Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osuuskauppa investoi 14 miljoonalla – myös Juvan S-market uudistetaan tänä vuonna

Osuuskauppa Suur-Savo aikoo investoida tänä vuonna 14 miljoonalla eurolla. Ohjelmaan kuuluu useiden S-markettien uudistaminen, ja vuonna 2021 uudistuksen kokee myös

Osuuskauppa Suur-Savo aikoo investoida tänä vuonna 14 miljoonalla eurolla. Ohjelmaan kuuluu useiden S-markettien uudistaminen, ja vuonna 2021 uudistuksen kokee myös Juvan S-market.

Juvan lisäksi Haukivuoren S-market ja Sale Kontiopuisto Pieksämäellä saavat uuden ilmeen. Myös ABC Juvan peruskorjaus valmistuu.

Viime vuonna Osuuskauppa Suur-Savo käytti investointeihin rahaa 15 miljoonaa euroa. Esimerkiksi marketkaupassa uudistettiin yhdeksän S-marketin sisäilme, ja ruuan verkkokaupan palvelupisteitä otettiin käyttöön kolmessa Prismassa.

Autokaupan uuden liiketilan rakentaminen Savonlinnan Mertalaan käynnistyi alkusyksystä.

Lisäksi Mikkelissä Cafe Stella sai uuden ilmeen ja Mikkelipuiston Greeneri-ravintola siirtyi osuuskaupan omistukseen.

Original Sokos Hotel Vaakuna Mikkelin kylpyhuoneet peruskorjattiin ja Savonlinnassa jatkui kesähotelli Tottin ja Knut Possen huoneiden ja talotekniikan peruskorjaus.

Mennyt koronavuosi kohteli osuuskaupan toimialoja hyvin eri tavoin viime vuonna. Muun muassa etätyön ja ravintoloiden rajoitusten myötä lisääntynyt kotiruokailu kasvatti päivittäistavarakaupan myyntiä.

Autokaupan positiiviseen kehitykseen vaikutti vaihtoautokaupan hyvä kehitys sekä etätoimitusten laajentuminen myös osuuskaupan oman toimialueen ulkopuolelle. Suurin häviäjä oli majoitus- ja ravitsemiskauppa.

Konsernin liikevaihto oli 393,7 miljoonaa euroa, ja laskua oli runsaat miljoona euroa.

Toimialoista kasvulle ylsivät päivittäis- ja käyttötavarakauppa (+6,3 %) sekä autokauppa (+4,2 %). Päivittäistavarakaupan alueella ruuan verkkokauppa kasvoi yhdeksänkertaiseksi vuoteen 2019 verrattuna.

Maaliskuussa alkanut korona pysäytti majoitus- ja ravitsemiskaupan.

Ainoastaan kesän muutamat kuukaudet olivat lähes edellisvuosien kaltaisia.

Koronan aiheuttamat liikkumisrajoitteet, hiljentynyt ryhmämatkustus ja ravintoloiden toiminnan rajoitukset sekä polttonesteiden maailmanmarkkinahinnan vaihtelu pienensivät liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihtoa. Sen sijaan toimialan sisällä marketit ja ABC Carwash kasvattivat myyntiä.

Terveyspalveluissa koronavuosi vaikutti ennen kaikkea Etelä-Savon Työterveyteen, kun rajoitukset vähensivät normaaleja toimipaikkakäyntejä ja potilasvastaanottoa.

Osuuskauppa työllisti vuoden 2020 aikana keskimäärin 1 339 henkilöä, mikä on 56 enemmän kuin edellisenä vuonna. Kesätyöntekijöitä osuuskaupalla oli 436 ja lisäksi 324 Tutustu työ-elämään ja tienaa -harjoittelijaa.

Osuuskauppa Suur-Savon jäsenmäärä oli viime vuoden lopussa 71 370. Asiakasomistajille maksettiin bonusta ja maksutapaetua 11,6 miljoonaa euroa.

Ylijäämänpalautusta maksettiin 2,1 miljoonaa euroa. Osuuskauppa Suur-Savon hallitus esittää, että ylijäämänpalautusta vuodelta 2020 maksettaisiin 3,2 miljoonaa euroa.