Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Mistä rahaa sosiaali- ja terveydenhoidon hoito- ja hoivatyön hoitajien ja lääkäreiden vakansseihin?

Kun alun perin oltiin pohtimassa, mitä kaikkea hallintoa tulisi toimimaan muodostettavan aluevaltuuston alaisuudessa, pohdinnoissa olivat mukana hyvinvointialueisiin mukaan tulevien sosiaali- ja terveyspalvelujen toimintojen lisäksi myös alueelliset maakuntaliitot ja alueelliset ely-keskukset.

Etelä-Savon ely-keskuksen organisaation henkilöstöstä oli tuolloin noin 8 prosenttia hallinnollisissa tehtävissä, kun taas nykyisen Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen Essoten henkilöstöstä oli tuolloin 23 prosenttia hallinnollisissa tehtävissä eli suhteessa todella paljon, kun useamman Etelä-Savon kunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen organisaatiot yhdistettiin Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymäksi Essoteksi.

Tässä uudessa organisaatiossa suhteellisen suuri osa työntekijöistä oli hallinnollisissa tehtävissä.

Lisäksi koko henkilöstö palkattiin Essoteen ns. vanhoina työntekijöinä ja heille myönnettiin viiden vuoden irtisanomissuoja tämän yhdistymisvaiheen johdosta.

Kesän kunnallisvaaleissa tulin valituksi Juvan kunnan valtuutetuksi, ja minut nimettiin myös uutena jäsenenä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Essoten valtuutetuksi.

Kun tiedustelin ensimmäisessä Essoten valtuuston kokouksessani 16.9.2021 Essoten hallinnolta, missä vaiheessa on menossa luontaisen poistuman hyödyntäminen ja työtehtävien uudelleen organisointi, niin että suhteessa suurta hallinnon tehtävissä olevia vakansseja ostaisi muunnettu sosiaali- ja terveyden hoidon hoito- ja hoivatyön hoitajien ja lääkäreiden vakansseiksi, niin vastaus oli että asiaan tullaan paneutumaan kauden 2022 aikana.

Essote joutuu tulevina vuosina varmasti pohtimaan sitä, millaista organisaatiota sen on järkevää ylläpitää.

Eli jos ymmärsin oikein, niin vakanssien ja tehtävien uudelleen järjestelyihin ryhdyttäisiin vasta, kun vanhoina työntekijöinä Essoteen palkattujen työntekijöiden irtisanomissuoja aika on mennyt työntekijöiltä umpeen. Toisena syynä on varmasti ollut myös palkkaharmonisoinnin neuvottelujen ja ratkaisun venyminen.

Joka tapauksessa Essote joutuu tulevina vuosina varmasti pohtimaan sitä, millaista organisaatiota sen on järkevää ylläpitää, kun valtion myöntämät vuosittaiset määrärahat eivät ole enää jatkossa yhtä venyvä käsite kuten tähän saakka.

Tilanne on ollut sellainen, että kun sosiaali- ja terveydenhoidon menot ovat ylittäneet budjetoidut summansa, lisää rahaa on aina tähän mennessä löytynyt osakaskuntien budjeteista tai sitten kuntien rahaa lisää lainaamalla.

Kaj Pirinen

Aluevaaliehdokas (kesk.)

Essoten valtuutettu

Kunnanvaltuutettu

Juva