleistä tai muiden ennaltaehkäisevien palvelujen järjestämisestä.

Ehdotetulla maakuntaverolla yritetään ratkaista tätä ongelmaa, mutta keinona se on huono etenkin meidän näkökulmastamme.

Etelä-Savossa asuu Suomen sairain, köyhin, vanhin ja nopeimmin vanheneva väestö. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että juuri meillä, joilla on isoimmat terveydenhoitomenot, on samaan aikaan suhteessa vähiten maakuntaveron maksajia.

Meille vero lisäisi helposti työn ja työtätekevien verotusta, jota hallituskaan ei halua. Tuotto maakuntaverosta, joka ehkä suurimmillaan olisi 2 prosenttiyksikköä, jakautuisi hyvin epätasaisesti ympäri Suomea ja vaatisi ympärilleen siksi voimakkaan tasausjärjestelmän hyvinvointialueiden välille.

Eniten voitettavaa meillä on tulevaisuudessakin ihmisten hyvinvoinnin edistämisessä.

Eniten voitettavaa meillä on tulevaisuudessakin ihmisten hyvinvoinnin edistämisessä, sillä esimerkiksi erot Ruotsiin ovat valtavat: siellä miehillä on lähes 74 tervettä elinvuotta, kun meillä vain vajaat 59. Naisilla taas Ruotsissa on 72 tervettä elinvuotta kun meillä vain vajaat 56.

Maakuntaveron ja sen vaatiman valtakunnallisen tasausjärjestelmän myötä ja siitä huolimatta perusrahoituksen suuri ongelma hyvinvoinnin kannustuksen puutteesta säilyisi.

Siksi emme kannata sirpaleista, tehotonta ja epätasa-arvoista maakuntaveroa, vaan perusrahoituksen kehittämistä siten, että se kannustaisi tehokkaammin alueet ja kunnat edistämään asukkaidensa terveyttä.

Heli Järvinen

Kansanedustaja

Kerimäki

Mika Majamäki

Luokanopettaja

Pieksämäki

Maire Kolimaa

Terveydenhuoltoneuvos

Mikkeli

Vihreät aluevaaliehdokkaat