Muistatko Juvan Blenheimit? – Juvan Lehden jutun avulla haetaan lisää muistitietoa talvisodan tapahtumista

Ensi vuoden helmikuun lopulla tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun brittilentäjät lensivät Englannista kaksitoista Bristol Blenheim -konetta Jukajärven jäälle ja

Ensi vuoden helmikuun lopulla tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun brittilentäjät lensivät Englannista kaksitoista Bristol Blenheim -konetta Jukajärven jäälle ja luovuttivat ne Suomelle.

Suomen armeija käytti koneita talvisodan kahdella viimeisellä viikolla pommituksiin Viipurin lahdella.

Lentolaivue 42:n esikunta toimi Juvan Wehmaan kartanossa, ja muuten yksiköt olivat sijoitettuina kirkonkylän taloihin.

Jukajärven jäälle oli hevosilla aurattu ja jyrätty lentokenttä. Valokuvissa näkyy, kuinka hevoset vetävät koneita Jukajärven kentältä pois. Taustalla kuvassa on Piikkilän kartanon nykyinen sauna.

Brittilentäjät olivat Juvalla vain vuorokauden ja saivat Wehmaan kartanossa muun muassa englantilaisen teetarjoilun.

Tulevan helmi–maaliskuun vaihteessa on tarkoitus muistella noita 80 vuoden takaisia talvisodan tapahtumia.

Wehmaan kartanon yhteydessä toimiva Teahouse of Wehmais tarjoilee helmikuussa kaikille asiakkailleen teekattausta, joka perustuu aikoinaan lentäjille tarjottuun menuun. Tämän lisäksi teehuoneen yhteyteen on toteutetaan näyttely lentolaivue 42:n toiminnasta Juvalla. Näyttelyn avajaiset ja asiantuntijaseminaari talvisodan loppuvaiheesta ja lentolaivue 42 toiminnasta pidetään 18.2.2020 teehuoneen näyttelytiloissa.

Tapahtuman järjestelyistä vastaa Teahouse of Wehmais yhdessä Juvan kunnan ja eri järjestöjen kanssa.

Juvan Lehden tämän ennakkojutun kautta haetaan vielä lisää muistitietoa noista talvisodan viimeisten viikkojen tapahtumista helmi-maaliskuussa vuonna 1940.

Jos sinulla tai sukusi arkistossa on muisteluja tai valokuvia, ole yhteydessä kunnan kulttuuri- ja nuoriso-ohjaaja Johanna Kuusistoon, hänet löydät kunnanvirastolta. Hänen yhteystietonsa ovat puhelin 0400 136 176 ja sähköposti johanna.kuusisto@juva.fi.

Tätä kautta saatavaa uutta materiaalia käytetään näyttelyssä kunnioittavasti ja hellävaroen.

Näyttely siirtyy kesäksi Juvan museoon Partalaan. Lisätietoja tapahtumasta ja näyttelystä saa Johanna Kuusistolta.

Vilho Hämäläinen muistelee

”Talvisota alkoi marraskuun 30. päivä ja kesti 105 päivää. Rauha tuli maaliskuun 13. päivä. Minä olin noin viikon Juvalla määräyksestä pommisuojan kaivussa palokunnantalon takana. Piikkilän kartanon takana Jukajärven jäällä oli lentokenttä. Siitä lähti koneet pommittamaan Viipurin lahdelle. Kova jytinä kuului aina. Usein oli ilmahälytys. 13. päivänä kello 11 piti tulla rauha, niin kymmentä vaille 11 oli vielä hälytys. Kerran oli ohjaaja haavoittunut ja ampuja kaatunut. Rauhan tultua pääsin päivällä lähtemään kotiin.

Marian päivänä oli kutsunnat Juvalla. Huhtikuun ensimmäisenä päivänä 1940 oli armeijaan lähtö. Se reissu kesti 1.4.1940 -20.11.1944. Yhteensä 4 vuotta 8 kk 19 pv.”

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka